Parlamente svarstomame Nepilnamečių apsaugos nuo neigiamos viešosios informacijos poveikio įstatymo naujos redakcijos projekte, be kita ko, norima apsaugoti nepilnamečius nuo raginimų lošti, paranormalių reiškinių demonstravimo, sudarant jų tikrumo įspūdį, palankaus ne tik narkotinių ir psichotropinių, bet ir toksinių medžiagų vertinimo.

Nori apsaugoti nuo „bildukų“, hipnozės ir lošimų

Trečiadienį projektą svarstė ŠMKK, dalyvaujant įvairių institucijų ir organizacijų atstovams bei kitiems suinteresuotiems asmenims. Jau anksčiau projektui yra pritarę ŽTK, Informacinės visuomenės plėtros (IVPK) bei Biudžeto ir finansų komitetai.

Karščiausias diskusijas posėdyje sukėlė keli straipsnio, kuriame išvardyta informacija, daranti neigiamą poveikį nepilnamečių psichinei sveikatai, fiziniam, protiniam ar doroviniam vystymuisi.

Kai kurios institucijos paragino išplėsti projekto nuostatą, kad neigiamą poveikį nepilnamečiams daro informacija, skatinanti azartinius lošimus. Pavyzdžiui, Lietuvos radijo ir televizijos komisija siūlė pakeisti ją fraze „skatinanti lošti“, Žurnalistų etikos inspektoriaus tarnyba – „kurioje skatinama lošti, dalyvauti lošimuose ar skatinamas kitoks azartinis elgesys“.

Vaiko teisių apsaugos kontrolieriaus tarnyba siūlė dar platesnį apibrėžimą – „skatinanti lošti, raginanti, siūlanti dalyvauti lošimuose, loterijose ir kituose žaidimuose, kuriuose sudaromas lengvo laimėjimo įspūdis“.

Todėl IVPK komitetas jau anksčiau pasiūlė tokią formuluotę: „kurioje skatinama lošti, dalyvauti lošimuose“, kuriai neprieštaravo ir ŠMKK.

IVPK taip pat atsižvelgė į Žurnalistų etikos inspektoriaus tarnybos siūlymą nurodyti, kad neigiamą poveikį vaikams daro informacija, kurioje palankiai vertinama priklausomybė ne tik nuo narkotinių, psichotropinių medžiagų, tabako ar alkoholio, bet ir kitų medžiagų, kurios vartojamos arba gali būti vartojamos svaiginimosi tikslais, taip pat skatinamas jų vartojimas, gamyba, platinimas ar įsigijimas. ŠMKK posėdyje nuspręsta projekte prie narkotinių ir psichotropinių medžiagų pridėti toksines.

Nepilnamečiams neigiamą poveikį turinčia informacija siūloma laikyti ir tą, kurioje demonstruojami paranormalūs reiškiniai, sudarant šių reiškinių tikrumo įspūdį. Pavyzdžiui, laidos, kur vaidinamos situacijos apie bildukų pasirodymus ir pan., neakcentuojant, kad tai imitacija, filmuoti hipnozės seansai.

Vienas iš posėdžio dalyvių tikino žinantis keletą atvejų, kai pagijo sunkiai sergantys vaikai, ir domėjosi, ar net to nebūtų galima rodyti per televiziją dienos metu. Tai esą nedarytų žalos nepilnamečiams, priešingai nei „stebuklingi“ vaikų išgijimai studijoje.

Komitetas pasiūlė vadovautis protingumo kriterijumi

Neigiamą poveikį vaikams, kaip numatyta projekte, daro erotinio pobūdžio informacija: kai skatinamas lytinis geismas, siūloma lytiškai santykiauti, rodomas lytinis aktas, jo imitacija ar kitoks seksualinis pasitenkinimas, lytiniai organai, seksualiniai reikmenys.

Tačiau informacija, kurioje agituojama už homoseksualius santykius, paminėta atskirame punkte. Lietuvos gėjų lyga (LGL) ir Tolerantiško jaunimo asociacija pasiūlė išbraukti jį kaip perteklinį ir diskriminacinį.

Kaip ŠMKK posėdyje teigė asociacijos valdybos pirmininkas Artūras Rudomanskis, už įstatymo įgyvendinimą atsakinga institucija neturės jokių orientyrų ir kriterijų, nes nebus aišku, kaip atskirti agitaciją nuo paprasto informacijos pateikimo.

„Prašome atsisakyti šios perteklinės ir diskriminacinės nuostatos. Jei to nepadarysite, prižadame, kad prašysime išbraukti teisminiu keliu“, - žadėjo A. Rudomanskis ir patikino, kad eitų net iki Europos Žmogaus Teisių Teismo.

Asociacijos vadovas priminė, kad Strasbūro teismas ne vienoje byloje yra nurodęs, jog negalima riboti žmogaus teisių vien dėl homoseksualumo. Be to, minėtas punktas esą dar padidins homoseksualių paauglių atskirtį mokyklose ir padarys žalą jų vystymuisi.

Savo ruožtu LGL vadovas Vladimiras Simonko pareiškė, esą įstatymas gali kirstis su Vaiko teisių apsaugos konvencija. Jungtinėje Karalystėje esą dėl to net teko atšaukti vieną įstatymą.

Posėdyje dalyvavusi vaiko teisių apsaugos kontrolierė Rimantė Šalaševičiūtė siūlė neištraukti teisės normų iš konteksto. „Mes esame prieš propagavimą, agitavimą – įstaiga ir aš asmeniškai. Neturiu nieko prieš homoseksualus, bet statistika rodo liūdną padėtį“, - kalbėjo jis.

Kontrolierė vardijo pernai atliktos vaikų globos namų auklėtinių apklausos dėl seksualinio išnaudojimo rezultatus. Iš beveik 3,5 tūkst. nepilnamečių 158 prisipažino patyrę išnaudojimą, du trečdaliai buvo berniukai. Pranešimuose apie konkrečius seksualinio išnaudojimo atvejus jie esą taip pat dominuoja.

„Berniukai išnaudoja berniukus. Reikia būtinai palikti tą nuostatą, net kalbos negali būti apie išbraukimą“, - teigė R. Šalaševičiūtė.

Žurnalistų etikos inspektoriaus tarnybos atstovo Deivido Velko teigimu, ekspertams daugiau abejonių sukėlė kitas punktas – apie informaciją, kurioje iškreipiami šeimos santykiai, paniekinamos jos vertybės. Mat šalyje nėra nusistovėjęs aiškus ir vienareikšmis šeimos institutas. Tačiau jis siūlė neatsisakyti nei vienos, nei kitos nuostatos.

Anksčiau projektą svarstęs ŽTK ne tik palaimino punktą dėl homoseksualų, bet ir pasiūlė pridėti biseksualius bei poligaminius santykius.

Beje, IVPK taip pat pasiūlė projektą papildyti protingumo principu. Mat jo nuostatos susijusios su visuomenei aktualiais žodžio laisvės, informacijos sklaidos, pasaulėžiūros raiškos klausimais.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją