Birštoniečio bylą teismas išnagrinėjo baudžiamojo įsakymo tvarka – rėmėsi ikiteisminio tyrimo metu Egidijaus M. duotais parodymais. Statybinių mašinų mašinistu vienoje bendrovėje dirbantis vyriškis savo kaltę pripažino ir dėl padaryto nusikaltimo gailėjosi, todėl teisėja jam skyrė 8 MGL baudą, kurią jis įpareigotas sumokėti per keturis mėnesius.

Ikiteisminio tyrimo metu buvo nustatyta, kad viename interneto portale buvo publikuotas straipsnis apie teismo sprendimą, kuriuo buvo paliktas Vilniaus miesto savivaldybės sprendimas, draudžiantis gėjams per Vilniuje vyksiančią Tarptautinės gėjų ir lesbiečių asociacijos Europos skyriaus metinę konferenciją išskleisti šešių spalvų vaivorykštės vėliavą.

„Zioma“ pasivadinęs Egidijus M. (jį taip praminė buvę bendradarbiai) pasipiktino gėjų ketinimais Lietuvoje surengti tarptautinę konferenciją, todėl prie straipsnio parašė trumpą komentarą. Jame dviejų mažamečių vaikų tėvas siūlė „piderų“ neužleist ant Lietuvos“ bei ragino juos išvaryti iš šalies. Be to, jis grasino – esą jeigu homoseksualios orientacijos žmonės toliau reklamuosis, esą su jais bus fiziškai susidorota.

Komentarą perskaitę Žmogaus teisių stebėjimo instituto darbuotojai kreipėsi į Lietuvos žurnalistų ir leidėjų etikos komisiją, kuri nusprendė, kad Egidijaus M. komentaro teiginiai kursto neapykantą netradicinės seksualinės orientacijos asmenims.

Generalinė prokuratūra ir Lietuvos kriminalinės policijos biuras išsiaiškino, kad naudodamasis „Teo“ teikiamu internetu užgaulų ir grasinantį komentarą parašė Birštono gyventojas, todėl ikiteisminio tyrimo medžiaga buvo perduota Prienų rajono apylinkės prokuratūrai.

Į Egidijaus M. namus atvykę pareigūnai paėmė jo kompiuterį. Tyrimo metu pasitvirtino, kad būtent iš šio kompiuterio buvo parašytas grasinantis komentaras.

Įtariamuoju apklaustas birštonietis savo kaltę pripažino. Jis sakė, kad straipsnis jam sukėlė „neigiamas emocijas, kurias išdėstė savo komentare“.

Vyriškis teigė nenorėjęs kurstyti smurtauti ir fiziškai susidoroti su žmonėmis dėl jų seksualinės orientacijos. „Nesupratau, kad mano komentaras yra nusikalstama veika“, - prokurorams teisinosi Egidijus M.

Kad parašė komentarą internete, birštonietis niekam nepasakojo - net neužsiminė savo gyvenimo draugei, kuri esą dar nemoka naudotis internetu.

DELFI primena, kad per šių metų pirmąjį pusmetį jau pradėta apie 80 ikiteisminių tyrimų (apie 20 bylų perduota nagrinėti į teismą) dėl kurstymo prieš bet kokios tautos, rasės, etninę, religinę ar kitokią žmonių grupę.

Tūkstančius komentarų kasdien interneto portaluose rašo ne tik paaugliai, bet ir aukštas pareigas einantys valdininkai, verslininkai ar gydytojai. Už rasinę neapykantą Lietuvos teismai pažeidėjams dažniausiai skiria pinigines baudas, nors vienas teismas iš komentatoriaus yra konfiskavęs kompiuterį.

Baudžiamojo kodekso 170 straipsnyje numatyta, jog už interneto komentaruose skatinamą neapykantą ar kurstymą diskriminuoti žmonių grupę ar jai priklausantį asmenį dėl lyties, seksualinės orientacijos, rasės, tautybės, kalbos, kilmės, socialinės padėties, tikėjimo, įsitikinimų ar pažiūrų, gresia bauda arba laisvės apribojimas, arba areštas, arba laisvės atėmimas iki dvejų metų.

Už kurstymą smurtauti bei fiziškai susidoroti gresia dar griežtesnė bausmė - laisvės atėmimas iki trejų metų.

Apie netinkamus komentarus DELFI skaitytojai raginami informuoti redakciją.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją