"Nors mokausi kitame fakultete, kai kurios paskaitos bei egzaminai vyksta Studentų miestelyje. Tačiau savo automobilį palieku namuose, nes prie universiteto neįmanoma rasti stovėjimo vietos", - sakė 21 metų KTU studentas Aivaras.

Situacija itin pablogėja sesijų metu, kai į egzaminus kartu su dieninių studijų studentais atvyksta ir studijuojantys neakivaizdžiai.

"Šalia Studentų miestelyje esančių universiteto fakultetų yra maždaug 50 vietų automobiliams. Tačiau prasidėjus egzaminams čia suvažiuoja keli šimtai mašinų. Tada studentai automobilius stato ant šaligatvių, pievelių ir panašiose vietose, - teigė KTU darbuotojas Tadas Žebrauskas. - Universiteto darbuotojams šiek tiek lengviau - mes turime vidinius, rakinamus kiemus, kuriuose, nors ir sunkiai, savo automobilius sutalpiname."

Vyras spėjo, jog prieš keliasdešimt metų projektuojant bei statant universiteto pastatus, nebuvo pagalvota apie galimas automobilių statymo problemas.

"Tais laikais tik retas dėstytojas turėdavo automobilį, tad savo "Žiguliukui" vietą surasdavo be problemų. Tačiau šiandien kone kiekvienas studentas turi po mašiną, - tikino KTU darbuotojas. - Universitete prasidėjus sesijai policininkai tiesiog trina rankomis. Per dieną pareigūnai nubaudžia po keliasdešimt studentų".

Šiuos T.Žebrausko žodžius patvirtino ir patys policijos pareigūnai.

"Skundų sulaukiame kiekvieną dieną, jų būna išties nemažai. Skundžiasi ir universiteto darbuotojai, ir aplinkinėse gatvelėse gyvenantys kauniečiai. Sulaukę pranešimo, jį perduodame gatvėse dirbantiems patruliams, kurie ir vyksta bausti pažeidėjų", - teigė Kauno Vyriausiojo policijos komisariato postinis Vygintas Astrauskas.

Policijos pareigūnai už neleistinoje vietoje paliktą automobilį arba už tai, kad pastatyta transporto priemonė trukdo automobilių arba pėsčiųjų eismui, baudžia remdamiesi LR Administracinių teisės pažeidimų kodeksu.

"Už šiuos pažeidimus vairuotojui skiriama bauda, siekianti nuo 50 iki 100 litų", - teigė Kauno viešosios policijos Patrulių rinktinės vadas Remigijus Balandis.

Jeigu policijos pareigūnai neranda neleistinai transporto priemonę pastačiusio vairuotojo, automobilis nutempiamas į saugojimo aikštelę. Tokiu atveju pažeidėjui tenka sumokėti ne tik baudą, tačiau ir automobilio nutempimo bei saugojimo išlaidas, siekiančias maždaug 100 litų.

Dėl stovėjimo aikštelių trūkumo kenčia ne tik baudas policijai mokantys studentai, tačiau ir aplinkinėse gatvėse gyvenantys kauniečiai. "Dalis studentų automobilius stato kiek atokiau nuo universiteto esančiose gatvelėse. Vienos tokios gatvės gyventojai, neapsikentę automobilių gausos, net buvo savavališkai įsirengę transporto eismą draudžiantį ženklą. Tiesa, jis buvo greitai nuimtas", - pasakojo T. Žebrauskas.

KTU besimokančiųjų interesams atstovaujančios studentų atstovybės prezidentas Skirmantas Bajoras tikino, jog dėl šios jau keletą metų visus varginančios problemos ne kartą kreipėsi į universiteto vadovybę.

"Atsakymas buvo paprastas - norint kažką padaryti, reikia milžiniškų lėšų. Ateityje planuojama statyti daugiaaukštę arba požeminę aikštelę, tačiau tai tikrai nebus padaryta artimiausiais metais", - aiškino S.Bajoras.

Tuo tarpu už universiteto infrastruktūrą bei jos tobulinimą atsakingi darbuotojai teigė, jog pirmieji žingsniai sprendžiant šią problemą jau žengti.

"Kai kurias Studentų miestelyje esančias aikšteles jau paplatinome. Tačiau visko padaryti iškart mes negalime - tai turi vykti etapais. Be to, mus stabdo ribotos finansinės galimybės bei painūs biurokratiniai koridoriai, kuriuos tenka įveikti norint savivaldybėje gauti įvairius leidimus", - tikino KTU Ūkio tarnybos direktorius Rimtautas Rudzevičius.