Alkoholio kontrolės įstatymas numato – sezoninėse lauko kavinėse galima pardavinėti tik tuos alkoholinius gėrimus, kurie ne stipresni kaip 22 laipsniai.

Kitaip tariant, lauko kavinėse turėtumėme negauti nė lašo degtinės, brendžio ar kitų stipresnių gėrimų.

Tačiau L.T. atliktas tyrimas sostinėje, Kaune ir Palangoje parodė, – jei tik turi pinigų susimokėti už stiprųjį gėrimą, reta lauko kavinės darbuotoja laikysis įstatymo ir atsisakys parduoti vodkos.

Tūkstantinės baudos

Valstybinės tabako ir alkoholio tarnybos atstovai tikina, esą skundų dėl to, kad lauko kavinėse galima gerti stiprų alkoholį, nėra. Matyt, visus tenkina įstatymo pažeidimas – kavinės gauna papildomų pinigų, o klientai gali svaigintis gryname ore.

Vilniuje „Čili kaimo“ padavėja, paprašyta parduoti degtinės lauko kavinėje, atkirto – ji užsakymo priimti niekaip negali. „Neturime licencijos, galiu pasiūlyti ne stipresnius nei 20 laipsnių alkoholinius gėrimus“, – sakė ji. Tačiau paėję vos keletą žingsnių sostinės senamiesčiu pamatome – galima drąsiai viešai išlenkti taurelę!

„Aukštaičių“ restorane, prie skersgatvyje pastatytų staliukų, po kelių minučių jau galėjome vaišintis 50 gramų vodkos. Padavėja tik pasiteiravo, ar nenorėtume užsisakyti sulčių. Pagal įstatymą už tokį pažeidimą įmonė turėtų gauti nuo 500 iki 2000 litų baudą. Jeigu pažeidimai kartotųsi, grėstų iki 5000 litų bauda.

Savos taisyklės

Kaune keli L.T. korespondento kalbinti lauko kavinių barmenai prisipažino mažai ką žinantys apie draudimą lauke gerti stipriuosius alkoholinius gėrimus. Kiti tikino maną, kad lauko kavinių terasose negalima tik alkoholio butelio ant staliuko pastatyti.

„Mūsų baro viduje nerūkoma, tad rūkantys klientai paprastai renkasi lauko terasą. Neretai jie užsisako ne tik alaus, bet ir stipresnių gėrimų. Alkoholio neparduodame tik tada, kai matome, kad žmogus smarkiai apgirtęs, nes gerbiame kitus kavinėje sėdinčius žmones“, – pasakojo vienos kavinės, įsikūrusios Laisvės alėjoje, darbuotoja.

Jeigu stiprus alkoholis laisvai liejasi laikinosios sostinės centre, kriminaliniu kontingentu garsėjančioje Vilijampolėje iš viso nėra jokių tabu. Šio rajono užeigose galima gauti bet ko ir bet kur.

Yra išimčių?

„Jeigu kavinė yra laikinas vasaros statinys viešoje vietoje, tuomet galima prekiauti alkoholiu tik iki 22 laipsnių stiprumo. Jeigu tai mano privati komercinė valda, galima prekiauti visų rūšių gėrimais“, – L.T. korespondentui sakė Palangos viešbučių ir restoranų asociacijos prezidentas, kelių restoranų savininkas Gintas Rekašius.

Pasak jo, paplūdimio teritorijoje laikiname statinyje negalima parduoti stipriųjų gėrimų, o nuosavame restorane – be jokių problemų.

Matyt, todėl Lietuvos vasaros sostinėje gerti viešoje vietoje, lauko kavinėje, nėra jokių kliūčių.