Finansų ministras Rimantas Šadžius trečiadienį Seimo Biudžeto ir finansų komitete, pristatydamas šalies finansų būklę, pripažino, kad visiškai sukčiavimo išvengti neįmanoma, o labiausiai jo laukiama iš smulkių įmonių, nes dideles yra lengva patikrinti, o valstybės institucijose apskritai neįmanoma mokėjimų perkelti į 2008 metų sausį.

„Mes tikimės, kad visi ūkio subjektai įvykdys savo įsipareigojimus išmokėti žmonėms visas priklausančias šiais metais išmokėti sumas, gruodžio mėnesio atlygimą ir kalėdines premijas iki gruodžio pabaigos ir atsiskaityti su biudžetu“, – sakė jis.

Anksčiau buvo tik vienas toks atvejis, kai nuo 2006 metų liepos 1 dienos GPM buvo sumažintas nuo 33 proc. iki 27 proc., tačiau Finansų ministerija tiksliai neapskaičiavo, kiek pinigų prarado biudžetas dėl to, kad birželio mokėjimus įmonės perkėlė į liepą.

„Mes pastebėjome, kad tam tikras perkritimas tų mokesčių buvo, bet metų viduryje, žinoma, pagauti ir kažkokias sankcijas pritaikyti yra gerokai sunkiau. Dabar bus lengviau, nes baigiasi kalendoriniai ir finansiniai metai“, – sakė jis.

„Pagal įstatymą viskas buvo padaryta tvarkingai, tiesiog žmonės atidėjo tam tikras išmokas po liepos 1 dienos, kada mokesčiai buvo mažesni. Mastai nebuvo dideli ir negalėjo būti dideli, nes tai yra dalies mėnesio darbo užmokestis“, – dėstė jis.

R. Šadžius tvirtina, kad sukčiaudamos įmonės gali turėti problemų, nes išmokos, nuo kurių 2008 sausio pradžioje buvo sumokėti mokesčiai bus apskaičiuojamos kaip tų, o ne praėjusiųjų metų sąnaudos. Taip 2007 metais įmonėje atsiras papildomas pelnas, kuris bus apmokestinamas 15 proc. pelno mokesčio tarifu.

Šis mokesčių mažinimas yra tam tikras rizikos faktorius, todėl Mokesčių inspekcija į tai atsižvelgia sudarydama savo tikrinimų grafiką.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją