„Ponia, čia juk pusė. Kaip mažas vaikas”, - piktinasi prekybininkė senyva moteriške, netikinčia, kad jai pasvėrė tikrai pusę kilogramo pomidorų. Pomidorų kainos svyruoja nuo 3 iki 4,8 Lt. Prekybininkai sako, kad jie šįmet – dvigubai brangesni.

Už agurkus vidutiniškai prašoma 3 Lt. Baklažanų kilogramas kainuoja 5-6 Lt. Už slyvų kilogramą reikia mokėti 4 Lt, lietuviškos kriaušės įvertintos 3-3,5 Lt, avietinių obuolių kilogramas – 3 Lt, šparaginių pupelių kilogramas kainuoja 5 Lt. Už kilogramą kalafiorų prašoma 4 Lt.

100 g svogūnų laiškų ryšelis kainuoja 1,5-2,5 Lt, salotų – 1 Lt. Raudonskruosčių ridikėlių ryšelis atsieis 2 Lt. Už kopūsto kilogramą prašoma 2 Lt. Raudonskruostės lietuviškos paprikos įvertintos 4 Lt, lenkiškos – litu pigesnės. Šįmet pigesni česnakai – 15 Lt už kilogramą.

Putino uogos – Vladimirui Putinui

„Iš putino uogų reikia spausti sultis ir jas gerti su medumi“, - tvirtino raudonuojančiomis putino uogomis prekiaujanti moteris. Už kekę uogų sumoku 2 Lt. „Putino nuotrauką į Maskvą Putinui (Vladimirui Putinui – DELFI) reikia išsiųsti“, - įsiterpia pokalbį su prekybininke nugirdęs senyvas vyriškis.

Ta pati prekybininkė dar pasiūlo už 1 Lt įsigyti krūmelį petražolių. Pasak jos, skanūs tiek lapai, tiek šaknys.

Lietuviški šampinjonai kainuoja 4,8 Lt. Už aviečių kilogramą prašoma 9 Lt. Pabradės miškuose rinktų voveraičių litras įvertintas 7 Lt. Už, pasak prekybininkės, paskutinių šįmet baravykų krepšelį prašoma 15 Lt, raudonviršių – 12 Lt. Bruknių litras kainuoja 8 Lt, spanguolių – 7 Lt. Jų derlius, kaip ir pernai, neblogas.

Už morkų kilogramą vidutiniškai prašoma 1,5 Lt, nors pernai morkos kainavo 1,2 Lt. Bulvių kainos svyruoja nuo 0,8 iki 1,2 Lt. Ūkininkai jas siūlo atvežti tiesiai į namus.

Svogūnų kilogramas kainuoja 1,3 Lt, svarainių – 3 Lt. Medaus kilogramas pirkėjui atsieis 11 Lt.

Turguje „biedni“, Seime turtingi

„Mano morkos labai saldžios ir sultingos“, - DELFI sakė ūkininkė Teofilė, prekiaujanti nuosavame ekologiniame ūkyje išauginta produkcija. Moteris tvirtino, kad morkos ir bulvės auginamos be trąšų ir chemijos, o kolorado vabalai rinkti rankomis. Į Kalvarijų turgavietę iš Varėnos rajono Matuizų seniūnijos moteris atvyksta dukart per savaitę. Tokią dieną reikia keltis 4 valandą ryto.

Tačiau ji pastebėjo, kad viską atperka gautos pajamos už pačios išaugintą derlių, kai liūto dalies nepasičiumpa perdirbėjai. Ekologinio ūkio savininkė taip pat gauna paramą iš valstybės.

Pasak jos, po 5-10 kg morkų žmonės perka sultims. Jos žiniomis, iš pusės kilogramo morkų išgaunama 300 gramų sulčių. Pas ūkininkę daugiausia perka nuolatiniai, ekologiškus produktus vertinantys klientai.

Pasak ūkininkės, bulvių derlius šįmet Dzūkijoje beveik dvigubai didesnis nei pernai, tačiau menkiau užderėjo kopūstai. Už „Polena“ veislės aviečių kilogramą ūkininkė prašė 10 Lt.

Kita prekybininkė sakė, kad bulvių derlius šįmet normalus, tačiau žmonės neturi pinigų. „Į turgų „biedni“ eina, o vagys Seime sėdi“, - rėžia prekybininkės vyras, pasiskundęs, kad žmonės perka ne po daug. „Juk sako, kad žmonės geriau gyvena“, - paprieštarauju. Jis atkerta, kad 1 Lt už kilogramą bulvių – ir taip nebrangu, o pirkėjai nori dar pigiau, siekia, kad dykai į namus nuvežtų. Turguje jau ima jaustis žadėtas mėsos kainų kilimas. Jautienos kilogramas kol kas čia kainuoja apie 14 Lt, tačiau prekybininkai užsimena, kad ji tuoj brangs. Jautienos kumpis įvertintas 15 Lt.

Kilogramas kiaulienos nugarinės įvertintas 12 Lt, kumpis su kaulu – 8,5 Lt, be kaulo – 10 Lt. Kiaulienos išpjova kainuoja 16 Lt. „Kaip pabrango jau visas mėnuo, ir dar brangs“, - apie kiaulienos kainas sakė mėsininkė Stefanija.

Ne vienas daržovių prekeivis užsiminė, kad brangstant mėsai, daugiau perkama daržovių.

Rugpjūtį kainos pakilo 6,4 proc.

Statistikos departamento duomenimis, 2007 m. rugpjūčio mėn., palyginti su 2006 m. tuo pačiu mėn., žemės ūkio produktų supirkimo kainos (ŽŪPK) išaugo 6,4 procento. Tai lėmė 4,9 procento padidėjusios augalininkystės ir 8,9 procento - gyvulių ir gyvulininkystės produktų kainos.

Iš augalininkystės produktų daugiausia pabrango juodieji serbentai – 5,2 karto, vyšnios – 2,2 karto, salykliniai miežiai – 77,6 procento, miežiai pašarui – 67,9, kviečiai – 65,3, rugiai – 61,1, kvietrugiai – 58,9, agurkai – 27,7, kukurūzai – 19,1, kopūstai – 10,3 procento. Atpigo cukriniai runkeliai – 27,4, bulvės – 23,7, burokėliai – 10,9, pomidorai – 9,1, svogūnai – 7,7, morkos – 5,5, pievagrybiai – 2,9 procento. Iš gyvulių ir gyvulininkystės produktų pabrango kiaušiniai – 19,6, paukščiai – 14,3, pienas – 14,0, avys ir ožkos – 9,6 procento. Sumažėjo šių gyvulių kainos: kiaulių – 1,5, galvijų – 0,3 procento.

Palyginti su 2007 m. liepos mėn., ŽŪPK sumažėjo 9,6 procento, nes augalininkystės produktų kainos nukrito 15,6 procento, o gyvulių ir gyvulininkystės produktų kainos padidėjo 2,1 procento. Augalininkystės produktų kainų mažėjimui įtakos turėjo sumažėjusios šių produktų kainos: pomidorų – 47,4, vyšnių – 42,3, kopūstų – 37,3, svogūnų – 33,5, bulvių – 31,0, agurkų – 29,0, morkų – 17,3, burokėlių – 17,1 procento. Pabrango avietės – 40,4, miežiai – 12,6, kviečiai – 12,4, raudonieji serbentai – 10,9, kvietrugiai – 10,3, juodieji serbentai – 8,2, rugiai – 6,0, pievagrybiai – 2,5 procento. Iš gyvulių ir gyvulininkystės produktų pabrango kiaušiniai – 7,0, kiaulės – 5,3, pienas – 1,8, avys ir ožkos – 1,3 procento, o atpigo galvijai –1,5, paukščiai – 1,2 procento.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją