Kita vertus, G.Kirkilas čia pat tvirtina ir priešingus dalykus – esą informacija jo nestebina ir nebūtinai gali būti rimta.

VSD atstovai DELFI neoficialiai paneigė teikę tokios informacijos apie tariamą slaptą planą.

Kritikuoji – žlugdai projektą - veiki prieš valstybę?

TV3 laidoje „Savaitės komentarai” sekmadienį pranešta apie tariamą slaptąjį “juodųjų technologijų” planą, kuriuo siekiama žlugdyti nacionalinio investuotojo sukūrimo ir naujos atominės elektrinės statybos projektą.

Plano autoriai ir užsakovai – neįvardinti, tačiau reportaže netiesiogiai teigiama esą plano vykdytojai – projektą kritikuojantieji Seimo nariai ar europarlamentarai.

„TV3 „Savaitės komentarams” į rankas pateko į viešumą iš nusikalstamų struktūrų iškilę slapti dokumentai, kuriuose – instrukcijos, kaip iš viso sužlugdyti naują atominę elektrinę statysiančio nacionalinio investuotojo kūrimą. Instruktažas skirtas Seimo nariams ir europarlamentarams, nes per ką gi daugiau, jei ne per tautos išrinktuosius gali ir specialias komisijas kurti, ir į Konstitucinį Teismą kreiptis - ką ir numato juodųjų technologijų instrukcijas. Aišku, tai nėra už dyką, mat politikų protekcijos irgi turi savo kainą. Kai kurie politikų veiksmai rodo, kad planas jau įgyvendinimas“, - buvo teigiama TV3 laidos reportaže.

Čia pat cituojamos kelios tariamo „slaptojo plano“ nuostatos: „Ginčyti nacionalinio investuotojo steigimą tą apimtim, jog steigiama įmonė apims tiek elektros energijos gamybą, tiek ir tiekimą. (...)Ginčyti nacionalinio investuotojo steigėjų turto vertinimą. (...) VST privatizavimo aplinkybių tyrimas; “Lietuvos energija” vadovų asmeninio suinteresuotumo VST dalyvavimu projekte tyrimas; Lietuvos Respublikos teisės aktų, ruošiant projektą, šiurkštūs pažeidimai”.

„Slaptame plane“ taip pat numatyti ir ketinimai kreiptis į Konstitucinį Teismą (KT), taip esą vilkinant projektą. Ši nuostata, pagal TV3 reportažą, dar neįgyvendinta, tačiau taip pat, anot reportažo autorių, greičiausiai esą gali būti vykdoma dalies parlamentarų.

Premjeras turi informacijos iš VSD?

Premjeras G.Kirkilas apie minėtą „slaptą planą“ pirmadienį žurnalistams kalbėjo prieštaringai.

Dieną klausiamas premjeras teigė, jog TV3 reportažas jį labai nustebino, o jau vakare Vyriausybės vadovas teigė nebuvęs nustebintas.

G.Kirkilas apie „slapta planą“ dieną: „Taip aš mačiau, ką rodė TV3 ir tas mane labai nustebino, tai, kad yra ne visi patenkinti šiuo projektu, tai akivaizdu. Tai, manau, niekam ne paslaptis. Aišku labai stebina, jei taip yra ir taip yra iš tiesų, kad yra tokie planai, nes jie šiuo atveju, kaip ten bežiūrėtų mūsų įvairios ekonominės grupės į šį projektą – tai yra strateginis projektas ir tas projektas strateginis tik tuo aspektu, kad Lietuva turėtų energetinę nepriklausomybę. (...) Jei mes nepastatytume naujos atominės elektrinės, tai mūsų priklausomybė nuo dujų išaugtų iki 80 proc. Tai vien šiuo aspektu projektas labai svarbus ir tokie planai kelia labai didelį nerimą. Visiems reikia suprasti, kad tai nėra koks nors ketinimas ką nors nuskriausti, dalyvauti visi negalės(...)“.

Paklaustas, ar apie grėsmingą strateginio valstybės projekto sužlugdymo planą turėjo informacijos ir iš Valstybės saugumo departamento, G.Kirkilas atsakė: „Taip, turėjau“.

G.Kirkilas apie „slaptą planą“ vakare: “Per daug labai manęs nenustebino, aš matau, kad tas seniai vyksta. Manau, kad konkurencija yra geras dalykas, bet turi turėti tam tikras ribas. Niekas, net tie, kurie nepritaria ar kaip nors oponuoja šiam projektui turi nepamiršti strateginių valstybės tikslų. (...) Nes žlugdydami šį projektą, mes žlugdome strateginius valstybės tikslus. Tai yra akivaizdu. Ir kodėl?“.

G.Kirkilas čia pat dėstė, kodėl Lietuvai žūtbūt reikalingas būtent toks „trigalvio slibino“ projektas ir kodėl tai reikia daryti neatidėliotinai skubiai.

„Tai čia juk nebus atidėjimas keliems mėnesiams. Jei mes dabar nesuformuosime nacionalinio investuotojo, jei mes greitai pagal nustatytą grafiką nepravesime derybų su kitomis šalimis, nes čia keturių valstybių projektas, - ir mūsų partneriai taip pat nelauks, jie taip pat ieškos sprendimų ir jie pasitiki mumis, kad mes laiku priimsime sprendimus, kurių reikia iš Lietuvos pusės, kad laiku bus įvykdytas aplinkos įvertinimas ir panašiai. Tai toks planas (projekto žlugdymo – DELFI), jei jis tikras, rodo, kad yra norima sužlugdyti projektą, tai yra strateginį šalies tikslą“, - kalbėjo G.Kirkilas.

Grėsmę mato, bet veiksmų kol kas nesiima

Paklaustas, kokių ėmėsi ar žada imtis veiksmų, jei mato tokią grėsmę strateginiams valstybės tikslams, premjeras prakalbo abstrakčiai: „Tarsiuosi su atitinkamomis žinybomis“.

O klausiamas konkrečiau, kada žada priimti sprendimus ir reaguoti į paties pabrėžiamą grėsmę, premjeras vis tik suabejojo, kad „slaptas planas“ – nebūtinai teisybė.

„Negali pasakyti, kad čia yra teisybė iš karto. Bet kai kurie veiksmai jau vyksta“, - aiškino G.Kirkilas.

Klausiamas, kaip atskirs, kurie projekto kritikai yra tik kritikai, o kurie – „slaptojo plano“ vykdytojai, premjeras atsakė: „Pagal kritikos pagrįstumą, pagrįsta kritika yra pagrįsta, o ieškojimas ir kabinėjimasis, ir mėginimas procedūriškai vilkinti projektą, matyt, ir yra nepagrįsta kritika“.

I.Makaraitytė: siekiama kompromituoti bet kokius kritikus

Savaitraščio „Atgimimas“, ne kartą kritikavusio „trigalvio slibino“ projektą, vyriausioji redaktorė Indrė Makaraitytė mano, jog minimas „slaptasis planas“ greičiausiai sukurptas „tų pačių žmonių, kurie nenori diskusijų ir siekia kuo greičiau baigti projektą užbėgdami bet kokiai kritikai už akių“.

„Vos tik paviešinus žinias, kad yra kuriamas „trigalvis slibinas“, visiems, kurie drįso abejoti šio projekto įgyvendinimo skaidrumu, buvo klijuojama veikiančiųjų prieš valstybę ir jos interesus arba visiškų neišmanėlių etiketė. Nors šiuo projektu abejojo ir aukštos kvalifikacijos ekonomistai, ir teisininkai. Ir, beje, visos abejonės, kurias jie išsakė dar vasarą ir dėl turto vertinimo, ir dėl galimo akcijų pasiskirstymo – su kaupu pasitvirtino“, - teigė apžvalgininkė.

I.Makaraitytės teigimu, vykdant tokį didelį projektą, „susijusį su pakankamai korumpuotu energetikų sektoriumi, galima numatyti, kad yra daug priešininkų, vedinų įvairių interesų“.

Tačiau, anot pašnekovės, tam ir yra valstybės pareigūnai, kad jie atskirtų, kur yra pagrįsta kritika, o kur slypi kažkieno interesai.

„Šiuo atveju, matomai, sutapo ir privačios bendrovės, ir kai kurių valstybės pareigūnų interesas, išvadini visus valstybės priešais ir nueiti lengviausiu keliu, kai nereikia niekam nieko aiškinti“, - sakė I.Makaraitytė.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją