Valdininkai ir kultūros paveldo specialistai teigia, kad jis nekreipia dėmesio į jų įspėjimus. Kultūros paveldo departamentas kreipėsi į prokuratūrą, kad ši sutramdytų verslininką ir leistų nugriauti savavalę statybą.

Paveldosaugininkai teigia, kad didžiausio akibrokšto sulaukta praėjusį mėnesį – centrinėje Ukmergės aikštėje iškilo dviejų aukštų pastato sienos. Šalia jam priklausančio XIX a. namo savininkas savavališkai pradėjo statyti dar vieną namą.

„Kultūros paveldo departamentas, kovodamas su nelegaliomis statybomis Ukmergės senamiestyje, kreipėsi į rajono prokuratūrą, kad ši padėtų apginti viešą interesą, stabdant nelegalias statybas bei likviduojant statybų padarinius,“ – LTV teigė Kultūros paveldo departamento atstovė spaudai Aušra Dulevičiūtė Kavaliauskienė.

Pasak specialistų, Lietuvoje tik septyniuose miestuose yra išlikę senamiesčiai. Juos kaip vientisą nekilnojamojo turto vertybę saugo valstybė. Norint čia statyti, būtina atlikti istorinius ir architektūrinius tyrimus.

Nelegalių statybų savininkas teigia, kad siekiantys nugriauti iškilusias sienas paveldosaugininkai kerštauja, nes jis nesilaiko įstatymų.

„Jeigu aš būčiau žinojęs, kokie įstatymai bus priimti, tai gal būčiau tikrai apsidraudęs, bet nepagalvojau, kad galima atbuline data taikyti tą įstatymą po to, kai jau pažeidimas įvyko. Aš nesakau, kad jo nebuvo“, – teigė savininkas Rimantas Grotuzas.

Ne vieną namą senamiestyje turintis verslininkas užkliūna jau ne pirmą kartą. Prieš kelerius metus, darydamas remontą jam priklausančiame istoriniame pastate, taip susilpnino laikančias stogo konstrukcijas, kad jis įgriuvo. Tada savivaldybė, siekdama išvengti pavojingai į gatvę pasvirusios sienos griuvimo užsakė pastato ekspertizę.

Verslininkų savivalė istoriniuose Lietuvos miestuose tampa tradicija. Ukmergės paveldo ir statybų specialistai teigia, kad neišprusę verslininkai visiškai nepaiso jų perspėjimų ir stato toliau, praneša LTV naujienų tarnyba.