Pramogai, o ne susisiekimui

Daugiausiai vairuotojų šalyje paruošiančio Algimanto Žukausko vairuotojų ruošimo centro direktoriaus pavaduotojas Kastytis Povilaitis sako, kad išmokti važiuoti motociklu tapo mada.

„Anksčiau žmonės iš neturtingumo neturėdavo galimybės įsigyti automobilio, motociklas buvo pigesnis, o dabar tampa netgi atvirkščiai – prabangos dalyku“, - teigė K. Povilaitis. Anot jo, motociklai pradėjo populiarėti prieš 2 metus. Jei anksčiau jie naudoti kaip susisiekimo priemonė, tai dabar vis labiau skiriami pramogai.

Pasak jo, motociklais susidomėjo ir verslininkai, ir moksleiviai. K. Povilaitis sako, kad paprastai mokytis vairuoti motociklo ateina jau turintys teisę važiuoti automobiliu. Pagal galiojančią tvarką, tokie žmonės teorinę dalį gali mokytis savarankiškai, o po to vairavimo mokykloje motociklu važinėti minimalų valandų skaičių – 10 akademinių valandų aikštelėje ir gatvėje.

Mokant važiuoti motociklu dalyvauja 3 transporto priemonės – motociklas, lydintis automobilis ir transporto priemonė motociklo pargabenimui. Šis praktinis kursas kainuoja apie 700 litų.

Nors motociklo vairavimo egzaminą daugiausia laiko pasiturintys, tačiau šįmet jaučiamas ir studentų antplūdis.

Skrieti motociklu trokšta ir nėkart nesėdėjusios ant dviračio

Vairavimo mokyklos „Dorkanas“ sekretorė Rusna Barauskaitė pasakojo, kad mokymosi vairuoti motociklą bumas ypač pasijuto šįmet. Šįmet kaip niekad aktyvios ir merginos – jos sudaro apie penktadalį besimokančių vairuoti motociklą skaičiaus.

„Merginos drąsios, ateina nebandžiusios, nesėdėjusios ant motociklo. Kartais pasiteiraujame, ar mokate važiuoti dviračiu“, - sakė ji, pridūrusi, kad pasitaiko ir nemokančių važiuoti juo. Tačiau daug merginų jau turi B kategorijos vairuotojo pažymėjimą.

R. Barauskaitė pasakojo, kad pradedančiųjų mokytis vairuoti nėra daug – daugiausia mokosi jau turintys teisę vairuoti automobilį, galintys leisti įsigyti motociklą. „Jiems būna naujiena, kad su galingais motociklais, vadinamomis „britvomis“ dar 2 metus važinėti negalima – reikia 2 metų stažo. Būna, ginčijasi su policija“, - teigė „Dorkano“ atstovė.

Išmokti važiuoti motociklu vairavimo mokykloje kainuoja apie 700 litų (teoriją mokantis savarankiškai), mokantis teorijos su grupe – 750 litų. Palyginimui B kategorijos automobilio vairavimo kursai kainuotų 980 litų, studentams ir moksleiviams tai kainuoja 40 litų mažiau.

R. Barauskaitė sako, kad mokymo vairuoti motociklą rizika didelė - iš pradžių mokoma aikštelėje, mokant važiuoti mieste iš paskos automobiliu seka ir telefonu kontroliuoja instruktorius. Dalis lankančių kursus jau daug metų sėdi ant motociklo, tik iki šiol važinėjo be pažymėjimo. Vairavimo mokykloje pastebima ir daug norinčių motociklu važiuoti išmokti verslininkų.

Motociklo vairavimo egzaminų išlaikoma vis daugiau

„Regitros” generalinio direktoriaus pavaduotojas Saulius Šuminas atkreipia dėmesį, kad verslininkai dažnai susiduria su problema: išmoksta vairuoti motociklą, baigia vairavimo kursus, išlaiko egzaminus ir sužino, kad su savuoju „Harley“ važiuoti negali.

Mat pagal Saugaus eismo automobilių keliais įstatymą, negalima iš karto gauti teisės vairuoti motociklą be jokių apribojimų. Žmogus gauna A kategorijos vairuotojo pažymėjimą, tačiau jis leidžia vairuoti ne galingesnį kaip 34 arklio galių motociklą. Teisė vairuoti galingesnius motociklus įgyjama tik po 2 praktikos metų.

Neviršijančius 15 arklio galių pajėgumo lengvuosius motociklus galima vairuoti nuo 16 metų. Anksčiau įsigyti motociklininko vairuotojo pažymėjimą ir važinėti be apribojimų galėjo kiekvienas, sulaukęs 21 metų.

„Mados vėjai daro savo – pastebima, kad daugelis verslininkų šalia lengvosios transporto priemonės įsigyja ir motociklą“, - pastebi S. Šuminas. Kadangi motociklo kaina dažnai pranoksta automobilio kainą, vairuoti motociklus dažniau mokosi vyresni, turintys daugiau pinigų.

„Regitros“ duomenimis, 2006 m. A kategorijos vairavimo egzaminą išlaikė 1707 asmenys. 2003 m. tokių buvo 1071, 2004 m.- 1047, 2005 m. – 1214. Per 5 šių metų mėnesius vairavimo egzaminą jau išlaikė 635 asmenys, pernai tokiu pat metu jų buvo beveik perpus mažiau – 338.

Motociklo vairavimo teorijos egzaminas „Regitroje“ kainuoja 28 litus, praktinis egzaminas – 69 litus.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją