Licencijų, leidimų ir vartotojų teisių apsaugos skyriaus vedėja Zita Žižytė negali atsistebėti, kad klaipėdiečiai per daugiau nei mėnesį pateikė tik apie 20 pasiūlymų dėl prekybos alkoholiniais gėrimais laiko ribojimo. Savivaldybė teisę riboti alkoholio prekybos laiką įgijo metų pradžioje įsigaliojus įstatymo pakeitimams.

„Mieste yra 774 vietos, kuriose prekiaujama alkoholiu. Tiek licencijų esame išdavę. Palyginus šį skaičių su gautų pasiūlymų kiekiu, peršasi išvada, kad žmonėms nėra labai aktualu, kad būtų įvesta nauja tvarka dėl prekybos alkoholiu“, - svarstė Z.Žižytė.

Apibendrinus klaipėdiečių pasiūlymus, matyti, jog žmonės pageidauja, kad daugiabučiuose namuose veikiančiose parduotuvėse alkoholiniai gėrimai būtų parduodami tik iki 22 ar 23 valandos.

Kai kurie atsiliepę gyventojai siūlė iš viso uždrausti prekiauti alkoholiu gyvenamuosiuose namuose veikiančiose parduotuvėse.

Savaitgalį - be alaus

Klaipėdiečių neigiamo įvertinimo sulaukė ne tik tokios parduotuvės, bet ir greta daugiabučių namų veikiančios kavinės. Jose taip pat siūlyta leisti žmones girdyti tik iki 21 ar 22 valandos.

Daugiabučių namų savininkų bendrijos „Rifas“ gyventojai pageidavo, kad vienoje Šilutės plente esančioje parduotuvėje alkoholiniai gėrimai nebūtų parduodami savaitgaliais ir poilsio dienomis.

Originaliausiu pasiūlymu galima įvardinti vienos klaipėdietės pageidavimus, kad visose parduotuvėse ir kavinėse žmonės alkoholio galėtų įsigyti tik nuo 11 iki 17, o alaus - iki 19 valandos.

Ji taip pat siūlė visiškai panaikinti naktinę prekybą alkoholiu, uždrausti alų parduoti kioskuose. Negana to, jos noras buvo alkoholinius gėrimus pabranginti net 100 proc.

Visi pasisakę klaipėdiečiai savo pasiūlymus argumentavo tuo, kad apribojus prekybos alkoholiniais gėrimais laiką sumažėtų triukšmo, taptų saugiau ir švariau.

Sidras - tik po pietų

Į savivaldybės raginimą reikšti pasiūlymus aktualiu klausimu, atsiliepė ir kelios organizacijos.

Klaipėdos verslininkų senamiesčio sąjunga siūlė riboti arba visai uždrausti prekybą alkoholiu didžiuosiuose prekybos centruose ir ypač juose esančiose kavinėse.

Esą ten yra viešoji vieta, todėl alkoholio vartojimas daro neigiamą įtaką vaikams.

Lietuvos mokyklų vadovų asociacijos Klaipėdos skyrius prašė šalia ugdymo įstaigų esančiuose kioskuose uždrausti prekiauti alumi ir sidru. O šalia mokyklų esančiose parduotuvėse leisti parduoti alkoholinius gėrimus tik nuo 16 valandos.

Savivaldybės Sveikatos apsaugos skyrius siūlė sykiu su naujomis prekybos alkoholiniais gėrimais taisyklėmis parengti ir triukšmo prevencijos taisykles.

Girtaujama ir viešai

Savo nuomonę pareiškė ir uostamiesčio policija.

Klaipėdos VPK Viešosios policijos Prevencijos skyriaus viršininkas Kazimieras Sinkevičius teigė, kad būtų logiška, jei kioskuose ir daugiabučiuose namuose veikiančiose parduotuvėse alkoholiniai gėrimai būtų pardavinėjami nuo 8 iki 22 valandos.

Jo teigimu, problemų kelia beveik kiekviena visą parą dirbanti parduotuvė.

„Žmonės skundžiasi, kad šalia jų triukšmaujama ir viešai girtaujama“, - sakė K.Sinkevičius.

Jis nemano, kad, uždraudus naktinę prekybą alkoholiu, suklestėtų vadinamieji alkoholio taškai.

„Juose lankosi tam tikras kontingentas. Negi kiekvienas, pritrūkęs alkoholio, eis jo pirkti į „tašką?“ - retoriškai klausė viršininkas.

Prieš kioskus – žmonos

Licencijų, leidimų ir vartotojų teisių apsaugos skyriaus vedėja Z.Žižytė teigė, jog nekyla rankos pagal keliolika pasiūlymų parengti taisykles, ribojančias prekybos alkoholiniais gėrimais laiką, nes jų reikėtų laikytis kiekvienai parduotuvei ar kavinei.

Kol kas suformuluotas tik vienintelis konkretesnis pasiūlymas - kioskuose prekiauti alumi ir sidru leisti nuo 9 iki 16 valandos.

„Toks sprendimas peršasi atsižvelgiant į tai, jog kioskų klientai terorizuoja iš ryto į mokyklą skubančius vaikus ar į paskaitas keliaujančius studentus. Moterys prašė, kad kioskai dirbtų kuo trumpiau, nes po darbo grįžtantys vyrai juose už alų palieka nemažai pinigų“, - komentavo Z.Žižytė.

Rengs diskusiją

Lietuvos smulkiųjų verslininkų ir prekybininkų asociacijos Klaipėdos skyriaus pirmininkas Donatas Botyrius įsitikinęs, jog sprendimas dėl draudimo tam tikru laiku prekiauti alkoholiniais gėrimais yra labai atsakingas, nes jis gali sužlugdyti ne vieną verslininką.

„Todėl labai svarbu parengti prekybos alkoholiniais gėrimais laiko ribojimo taikymo tvarką. Jose turi būti numatyta, kiek žmonių turi skųstis, kad parduotuvei būtų uždrausta, pavyzdžiui, naktį prekiauti alkoholiu. Taisyklės turi būti visiems vienodos“, - įsitikinęs D.Botyrius.

Bendrovės „Maxima LT“ atstovė spaudai Viktorija Jakubauskaitė teigė, kad jei taisyklės bus logiškos, jų didieji prekybos centrai tikrai laikysis.

Savivaldybė atsižvelgė į smulkiųjų verslininkų asociacijos siūlymą surengti viešą diskusiją, kurioje būtų diskutuojama apie prekybos alkoholiu laiko ribojimą.

Ji vyks vasario 19 dieną.

Licencija - už grašius

Prekybos alkoholiniais gėrimais laiko ribojimas būtų vienas žingsnių, kuris mažintų svaigalų vartojimą.

Tuo įsitikinęs Nacionalinės tabako ir alkoholio koalicijos prezidentas, Nacionalinės sveikatos tarybos narys Aurelijus Veryga.

„Kuo lengviau bus galima įsigyti alkoholio, tuo labiau didės jo vartojimo mastai. Šiuo metu alkoholio vartojimo situacija mūsų šalyje yra kritinė“, - teigė A.Veryga.

Lietuvos sveikatos programoje, patvirtintoje 1998 metais, buvo iškeltas tikslas - iki 2010 metų šalyje alkoholio vartojimo kiekį sumažinti net 25 proc.

Tačiau prognozuojama, kad, esant tokiai įstatymų bazei, per artimiausius penkerius metus alkoholio rinka Lietuvoje išaugs dar 35 proc.

„Tai logiška pasekmė, nes visi uždaviniai, kuriais siekėme mažinti alkoholio vartojimą, įgyvendinti priešingai. Leidžiama alkoholiu prekiauti degalinėse, daugėja visą parą veikiančių parduotuvių, vis liberalėja tvarka, reglamentuojanti prekybą alkoholiu“, - sakė A.Veryga.

Pavyzdžiui, prieš kelerius metus Klaipėdoje alkoholiniais gėrimais norintis prekiauti visą parą verslininkas kasmet už licenciją turėjo sumokėti apie 99 tūkst. litų.

Šiuo metu tokia licencija neterminuotam laikui kainuoja tik 900 litų.

Nacionalinė sveikatos taryba siūlo mažinti alkoholinių gėrimų pasiūlą ir prieinamumą, didinti alkoholio kainas, riboti jų pardavimo vietas ir laiką, uždrausti bet kokią alkoholio reklamą ir didinti vartotojų minimalaus amžiaus cenzą.

„Priemonės tikrai griežtos. Tačiau be jų jau nebeišsiversime“, - tvirtino A.Veryga.

Jo teigimu, iš įvairių institucijų ir verslo atstovų sudaryta darbo grupė rengia įstatymo pataisas, kurios įteisins tokius griežtus ribojimus.

Tačiau A.Veryga nesiryžo prognozuoti, ar parlamentarams užteks politinės valios joms pritarti.