Rusijos žiniasklaida praneša, esą sandoris dėl „Mažeikių naftos“ pardavimo lenkų kompanijai „PKN Orlen“ – ties žlugimo riba. Pasak rusų dienraščio „Vedomasti“, jei Mažeikių įmonės generalinis direktorius P. N. Englishas būtų atleistas iš pareigų, sandoris gali būti anuliuotas.

Publikacijoje teigiama, kad „Jukos“ dėl to žalos nepatirtų, nes už Mažeikių įmonę dosniai sumokėtų kazachų „KazMunaiGaz“ arba „Rosneft“.

„Vedomasti“ cituoja lietuvių žiniasklaidą, kur 4 iš 7 „Mažeikių naftos“ valdybos narių nepasitikėjimas P. N. Inglišu yra grindžiamas tuo, kad esą šis už akcininkų nugaros derėjosi su „PKN Orlen“ vadovais, kurie nesuinteresuoti, kad įmonė dirbtų visu pajėgumu ir didintų savo vertę.

Lenkijos dienraštis „Gazeta Wyborcza“ taip pat teigia, kad P. N. Inglišo pašalinimas dabartiniams „Mažeikių naftos“ savininkams gali atverti kelią nutraukti derybas su „PKN Orlen“ ir iš naujo pradėti kontrolinio įmonės akcijų paketo paradavimo procedūrą.

Asmenybės atskleisti nepanoręs aukštas Rusijos ūkio ministerijos pareigūnas lenkų žurnalistams teigė, kad mėginimas nuversti P. N. Inglišą yra bandymas „pakeisti Rusijai nepalankią situaciją“. Pasak jo, Rusijos valdininkai palaiko veiksmus, kuriais siekiama lenkus atgrasyti nuo investavimo į Mažeikių įmonę.