Toks kai kurių lietuvių praktinis požiūris paskatino iš Didžiosios Britanijos į Lietuvą gabenti pusiau stacionarius namelius.

Su baldais ir buitine technika

Verslininkai, gabenantys namelius, teigia, kad didžiausią tokio būsto paklausą lemia jų kaina, kuri nesiekia net pigiausių namų kainos, o būstai yra sukomplektuoti su visa reikalinga įranga - juose galima iš karto gyventi.

Nameliai sukonstruoti iš medinio karkaso ir metalinio rėmo karkaso apačioje, prie kurio pritvirtinti ratukai manevruoti. Stogas ir išorė yra dengti formuota aliuminio skarda, o sienos izoliuotos akmens vata arba polistirolu. Langai gali būti aliuminio rėmų ar plastikiniai.

Visuose nameliuose įrengti dujiniai židiniai, vandens šildytuvai, virtuvės įranga, šaldytuvai, griliai, dujinės viryklės, dušo kabinos, tualetai, kai kuriuose įrengtos vonios, mini barai, ar net centrinis šildymas.

Priklausomai nuo dydžio, įrengti 2 arba 3 miegamieji su baldais, beveik pusę namelio ploto užima svetainė su virtuve. Svetainė yra pagrindinis kambarys, todėl ir interjeras čia labiau traukiantis akį.

Sienos iškaltos medinėmis plokštėmis su apdaila. Vienintelis dalykas, kurį greičiausiai reikės pakeisti - tai elektros lizdai, kurie neatitinka lietuviškų standartų.

Dar vienas namelio pliusų - nereikalingi jokie leidimai jam pastatyti. Namelį galima atvežti į norimą vietą ir pastatyti ant paruošto pagrindo, prijungti prie elektros, vandentiekio bei kanalizacijos ir gyventi. Tai patogu tiems žmonėms, kurie negauna statybų leidimų jiem priklausančiose žemėse.

Pusiau stacionarūs nameliai buvo pradėti gaminti tuoj po Antrojo pasaulinio karo Didžiojoje Britanijoje, todėl ir šiais laikais šalis išlieka pagrindine namukų gamintoja bei eksportuotoja Europoje. Prieš dešimtmetį namukai išpopuliarėjo Vakarų Europoje, o prieš keletą metų pradėti eksportuoti ir į Lietuvą.

Prie ežero ar jūros

Vieni pirmųjų pusiau stacionarių namelių pardavėjai Lietuvoje pasakoja, kad imtis šio verslo paskatino žemės pirkimo užmiestyje bumas, kilęs pastaraisiais metais. Verslo idėja pirkti Didžiojoje Britanijoje gamintus namelius ir vežti juos į Lietuvą pasitvirtino.

“Rizikingą verslą sugalvojom prieš trejus metus, pradėjom nuo trijų namukų. Atsivežėm juos į Lietuvą kovo mėnesį. Su baime laukėme, kas bus, o žmonės važiavo ir apžiūrinėjo namukus išpūstomis akimis, bet niekas nepirko. Tačiau po mėnesio, kai pavasaris įsibėgėjo, namelius pardavėm. Verslas pajudėjo. Dabar per mėnesį parduodam po 30 namelių, tai yra apie 400 per metus”, - pasakojo vienas pirmųjų prieš trejus metus į Lietuvą pradėjęs vežti namelius ant ratų kaunietis Mindaugas Mažeika.

Lietuviai greitai atrado, kad įrengti nameliai su, baldais, buitine technika viduje tinkami statyti ten, kur daugiausiai poilsiaujama: prie ežerų, jūros ir soduose.

Kaimo turizmo sodybų savininkai namelius perka poilsiautojams apgyvendinti. Statybų bendrovės darbininkams apgyvendinti juos taip pat perka, tačiau mažiausius ir pigiausius.

Su visa įranga ir baldais namai ant ratų kainuoja nuo 10 iki 40 tūkstančių litų, tačiau išskirtinio namuko kaina gali siekti ir 80 tūkstančių litų.

Nuo 20 iki beveik 45 kvadratinių metrų ploto namukai yra giminingi mažesniems kelioniniams nameliams ant ratų, tačiau dėl didelių gabaritų gali būti gabenami tik iki numatytos ilgalaikio stovėjimo vietos. Jiems gabenti reikalingas specialus transportas.

Kainą nulemia medžiagos

Naujais pusiau stacionariais nameliais Lietuvoje prekiauja vos viena kita bendrovė. Tokie kainuoja nuo 80 iki 200 tūkstančių litų. Tačiau kainos, prilygstančios net butų kainoms, nėra labai patrauklios lietuviams. Verslininkai perėmė automobilių prekybos patirtį ir į Lietuvą ėmė gabenti dešimties metų senumo ar net senesnius namukus. Kaip ir naudotų automobilių versle, taip ir šiame kainas nulemia gaminio metai: kuo naujesnis, tuo brangesnis. Nameliai iš Didžiosios Britanijos gabenami keltais. Kainos vienoje ar kitoje bendrovėje gali skirtis net 5 tūkstančiais litų ar daugiau, todėl norint išsirinkti namelį už patrauklią kainą pravartu paieškoti informacijos, kurios gausu internete ir skelbimuose.

“Nenaujų namelių kainą nulemia jų dydis ir vidaus įranga. Kuo pigesnės medžiagos buvo panaudotos ir pigesni baldai pastatyti, tuo mažesnė namelio kaina. Atskirti, ar gerai įrengtas namelis, labai paprasta: tų pačių metų gamybos, bet prastesnės kokybės namelių vidaus įranga būna labiau išblukusi ir nusidėvėjusi, brangesniųjų - medžiagos yra geresnės, todėl jie neatrodo tokie seni”, - sakė M. Mažeika.

Dar vienas būdas pigiau nusipirkti namelį - sužinoti, ar jį pristatanti bendrovė ima papildomą mokestį. Pristatymas, priklausomai nuo atstumo, gali atsieiti nuo 500 iki 1300 litų, tačiau yra bendrovių, kurios namukus į vietą pristato nemokamai. Perkantieji senesnius nei 10 metų namelius rizikuoja įsigyti jau nudėvėtus ar net pradėjusius trūnyti namelius. Tinkamai prižiūrimi pusiau stacionarūs nameliai esančiomis Lietuvos gamtinėmis sąlygomis gali tarnauti 20 - 30 metų.

Išorė neišvaizdi

Tačiau būstas turi ir savo silpnąsias puses: visų pirma į akis krenta pastato išvaizda. Nuosaikiam britų skoniui šie nameliai gal ir gali pasirodyti patrauklūs, tačiau lietuviams jie labiau primena nedidelius sandėlius su formuota aliuminio skarda. Nors nameliuose kai kurie britai gyvena visus metus, tačiau gyvenimui Lietuvos sąlygomis žiemą jie nėra tinkami, nes sienos izoliacinė medžiaga tėra 5 centimetrai. Gyventi juose visus metus galima tik tuomet, jei toks būstas būtų papildomai apšildytas. Tačiau tai pareikalaus papildomų investicijų.

Atskiros bendrovės pasirengusios apšildymo darbus atlikti už papildomą 5 - 12 tūkstančių litų mokestį, tačiau atliekant apšildymo darbus pačiam, ši suma bus kelis kartus mažesnė. Nežinant kai kurių namelio priežiūros niuansų galima patirti ir nuostolių, pavyzdžiui, neišleidus vandens iš vamzdžių ar klozeto, po žiemos juos galite rasti sutrūkinėjusius.