Statybininkų girtavimas darbe ne naujiena ir patiems statybų bendrovių vadovams. Jie teigė darantys viską, kad girtavimo darbe nebūtų.

Bendrovės "YIT Kausta" atstovas Edmundas Burokas sakė, jog bendrovėje priimtas vadinamasis sausas įstatymas. Pasak jo, už girtavimą darbuotojų dar nėra tekę atleisti.

"Mes girtavimui paskelbę kovą. Iš ryto, atėjus darbininkams, darbų vadovas visus juos sustato kaip kareivius ir tikrina", - sakė E.Burokas. Padalinių vadovai su savo pavaldiniais bendrauja visą dieną ir prižiūri, kad šie laikytųsi Darbo saugos taisyklių.

Tuo tarpu bendrovėje "Molesta" girtavimas darbe kontroliuojamas baudomis. "Už girtavimą darbe gresia didelės nuobaudos, pavyzdžiui, 40 proc. mažinamas atlyginimas", - sakė bendrovės statybos direktorius Zigmontas Krivičius.

Kad statybų aikštelėse taurelė dažnas svečias neslėpė ir patys statybininkai.

Kaip "15min" pripažino statybininkas Arūnas, didžiausias statybų vietose vykstančių nelaimių kaltininkas - alkoholis. Tačiau baimindamiesi prarasti darbą nelaimėliai tikina nukentėję ne darbo metu.

Daugiau nei dešimtmetį statybininku dirbantis pašnekovas pasakojo, kad anksčiau darbdaviai griežčiau žiūrėdavo į išgėrinėjančius darbuotojus - dažniausiai juos iškart atleisdavo.

"O dabar, kadangi trūksta šios srities darbuotojų, atleidžiami nebent tie išgeriantys statybininkai, kurie labai prastai dirba", - tvirtino Arūnas.

Statybų bendrovių vadovai taip pat prisipažino, kad gerų, net ir taurelės nevengiančių specialistų, atleisti neskuba.

"Visko būna. Tačiau jei darbininkas vieną kartą buvo nutvertas darbe neblaivus, tai dar nereiškia, kad reikia jį išmesti. Gerų specialistų nėra daug", - sakė bendrovės "Molesta" statybos direktorius Z.Krivičius.

Valstybinės darbo inspekcijos (VDI) Vilniaus teritorinio skyriaus vedėjo Viktoro Cinino teigimu, pagal statistiką, kas trečias žuvęs darbe buvo neblaivus, o statybose netgi kas antras. "Sakyčiau, Vilniuje nelaimingų atsitikimų būna daugiausia, kartais per dieną jų užregist-ruojame po keletą, bet ir statybų skaičius sostinėje didžiausias", - aiškino V.Cininas.

Jo teigimu, su neblaiviais pavaldiniais turi tvarkytis patys darbdaviai, o neblaivų pavaldinį kuo skubiau išvesti iš teritorijos. Pasak jo, žmonės turi suvokti, kad girtaudami darbe skriaudžia ne tik save, bet ir savo šeimą.

"Prisimenu metų senumo atvejį Pilaitėje, kuomet iš kelių metrų aukščio nukrito mūrininkas. Jaunas vyras žuvo, o jo šeima liko be jokių kompensacijų, nes tokiu atveju jokios kompensacijos tikėtis negalima", - sakė V.Cininas.

”Susiduriu su darbininkais, kurie dar neišsiblaivę ateina pas mus skųstis, kad darbdavys neteisingai pasielgė ir išvarė namo. Sakė V.Cininas.

VDI duomenimis, nuo 2006-ųjų sausio 1 dienos iki metų paskutinės dienos Lietuvoje užregistruota 130 mirtinų nelaimingų atsitikimų darbe. 35 proc. nelaimių įvyko darbuotojams esant neblaiviems.

Per tą patį laikotarpį VDI tyrė 258 sunkius nelaimingus atsitikimus. Nustatyta, kad 17 proc. nelaimių įvyko dėl girtumo.