„Pastaraisiais metais būklė keliuose yra itin sudėtinga, o pastarosiomis savaitėmis įvykiai keliuose tiesiog šokiravo visuomenę", – po susitikimo sakė prezidento atstovė spaudai Rita Grumadaitė.

Jos teigimu, prezidentas ragina kuo skubiau priimti reikiamus teisės aktus, į saugaus eismo propagavimą įtraukti ir mokyklas. „Prezidentas įspėja – delsti negalima, nes karas keliuose neturi nugalėtojų", – sakė R. Grumadaitė.

Vien per praėjusį savaitgalį Lietuvos keliuose žuvo 12 žmonių.

Seimas skubės priimti įstatymus

Seimo pirmininkas Viktoras Muntianas po susitikimo tvirtino, kad Seimui teikiami teisės aktų projektai bus priimami skubos tvarka. Jis mano, kad parlamentarai palaikys prezidento siūlymą drausti alkoholio prekybą degalinėse.

„Aš manau, kad siūlymas yra teisingas, yra pakankamai išvystytas prekybos tinklas ir ten yra galimybė ir prieinamumas visiems, kurie nori įsigyti tas prekes, todėl, manau, kad nereikia to daryti degalinėse", – apie prezidento siūlymą sakė V. Muntianas.

„Galbūt šiek tiek masina ir tai, kad ateini susimokėti už užpiltus degalus, o ant lentynos kiti degalai stovi, galbūt tai ir traukia", – tęsė Seimo pirmininkas.

Jo teigimu, yra taip pat žmogiškasis faktorius ir nebaudžiamumo problemos, nepakantumo atmosfera Lietuvos visuomenėje.

„Mes neretai girdime faktus, kad vos ne pagyros objektu tampa tai, kad žmogus viršijo greitį ar vairavo neblaivus. Mes manome, kad tai yra tam tikra problema", – dėstė Seimo pirmininkas.

Automobilio paėmimas būtų pateisinamas

Vidaus reikalų ministras Raimondas Šukys po susitikimo tvirtino, kad netrukus Vyriausybei teikiamose Administracinių teisės pažeidimų kodekso (ATPK) pataisose ketinama numatyti daugiau veikų, už kurias bus galima netekti vairuotojo pažymėjimo, taip pat neatsisakoma idėjos tam tikrais atvejais konfiskuoti vairuotojo automobilį, kelti baudžiamąsias bylas.

Pernai Seimui jau buvo teiktas panašus Administracinių teisės pažeidimų kodekso pataisų projektas, tačiau Seimas jį grąžino Vyriausybei tobulinti.

R. Šukys pastebi, kad per pirmąjį šių metų pusmetį trečdaliu padaugėjo sulaikytųjų, kurie vairavo neturėdami vairuotojo pažymėjimo. 13 proc. padaugėjo sulaikytų asmenų, kuriems jau buvo atimta teisė vairuoti, jų buvo beveik 1300.

„Tai rodo, kad net teisės vairuoti atėmimas nėra pakankama bausmė, čia reikia svarstyti klausimą dėl baudžiamosios atsakomybės", – sakė vidaus reikalų ministras.

„Tam tikrais atvejais konfiskavimas (automobilio - DELFI) būtų pateisinamas", – tęsė jis.

Vidaus reikalų ministras sakė, kad jam nerimą kelia ir administraciniuose teismuose švelninamos policijos skiriamos administracinės nuobaudos pažeidusiems kelių eismo taisykles. Jo turimais duomenimis, 2006 metais iš 6246 išnagrinėtų administracinių bylų teismuose, daugiau nei pusei - 3595 atvejams - buvo sušvelnintos policijos skirtos bausmės.

„Jeigu toliau tokia praktika bus, tai neleidžia mums tikėtis, kad net ir bausmių sugriežtinimas gali neduoti rezultato", – sakė jis.

Jis pabrėžia, kad reikia griežčiau kontroliuoti leidimų išdavimą rengti vairuotojus ir patį egzaminavimą.

Būtinos radikalios priemonės

„Norint sulauktų teigiamų rezultatų būtina priimti radikalias priemones, o tos radikalios priemonės, manau, bus pradėtos priėmus ATPK pataisas ir kitąmet įrengus greičio matuoklius bei šviečiant visuomenę", – po susitikimo su prezidentu sakė susisiekimo ministras.

Jis sakė visiškai pritariantis prezidentui dėl alkoholio pardavimo degalinėse draudimo. A. Butkevičius sako, kad jaunimas yra tiek suįžūlėjęs, kad nusipirktą alkoholį geria čia pat degalinėje.

Vidaus reikalų ministerijos duomenimis, sužeistųjų, žuvusiųjų autoįvykiuose skaičius šiais metais padidėjo maždaug dešimtadaliu, o autoįvykių padaryta maždaug 13 proc. daugiau nei pernai per tą patį laikotarpį.

Lietuva kartu su kitomis ES šalimis yra įsipareigojusi nuo 2001 metų iki 2010 metų dvigubai sumažinti avarijų ir žuvusiųjų keliuose skaičių.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją