Spalį zarasiškis Marius su kolega automobilius pasistatė stovėjimo vietoje Zarasuose, šalia Sėlių aikštės. Kaip paaiškėjo, lengvųjų automobilių stovėjimo būdą nustatantis kelio ženklas leido mašiną statyti tik priekiu. Už tai vyrai turėjo sumokėti 50 Lt baudas.

Birželį Mariui užkliuvo toje pat vietoje galu stovintis policijos automobilis. Jį vyras nufotografavo.

Zarasų rajono policijos komisariato viršininkas Vitalis Kutkauskas aiškina, kad policijos automobilis nufotografuotas birželio 1 d. – tą dieną aikštėje vyko šventė, organizuota tarptautinei Vaikų gynimo dienai paminėti.

Pasak V. Kutkausko, prieš pat vidurdienį aikštėje uždarytas eismas, mat važiuojamojoje dalyje tuo metu organizuotos krepšinio varžybos, piešinių ant asfalto konkursas, vėliau vyko transporto priemonių slalomo varžybos.

„Siekiant užtikrinti viešąją tvarką, eismo saugumą patrulių maršrutai buvo priartinti prie šventės, todėl mašinos ir pastatytos taip, kad policija kuo greičiau sureaguotų, kitas dalykas, kad neįvažiuotų neleistinoje vietoje mašina į trasą. Jie vykdė policijai numatytas funkcijas užtikrinant viešąją tvarką ir eismo saugumą šventės prieigose“, - aiškino Zarasų policijos viršininkas.

Taip pastačius automobilį, sako V. Kutkauskas, būtų greičiau reaguota, jei kažkas būtų mopedu ar dviračiu įlėkęs į aikštę ar per slalomo varžybas ką būtų partrenkusi mašina.

„Juk Dainų šventės metu policija matomai irgi statys mašinas ten, kur būtų saugiau, kur didesnis pavojus ir grėsmė. Yra numatytos tam tikros išlygos, jie vykdė savo tarnybines funkcijas. Šioje vietoje jokio pažeidimo tikrai nematau“, - teigė komisariato viršininkas.

Tačiau esą jei tai būtų užfiksuota įprastinę dieną, kritika būtų priimta ir atliktas tarnybinis patikrinimas.

Išimtys galimos tik vykdant tarnybines užduotis

Vilniaus Gedimino technikos universiteto (VGTU) Automobilių transporto katedros docentas dr. Vigilijus Sadauskas sako, kad pagal Kelių eismo taisykles (KET) policijai suteikiama teisė nesilaikyti tam tikrų eismo taisyklių reikalavimų. KET 190 str. numato, kad specialiųjų transporto priemonių vairuotojai, važiuodami su įjungtais mėlynais švyturėliais ir (ar) specialiaisiais garso signalais, gali nepaisyti tam tikrų KET punktų reikalavimų, pasinaudoti pirmenybe, jeigu tai nepakenkia eismo saugumui ir jiems duodamas kelias.

„Pagrindinis klausimas – ar minėti policijos pareigūnai vykdė kažkokią tarnybinę funkciją įsijungę šviesos ar garso signalus, nors to nuotraukoje nesimato, ar jie atvažiavo į banką ir pastatė automobilį“, - situaciją komentavo VGTU docentas.

Pasak jo, jeigu vykdoma specifinė funkcija, galima traktuoti, kad taisyklių reikalavimai nepažeisti. Tačiau jeigu policijos funkcija nevykdoma, o automobilis stovi pastatytas, turi būti paisoma bendrų eismo dalyviams keliamų reikalavimų.

Tačiau iš nuotraukos neįmanoma nustatyti, ar automobilyje buvo įjungtas garsinis signalas ar švyturėliai. Iš nuotraukos taip pat nematyti, ar automobilyje sėdėjo vairuotojas.

„Nesant pilnos informacijos negalima konstatuoti, ar KET pažeistos, ar ne. Bet principas vienas – jeigu jie vykdo tarnybinę funkciją, tai, naudodamiesi garso šviesos signalais, gali nepaisyti KET 190 str. išdėstytų reikalavimų. Tačiau elgdamiesi kaip paprasti eismo dalyviai, jei privalo paisyti“, - kalbėjo V. Sadauskas.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)