Pernykščiai rekordiniai atlyginimo augimo tempai išlieka ir šiemet: vidutinė alga pirmąjį pusmetį kilo 20,5%., pasak analitikų, iki metų galo atlyginimai gali pakilti dar 9–15%. Šie pokyčiai darbo rinkoje įnešė nemažai sumaišties, rašoma „Prime People“ pranešime.

Specialistai fiksuoja grėsmingą tendenciją: pradėjo mažėti kvalifikuotiems specialistams ir nepatyrusiems naujokams siūlomų atlyginimų skirtumai.

„Šiuo metu Lietuvoje iš esmės keičiasi darbuotojų paieškos priemonės: jei anksčiau užtekdavo skelbimo viename dienraštyje, tai dabar norint sulaukti pakankamo kiekio CV, būtina skelbtis keliuose šaltiniuose ir kreiptis į atrankos specialistus. Kitas svarbus pokytis, kurį darbdaviai dar nenoriai pripažįsta: vis dažniau potencialiam darbuotojui reikia „parduoti“ poziciją – neužtenka išsakyti savo lūkesčius, būtina potencialų komandos narį motyvuoti ateiti į kompaniją ir pasiūlyti ne tik atlyginimą”, - teigia Aušra Delonaitė, "Prime People" direktorė.

Jei prieš porą metų studentas, siekdamas įgyti patirties, sutikdavo dirbti ir už minimalų atlyginimą, tai šiandien studijas baigęs ar baigiantis jaunuolis, savo kompetenciją vertina mažiausiai 1200 Lt po mokesčių.

Studentams ir panašios srities specialistams siūlomas atlyginimas bei darbo sąlygos daugeliu atvejų beveik nesiskiria., tuo tarpu kai kurių kvalifikuotų specialistų atlyginimai iki šiol vos perkopia minimalaus atlygio kartelę.

Kadangi dėl migracijos įtakos labiausiai nukenčia fizinio darbo jėgai imlios sritys, kai kuriuose veiklos sektoriuose darbininkai uždirba daugiau nei įmonių vadovai. Akivaizdus pavyzdys – dėl darbininkų stygiaus nuolat kylantys statybininkų atlyginimai, kurių vidurkis (po mokesčių) yra apie 3000 litų, o aukštesnės kvalifikacijos meistrai uždirba dvigubai daugiau.

Specialistai viliojami tūkstančiais

„Prime People“ ekspertai pastebi naują tendenciją – derantis dėl atlyginimo dabar kalbama apie visą „gerovės paketą“.

Šiandien patyrusi biuro administratorės tikisi 2.000-3.500 Lt mėnesinio atlyginimo, neturinti patirties – 1500 Lt.

Pardavimo specialistų lūkesčius įtakoja nekintamos ir kintamos atlyginimo dalies santykis, tačiau patirties turintis vadybininkas siekia 2.500-5.000 Lt mėnesinio nekintamo atlyginimo. Patyrusį rinkodaros specialistą, motyvuotų 3.500-6.000 Lt per mėnesį.

Buhalteris ateitų dirbti į įmonę už 2000 – 3000 Lt mėnesinį atlygį, vyriausią finansininką motyvuotų 3.000-6.000 Lt per mėnesį.

Partyrę programuotojai, IT specialistai darbą keistų, jei darbdavys siūlytų 4.000-6.000 Lt mėnesinį atlyginimą, turintys mažai patirties – 2000-3 000 Lt.

Aukštesniosios grandies vadovų – pardavimų, rinkodaros, finansų, technikos direktorių mėnesinis atlygis svyruoja nuo 4000 iki 12000 Lt. Aukščiausio vadovo – direktoriaus atlyginimas gali svyruoti nuo 2500-3000 Lt, mažoje įmonėje iki 20.000 Lt ir daugiau didelėje.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją