Įsakymą, numačiusį mokesčius už profesionalų filmavimą ar fotografavimą Kuršių nerijoje, parko direkcija priėmė liepos pabaigoje. Įvesti tokius mokesčius buvo nuspręsta remiantis senais aktais, kuriuos prieš šešerius ir ketverius metus pasirašė buvęs parko direkcijos vadovas. Juose nurodyta, kad direkcija gali imti piniginį mokestį iš visų norinčiųjų fotografuoti ar filmuoti parko teritorijoje.

Parko direkcijos vadovės Aurelijos Stancikienės pasirašytame įsakyme sušvelninta ankstesnė tvarka. Jame nurodoma, kad mokestis būtų imamas tik už profesionalų filmavimą ir fotografavimą. "Mes tik pakoregavome senuosius įsakymus, kurie buvo priimti norint sumažinti gamtai daromą žalą", - LŽ aiškino A.Stancikienė.

Įsakyme nurodomos šių darbų kainos, kurios diferencijuojamos, atsižvelgiant į teritorijos, kurioje norima fotografuoti, įrangą, dekoracijas ir t.t. Mokesčiai svyruoja nuo 100 iki 1000 litų.

Valstybinė saugomų teritorijų tarnyba nusprendė, kad toks piniginis mokestis yra neteisėtas. Pasak tarnybos direktorės Rūtos Baškytės, direkcija turi teisę imti mokesčius už paslaugas, tačiau negali nusistatyti rinkliavos. "Yra peržengiamos direkcijos kompetencijos ribos. Jei jau nusprendžiama mokestį imti, turi būti aiškiai numatyta, kada, kodėl ir kaip tai turi būti daroma", - LŽ aiškino R.Baškytė.

Tarnyba įpareigojo direkciją atšaukti šį ir kitus įsakymus, kuriais remiantis būtų galima reikalauti mokesčio už filmavimą. A.Stancikienė tikino, kad atšaukti naująjį įsakymą nebus sunku. Tačiau visoje šioje istorijoje ji įžvelgė norą diskredituoti ją ir jos vadovaujamą direkciją. "Manau, kad bandoma sumenkinti mūsų veiklą. Juk 6 metus tie įsakymai niekam nekliuvo, o dabar staiga pasidarė blogi", - stebėjosi A.Stancikienė.