TVOU direktorius Tomas Vaišvila ketvirtadienį susitikęs su žurnalistais skaičiavo, kad šiuo metu oro uosto mokesčiai sudaro apie 11 eurų vienam keleiviui. Panašios kainos yra Talino ir Rygos oro uostuose, Varšuvoje kainos yra šiek tiek didesnės.

„Pigiosios kompanijos su tokia kaina nedirba. Mes žinome Kauno oro uosto įkainius, tai yra apie 3-4 eurus vienam keleiviui, tai yra pigių aviakompanijų kainų lygis. Taigi mūsų kainodaroje nėra šito, taip kad automatiškai mes nesvarstome galimybės“, – apie pigių skrydžių bendrovių atėjimą į Vilnių sakė T. Vaišvila.

Jo teigimu, pigių skrydžių bendrovėms „vartai nėra uždaromi“, todėl jeigu kaina joms tinka, jos yra laukiamos TVOU.

Anksčiau, anot jo, TVOU mokesčiai vienam keleiviui sudarė 19-20 eurų.

TVOU direktoriaus teigimu, šiuo metu dirbama „prie pagrindinės užduoties – sugrąžinti skrydžius į oro uostą“.

„Užduotis nėra lengva, bet nėra neįvykdoma. (...) Situacija rinkoje yra gana sudėtinga iš esmės, nes skrydžių mažėja, pasaulyje sausį-vasarį jų buvo mažiau 6 proc.“, – sakė T. Vaišvila.

Dalį paslaugų pirks iš kitų įmonių

Naujasis oro uosto vadovas taip pat planuoja atsisakyti dalies funkcijų ir jas pirkti iš kitų įmonių. Taip tikimasi sutaupyti lėšų. Šiuo metu TVOU dirba apie 800 darbuotojų, o atlyginimai sudaro trečdalį visų sąnaudų. „Per 15-17 metų oro uostas absoliučiai nepasikeitė. Šiuo metu normalioje europinėje praktikoje oro uostas daug kur atlieka pagrindinę funkciją – aptarnauja lėktuvus. Kitos funkcijos, kaip valymas, apsauga, reklama, kuro užpylimas, nupylimas duodamas vykdyti kitoms kompanijoms, tai yra efektyviau ir pigiau“, – kalbėjo T. Vaišvila.

Taip pat ketinama daugiau lėšų uždirbti iš neaviacinės veiklos, pavyzdžiui, patalpų, aikštelių nuomos, maitinimo paslaugų, parduotuvių įrengimo. Šiuo metu, anot T. Vaišvilos, TVOU iš šių paslaugų gauna septyniskart mažiau lėšų nei tokie patys oro uostai Europoje.

Per vasario mėnesį TVOU priėmė bei išleido 75 869 keleivius arba 42 proc. mažiau, nei 2008 m. tą patį mėnesį mėnesį.

Skrydžių aptarnauta 1 455 arba 49 proc. mažiau, nei 2008 m. vasarį.

DELFI primena, kad sausio 17 d. nustojo skraidyti vienas didžiausių oro uosto klientų – „flyLAL“. Skrydžių skaičių gerokai apkarpė ir antras pagal dydį TVOU žaidėjas – „airBaltic".

Pranešama, kad dėl galimų skrydžių vyksta derybos su šešiomis avialinijomis.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją