Viešoji įstaiga "Desa", administruojanti techninį užstato, arba depozito, sistemos įgyvendinimą, bei gėrimų gamintojai praėjusią savaitę pateikė Aplinkos ministerijai paraiškas, jose nurodę naudojantys pakuotes, už kurias privaloma imti užstatą, rašo "Vakarų ekspresas".

Jo tarifas - 25 centai už alaus, alaus kokteilio, giros, sidro arba vandens stiklinį daugkartinio naudojimo butelį.

Ministerija per 20 dienų turi priimti sprendimą dėl pakuotės įtraukimo į užstato sistemą. Aplinkos ministerijos Aplinkos kokybės departamento Užterštų teritorijų ir atliekų skyriaus vyriausioji specialistė Vilma Karosienė sakė, kad sutrukdyti priimti tokį sprendimą gali nebent formalūs paraiškų trūkumai.

Sprendimą paskelbus "Valstybės žinių" priede "Informaciniai pranešimai", vadinamoji depozitinė stiklo taros supirkimo sistema bus pradėta taikyti privalomąja tvarka.

Apie jos galiojimą Aplinkos ministerija informuos Lietuvos prekybos įmonių asociacijos narius. Prekybininkai - tiek stambiųjų prekybos tinklų, tiek smulkiųjų parduotuvių atstovai - turės pasirūpinti naujo pavyzdžio sąskaitų tiekėjams išrašymu, vieta tarai.

Tačiau gėrimų skardinėse arba plastiko buteliuose mėgėjams ir toliau teks mokėti už tarą be teisės atgauti šiuos pinigus.

Teisinė užstato sistemos bazė buvo parengta dar 2003-aisiais, o įgyvendinti ją ketinta iki praėjusio vasaros sezono pradžios. Ant butelių jau buvo pradėtos klijuoti etiketes su depozito ženklu, tačiau užtrukus alaus gamintojų ir prekybininkų deryboms dėl užstato sumos ir jos paskirstymo vieniems ir kitiems vasarą sistema nepradėjo veikti.

Šaltinis
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją