Antradienį Vilniuje surengtoje tarptautinėje konferencijoje „Lietuvos alaus rinka: iššūkiai ir atsakomybė“ šis pareiškimas pasirašytas. Aludariai perspėja, kad sprendimas didinti minimalius akcizus alkoholiniams gėrimams gali turėti ypač rimtų pasekmių alaus sektoriui, kurio pardavimai Europos Sąjungoje sudaro 57 mlrd. eurų per metus.

EK nuo 2008 metų pradžios siūlo padidinti minimalų akcizą alui ir jo produktams, tokiu atveju Lietuvoje akcizas padidėtų daugiau nei penktadaliu.

Aludarių skaičiavimais, butelis lietuviško alaus, padidinus akcizus, kainuotų maždaug 5 centais daugiau. Manoma, kad tada sumažėtų ir alaus pardavimai.

„Ši iniciatyva yra diskriminacinio pobūdžio, todėl, kad vynui ES yra nulinis akcizas, o mums naujokėms primetamos, o beveik visos naujokės yra alaus šalys, naujos taisyklės, nes senbuvės dėl vyno šalių dominavimo prisiimė nulinį akcizą ir net nebando jo svarstyti“, – sakė „Švyturį-Utenos alų“ valdančio koncerno BBH korporatyvinių reikalų direktorius Baltijos šalims Saulius Galadauskas.

Kaip spaudos konferencijoje sakė Europos aludarių asociacijos prezidentas Rodolphe‘as de Looz-Corswarem‘as, vien Portugalijos vynininkystei remti skirta 400 tūkst. eurų keliauja iš ES biudžeto.

„Alus, produkcija, kuri gaminama visoje Europoje, turi mokėti akcizus, o vynas moka nulinį akcizą. Tai yra diskriminacija, mes nesame prieš vyną, bet, manau, nėra pagrindo diskriminuoti“, – sakė Europos aludarių asociacijos prezidentas.

Aludarių teigimu, per metus ES vynininkystei paremti skiria 1,3 milijardo eurų.

Lietuvos alaus pramonėje tiesiogiai dirba trys tūkstančiai žmonių, netiesiogiai dar keliskart daugiau. Lietuvoje yra 87 registruoti aludariai. Šalyje per metus pagaminama apie 300 milijonų litrų alaus.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją