Idėjos, ką daryti, kad alkoholio vartojimas mažėtų, trykšte trykšta. Naujausiomis, Seimo Sveikatos reikalų komiteto vadovo Antano Matulo, parengtomis pataisomis, siūloma visiškai uždrausti alkoholio reklamą bei prekybą juo degalinėse.

Taip pat uždrausti vežti alkoholį automobilio salone, juolab – ten gerti. Alkoholis galės būti tik bagažinėje.

Kitą savaitę pataisas registruosiantis A. Matulas sako norįs stabdyti girtųjų orgijas.

„Demokratinėje valstybėje įsivaizduoti, kad viskas galima, viskas leidžiama, neįmanoma.

Anksčiau taip galvojome, bet dabar iš teigiamos visuomenės reakcijos, palaikymo, matau, kad vis dėlto visuomenė suvokia, jog tam tikri stabdžiai, apribojimai yra reikalingi, nes valstybė bando išsižudyti“, – teigė A. Matulas.

Kitą savaitę siūlymų, kaip stabdyti girtuokliavimą, sulauks ir Vyriausybė – Premjero pavedimu dirbantys specialistai siūlo drausti visą išorinę alkoholio reklamą bei apriboti jo pardavimo laiką mažmeninėje prekyboje bei visuomeninio maitinimo įstaigose.

Taip tikimasi užsiauginti alkoholio nemėgstantį jaunimą.

„Šios darbo grupės tikslas buvo suformuoti tam tikras sampratas visuomenėje, kad gėrimas, alkoholio vartojimas nėra socialiai priimtinas reiškinys, kad tai nėra kasdienis veiksmas, o alkoholiniai gėrimai nėra kasdienio vartojimo prekė“, – aiškina Sveikatos apsaugos ministerijos Visuomenės sveikatos departamento vyr. specialistė Gelena Krivelienė.

Abi iniciatyvos, nors ir prieštaringos, viena kitai esą nemaišo: jei darbo grupės siūlymų nepatvirtins Vyriausybė, galbūt Seimas pritars A. Matulo idėjoms.

Verslininkai sako, kad geriausia priemonė būtų griežtinti bausmes dabartinių įstatymų pažeidėjams, o ne naujais nelogiškais suvaržymais bausti visus, pavyzdžiui, niekuo dėtus turistus, kurie šią rugsėjo 1-ąją negalės nusipirkti alkoholio.

Nauji siūlymai esą susiję vien su tuo, kaip mažinti pasiūlą ir nė iš tolo nepanašūs į Prezidento raginimą ieškoti kompleksinių priemonių.

„Oficialios pasiūlos ribojimai vėl pagimdys nelegalią prekybą, niekam nuo to geriau nebus.

Jeigu mes jaunimui nesudarysime sąlygų praleisti laisvalaikį turiningiau, pavyzdžiui, turizmu, kultūra, sportu, kitokia veikla, o ne nusipirkti butelį alkoholinio gėrimo ir leisti laiką kažkur paplūdimyje jį geriant, mes tikrai problemos neišspręsime“, – įsitikinęs Aludarių asociacijos prezidentas Audrius Vidžys.

Nuo dabartinių siūlymų esą kentės ir milijonus prarasiantis verslas ir taip pat milžiniškas sumas girtuokliavimo padariniams šalinti išleidžianti valstybė.