Ilgai kentęs cinišką vairuotojų elgesį seniūnas vakar surengė reidą. Į pagalbą drausminti nevaldomų vairuotojų jis pasitelkė ne tik pavaduotoją Vaclovą Morkūną, bet ir Justiniškių policijos nuovados pareigūnus.

7 val. ryto. "Oho, koks grobis", – žiūrėdamas į Taikos gatvės 217-u numeriu pažymėto namo pašonėje esančią krepšinio aikštelę ironiškai šypsojosi K.Šiaulys. Tuo metu ją buvo okupavę penkiolika automobilių.

Teisinasi ir vilkėdami pižamomis

Ankstyvą rytą reidui seniūnas pasirinko neatsitiktinai. Jis sakė norįs pažiūrėti įžūliems vairuotojams į akis, juos sugėdyti. Tačiau net tuo laiku, kai dauguma vilniečių iš kiemų išrieda į darbus, aikštelėje niekas nesirodė.

"Kai atvažiuoju vienas užkišti įspėjamųjų lapelių, žmonės vilkėdami pižamomis ir chalatais atlekia įrodyti savo tiesos. Dabar pro langus pamatę atvykusį policijos ekipažą, matyt, pabūgo. Juokinga, juk visi jau gerokai vėluoja", – žiūrėdamas į laikrodį kalbėjo V.Morkūnas. Buvo gerokai po pusės aštuonių.

"Kodėl jūs tikrinate taip anksti? Pati jau esu mokėjusi baudą, tačiau ką daryti, kai nėra kur palikti automobilių? Aštuntą ryto aikštelė ištuštėja, todėl vaikai gali laisvai žaisti", – teisinosi šunį vedžiojanti Justiniškių gyventoja.

K.Šiaulys buvo kategoriškas. "Viskam yra ribos. O kelintą valandą čia pastatomas pirmas automobilis? Septintą vakaro? Vaikai žaistų iki visai sutemstant, bet jūs juos išvaikote", – piktinosi seniūnas.

Vietoj krepšinio – alus?

Vizitas krepšinio aikštelėje – ne vienintelė Justiniškių seniūnijos priemonė tramdyti neklusnius vairuotojus. Sulaukus žmonių skundų dėl automobilių, besiveržiančių į vaikų erdvę, buvo pastatyti kelią į aikštelę užkertantys metaliniai stulpeliai.

Tačiau tai ilgai negelbėjo. Gyventojai vieną stulpelį nupjovė ir vėl pasidarė kelią. "Tai įžūlumo viršūnė. Vaikai negali žaisti, todėl eina į krūmus gerti", – skėsčiojo rankomis seniūnas.

"Pradėjo gerti būtent tada, kai ta aikštelė atsirado. Parodykite man tą "debilą", kuris šalia aikštelės pastatė suoliukus. Niekas krepšinio nežaidžia, tik sėdi, triukšmauja ir geria. Nestatytume automobilių, jei čia kas nors žaistų – būtų baisu, kad langus iškuls", – plūdosi prieš aštuntą į aikštelę automobilio atėjęs Erikas Brancevičius.

Šie argumentai seniūno neįtikino. "Tai gal padarykime dykvietę? Nejaugi nesuprantate, kad suoliukai ir aikštelė yra minimali gerovė? Jei čia girtaujama, kvieskite policiją: nepilnamečiai bus pristatyti namo arba bus nubausti už viešosios tvarkos trikdymą. Bet kokiu atveju krepšinio aikštelė neskirta automobiliams", – aiškino K.Šiaulys.

Gresia 300 litų bauda

Už visų aikštelėje paliktų automobilių priekinio lango valytuvų buvo užkišti šaukimai. Justiniškių policijos nuovados tyrėja Natalija Belokurskaja sakė, kad pirmą kartą įkliuvę automobilių savininkai bus tik įspėti.

Įspėjimų nepaisantiems vairuotojams gali tekti iki 300 litų paploninti pinigines. "Griežčiausiai baustume piktybinius vairuotojus", – kalbėjo pareigūnė.

"O ant žalios vejos statyti galima?" – pamačiusi įspėjimais papuoštus automobilius iš balkono šūktelėjo Taikos gatvės 217-o namo gyventoja. Seniūnas paaiškino, kad niokoti žolę yra blogai, tačiau lėšų automobilių stovėjimo aikštelėms platinti stinga.

"Siūlėme gyventojams statytis garažus, bet kur tau – taigi už tai tektų mokėti. Visiems svarbus ne aplinkos grožis, bet pigumas", – važiuodamas apžiūrėti kitos aikštelės atkreipė dėmesį K.Šiaulys.

Gyventojai įveikia kliūtis

Apie pusę devynių ryto krepšinio aikštelėje prie Justiniškių gatvės 26-u numeriu pažymėto namo buvo likęs tik vienas automobilis. Tačiau netoli išvažinėta žolė byloja, kad vakarop jų čia suvažiuoja visas tuzinas. Vairuotojų nedrausmina ir pastatyta metalinė užtvara – žmonės ją apvažiuoja be sąžinės graužaties.

"Užkardą reikėtų prailginti, bet tada pėstiesiems užtvertume kelią", – apgailestavo seniūnas. Tačiau šįkart N.Belokurskaja įžvelgė ir seniūnijos klaidų. "Jei jau investuojate į vaikus, galbūt reikėtų investuoti iki galo ir pastatyti ne vieną užkardą, bet aptverti visą aikštelę", – svarstė tyrėja. K.Šiaulys nesiginčijo, bet atkreipė dėmesį, kad metaliniai kuoleliai labai brangūs. "Be to, gyventojai visada sugalvoja, kaip įveikti mūsų kliūtis", – antrino seniūno pavaduotojas V.Morkūnas.

Visų problema

Kitiems mikrorajonams irgi nesvetima įžūlių vairuotojų bėda. Šeškinės seniūnas Liudvikas Lajauskas "Vilniaus dienai" yra pasakojęs, kad vairuotojams pažaboti pasitelkia ir Ekologinę policiją. "Galime tik bausti, nes įrengti papildomas vietas automobiliams brangu", – sakė L.Lajauskas. Ant žalios vejos stovinčių automobilių galima matyti prie kiekvieno sostinės namo. "Dabar dažna šeima turi net tris automobilius. Visiems vietos tikrai neužtenka", – teigė Justiniškių seniūnas K.Šiaulys.

„Vilniaus dienoje“ taip pat skaitykite:

Mada: gyvenimas be konservantų

Po bankrotu slepiamos nuodėmės

Už atšauktą užsakymą – tuščia sąskaita