Penkias darbo dienas – nuo praėjusio trečiadienio iki šio antradienio – tik prasidėjus spūstims po 17 val. vakaro klubo „Tai Realu“ automobilis pajudėdavo pagrindine Vilniaus arterija: Savanorių prospektu, Geležinio Vilko ir Ukmergės gatve. Susumavus rezultatus, paaiškėjo, kad tokia kelionė nuo vieno Vilniaus galo iki kito vidutiniškai trunka 40 minučių. Tai - apie du su puse karto ilgiau negu tą patį atstumą užtrunka įveikti vakare. Šiam maršrutui nuvažiuoti pakanka 15 min., kai spūstys būna aprimusios.

„Šiuo eksperimentu siekėme parodyti, kad kelyje namo veltui sugaištame ne tik marias laiko, bet ir sunaudojame kur kas daugiau degalų. Šiam 16 km ilgio maršrutui piko metu automobilis „BMW 320si“ sunaudojo apie 2,3 litro benzino. Tuo tarpu įveikti tą patį atstumą vakare jam užteko apie 1,3 litro“, - pasakojo klubo prezidentas Robertas Daskevičius.

Remiantis VGTU ekspertų skaičiavimais, piko metu Geležinio Vilko – Ukmergės gatve pravažiuoja nuo 8000 iki 9400 automobilių. Jei jų degalų sąnaudos dėl spūsčių šioje atkarpoje išauga bent litru, per valandą vėjais paleidžiama iki 30 tūkst. litų. „Žinoma, tokie skaičiavimai tik apytiksliai, tačiau jie parodo, kad spūsčių žala išmatuojama ir labai reali“, - tikino R.Daskevičius.

Be to, anot eksperimento iniciatoriaus, klubas matavo automobilių spūstis tik centrinėje sostinės arterijoje, o daugelis vairuotojų sugaišta dar antrą tiek laiko, bandydami nusigauti iki centrinių kelių per užsikimšusias senamiesčio ir centro gatves.

„Eksperimento metu pervažiuoti Vilnių trumpiausiai užtruko 36 minutes, ilgiausiai kelionė išsitęsė iki 48 minučių“, - aiškino R.Daskevičius. Anot jo, eksperimento metu buvo naudojamasi kompiuteriu, kuris fiksavo, kiek laiko automobilis stovėjo spūstyse, koks buvo vidutinis greitis. „Paaiškėjo, kad piko metu automobilis vidutiniškai juda 26 km/h greičiu – tai yra apie pusė to, kiek leidžiama važiuoti šiame kelyje, o visiškai sustojus vidutiniškai tenka praleisti apie 5 minutes“, - tyrimo duomenis pristatė R.Daskevičius.

Pasak jo, jei mažiau automobilių pasitaikydavo vienoje maršruto vietoje, į spūstį neišvengiamai buvo papuolama kitoje. „Matyti, kad šios gatvės daugiau automobilių tiesiog negali praleisti“, - teigė R.Daskevičius.

Savaitę pavažinėjus tuo pačiu maršrutu, paaiškėjo, kad daugiausia automobilių vakarinio piko metu susispiečia ties Vingio parku, Geležinio Vilko tuneliu ir sankryža prie „Senukų“ prekybos centro Ukmergės plente. „Savanorių prospekte ne vienas ir ne du automobiliai spūsties metu važiuoja autobusams skirta eismo juosta, o Ukmergės gatvėje, kur trys eismo juostos susiaurėja į dvi netoliese „Senukų“ prekybos centro, dažnas vairuotojas grūdasi pro srautą, nepaisydamas eismo juostų ir taip sukelia avarines situacijas“, - dažniausiai pastebėtus kelių eismo taisyklių pažeidimus vardijo R.Daskevičius. Anot jo, tokie ne pagal taisykles besielgiantys vairuotojai provokuoja ir kitus daryti tą patį.

Akcijos iniciatorių teigimu, dabar Ukmergės – Geležinio Vilko gatvių sankirtoje statoma estakada spūsčių problemas išspręs tik iš dalies, nes automobiliai vėl strigs sankryžoje ties „Senukų“ prekybos centru. Čia eksperimento metu tekdavo vidutiniškai praleisti po 5-6 minutes.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją