Kauno rajono savivaldybės administracijos užsakymu Kauno rajono viešojo keleivinio transporto sistemos analizę atliko VGTU Transporto vadybos katedros mokslininkų grupė, kuriai vadovavo profesorius Jonas Butkevičius.

Jie apklausė Kauno rajono ir Kauno miesto vežėjus bei per 1000 rajono gyventojų – 800 autobusų keleivių ir 200 mikroautobusų keleivių. Pasak tyrimą atlikusių specialistų, Kauno rajono problemos nėra išskirtinės.

"Transporto sistema atspindi bendrą Lietuvos ekonomikos lygį. Net 40 proc. respondentų pažymėjo, kad tiek autobusai, tiek maršrutiniai taksi yra susidėvėję, nėra šiuolaikinių paviljonų autobusų stotelėse. Dabar keleiviai reikalauja kokybės. Jei palygintume šio tyrimo rezultatus su buvusiais prieš 10 metų tai pastebėtume, kad keleivių reikalavimai žymiai išaugo", - sakė tyrimą atlikusios grupės vadovas prof. J.Butkevičius.

Tyrimas buvo užsakytas, nes Kauno rajono savivaldybės valdininkų teigimu, kol kas viešojo transporto sistema nebuvo efektyvi.

Taip pat pastebėta, kad problemų kyla dėl maršrutų skirstymo į miestinius ir priemiestinius. 9 Kauno miesto autobusų maršrutai įsilieja į Kauno rajono transporto tinklą ir kyla problemų dėl skirtingų bilietų kainų.

"Jau dabar kai kas pradėta taisyti. Visų pirma reikia peržiūrėti vežėjų skaičių tam tikruose maršrutuose. Taip pat reikia gerinti aptarnavimo kultūrą bei susitiprinti kontrolę. Reikia gerinti bendradarbiavimą tarp Kauno rajono savivaldybės ir Kauno miesto savivaldybės. Taip bus priimta daugiau naudingų sprendimų žmonėms", - sakė Kauno rajono savivaldybės administracijos direktorius Valerijus Makūnas.

Taip pat nemažai problemų kelia nelegalūs vežėjai, kurie per metus Lietuvoje surenka apie 20 milijonų litų nelegalių lėšų. Pasak J.Butkevičiaus, reikia keisti įstatyminę bazę. Dokumentai yra pateikti, tačiau jie jau 6 metus užsigulėjo stalčiuose.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją