„Jei mes visi siekiame, kad būtų mažesnis alkoholio suvartojimas, tai siūlau bendrai riboti alkoholio pardavimo laiką. Nė viena taryba tikrai nereglamentuos prekybos tinklams laiko, bus susidorota tik su pačiais smulkiausiais ir mažiausiais kioskeliais, kad jie negalėtų prekiauti alumi, o pagrindinis alkoholio kiekis yra parduodamas prekybos tinkluose“, – posėdyje sakė P. Gražulis.

Jis siūlo ilgiausiai, nuo 8 iki 23 val., leisti prekiauti alkoholiniais gėrimais, kurių tūrinė etilo alkoholio koncentracija neviršija 8,5 proc., gėrimus, kurie viršija šią normą, siūloma pardavinėti 10- 22 val.

Parlamentaras siūlo specializuotų alkoholinių gėrimų prekybos skyrių darbo laiką riboti ir alkoholiu leisti prekiauti 11-20 val.

Lietuvoje 1995 metais priimtame Alkoholio kontrolės įstatyme buvo numatytas draudimas 24-11 val. prekiauti alkoholiu, po poros metų šio ribojimo atsisakyta.

Kaimyninėje Latvijoje jau keletą metų galioja draudimas nuo 22 val. iki 8 val. parduotuvėse prekiauti alkoholiu. Taline ir Tartu taip pat negalima įsigyti alkoholinių gėrimų vėlyvą vakarą. Estijos sostinėje šis draudimas įsigalioja kiekvieną dieną nuo 23 val.

Trečiadienio posėdyje Vyriausybė nusprendė, kad patys gyventojai gali riboti jų daugiabučiuose įsikūrusių parduotuvių prekybos alkoholiu laiką.

Norintis prekiauti prekyvietėje ar maitinimo įstaigoje, kuri įsikūrusi gyvenamajame name turės gauti daugumos jo gyventojų sutikimą.

Trečiadienį Statistikos departamento paskelbtais duomenimis, šalyje nėra blaivybės kultūros – alkoholinius gėrimus vartoja didžioji dauguma vyrų ir daugiau nei du trečdaliai moterų.

87 proc. geriančių lietuvių net nebandė atsikratyti pomėgio alkoholiui.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją