Realiausi Šiaulių daryklos pirkėjai, anot analitikų, galėtų būti užsienio alaus gamintojai, jau esantys Lietuvoje - BBH, "Royal Unibrew" ir "Olvi". Mažiau tikėtini, bet taip pat įmanomi visi aplinkinėse šalyse veikiantys gamintojai, kurie dar neatėjo į Lietuvą.

Pritraukti naują investuotoją į "Guberniją" šioje situacijoje, anot rinkos analitikų, būtų sudėtinga, tačiau konfliktas alaus daryklai suteikia tam tikro pranašumo.

"Vieniems bailu būtų ten eiti be aiškios strategijos, o kitus viliotų tai, kad konfliktuose atsiranda verčių skirtumai. Tas, kuris sugeba tuo pasinaudoti, tą skirtumą ir pasiimtų", - teigė rinkos specialistai.

"BBH Baltic" prezidentas Tomas Kučinskas teigė, kad mažutėje Lietuvos rinkoje turėtų telikti du didieji alaus gamintojai, tačiau pats BBH, kuris jau valdo didžiausią Lietuvos alaus daryklą "Švyturys-Utenos alus", dalyvauti tokioje koncentracijoje negalėtų.

"Royal Unibrew" valdomos antros pagal dydį šalies alaus daryklos "Kalnapilio-Tauro grupė" generalinis direktorius Valdas Tekorius teigė, kad jiems niekas pirkti "Gubernijos" nesiūlė, o jei toks pasiūlymas būtų pateiktas, daug ką lemtų kaina.

Suomijos "Olvi" grupei priklausančio Kauno "Ragučio" vadovas Vytautas Meištas teigė, kad pirkti "Guberniją", kai dar neišnaudoti Kauno alaus daryklos pajėgumai, nelabai verta. Jis taip pat teigė nelabai tikįs, kad "Gubernija" sulauktų investuotojo iš svetur, kuris įsigytų šios įmonės gamybinius pajėgumus ir ten kurų naujus prekės ženklus.

Švedijos investicijų fondų valdytojos "East Capital", kuri anksčiau buvo investavusi į "Švyturio" ir "Ragučio" akcijas, fondų valdytojas Aivaras Abromavičius teigė, kad investicijos į alaus pramonę yra patrauklios, tačiau galimybę investuoti į "Guberniją" kol kas nesidomima.

Praėjusių metų pabaigoje "Gubernijos" akcijų įsigijus V.Tomkui, tarp potencialių investuotojų į alaus daryklą buvo ir koncernas "MG Baltic" bei investicijų fondas "Amber Trust II". Teigiama, kad pastarojo pasiūlymas tuo metu nesudomino "Gubernijos" vadovo Romualdo Dunausko, o "MG Baltic" pasitraukimą lėmė per didelė kaina.

"Gubernijos" akcininkų konfliktas tapo viešu, kai dienraščio "Respublika" leidėjas Vitas Tomkus, kuriam priklauso 45,08 proc. daryklos akcijų, teisme užprotestavo birželį įmonės akcininkų susirinkime priimtą sprendimą padidinti įstatinį kapitalą 6 mln. litų iki 27,8 mln. litų.

"Gubernija" per pirmąjį šių metų pusmetį patyrė 2,222 mln. litų nuostolių - 9,5 proc. daugiau nei pernai sausio-birželio mėnesiais, kai įmonės nuostoliai siekė 2,03 mln. litų. Bendrovės pardavimai pirmąjį šių metų pusmetį sumažėjo 0,4 proc. iki 25,484 mln. litų.

R.Dunauskui bei su juo susijusiems fiziniams ir juridiniams asmenims priklauso 32,25 proc., Larisai Afanasevai - 11,89 proc., Takhir Shabaev - 6,01 proc. "Gubernijos" akcijų.

"Gubernijos" akcijos kotiruojamos Vilniaus vertybinių popierių biržos Einamajame prekybos sąraše.

Šaltinis
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją