Antradienį Los Andželo aukštesniajam teismui įteiktame ieškinyje taip pat teigiama, jog "Microsoft" įspėjimai apie saugumo problemas yra pernelyg sudėtingi, kad juos suvoktų paprasti vartotojai, ir tiesiog suteikia žinių interneto įsilaužėliams, kurie trūkumais pasinaudoja.

Ieškinyje "Microsoft" taip pat kaltinama nesąžininga konkurencija ir dviejų Kalifornijos įstatymų dėl vartotojų teisių pažeidimu. Vienas iš tariamai pažeistų įstatymų įsigaliojo šiais metais ir siekia ginti kompiuterių duomenų bazėse saugomos informacijos privatumą.

Tuo tarpu skundą gavusi ir su juos susipažinusi "Microsoft" teigė bandysianti užkirsti kelią grupinio ieškinio įteisinimui. "Šis ieškinys neatitinka reikalo esmės, - sakė "Microsoft" atstovė Stacy Drake (Steisi Dreik). - Virusų sukeliamos problemos kyla dėl neteisėtų veiksmų, kurių imasi virusus kuriantys asmenys". Atstovė pridūrė, jog "Microsoft" bendradarbiauja su teisėsaugos pareigūnais, kad virusų kūrėjus patrauktų baudžiamojon atsakomybėn.

Vis dėlto naujasis ieškinys greičiausiai atgaivins diskusiją, ar teisinės atsakomybės lygiu programinės įrangos bendrovės turėtų prilygti kitoms įmonėms, pavyzdžiui, automobilių gamintojams.

Saugos ekspertų teigimu, bylos baigtis gali priversti programinės įrangos kūrėjus didinti jos saugumą ir tuo pačiu programinę įrangą pabranginti. "Akivaizdu, kad "Microsoft" nėra visu 100 proc. atsakinga už šias problemas, tačiau taip pat aišku, kad jos atsakomybė nėra nulinė", - aiškino "Counterpane Internet Security" vyriausiasis technikas Bruce’as Schneieris (Briusas Šnėjeris).

Pasak ieškovų teisininko Danos Taschnerio (Danos Tašnerio), naujasis skundas yra pirmasis grupinis ieškinys, kuriame "Microsoft" kaltinama dėl netinkamos saugos ir nepakankamo atitikimo teisės aktams, reikalaujantiems, kad vartotojams būtų pranešta apie visus atvejus, kai kyla grėsmė jų asmeniniams duomenims.

Kalifornijos mieste Niuport Byče dirbantis D. Taschneris ieškinį padavė kino filmų montuotojos Marcy Levitas Hamilton (Mersi Levitas Hamilton), paprastos vartotojos, iš kurios per internetą buvo pasisavintas socialinio draudimo numeris ir banko duomenys, vardu. "Vartotojų ir įmonių apsaugoje turi kas nors iš esmės pasikeisti", - teigė teisininkas.

Ieškiniu, prie kurio, jei jis bus įteisintas, gali prisidėti milijonai naujų ieškovų, siekiama prisiteisti nenurodomo dydžio kompensacijas ir teisines išlaidas bei uždrausti "Microsoft" užsiimti tariamai nesąžininga veikla.

Dalis ieškinio argumentų buvo labai panašūs į teiginius, išdėstytus rugsėjo pabaigoje kompiuterių saugos ekspertų paskelbtoje ataskaitoje, kurioje įspėta, kad "Microsoft" programinės įrangos paplitimas viso pasaulio staliniuose kompiuteriuose pavertė kompiuterių tinklų saugumą nacionalinio lygio problema. Ataskaitą išplatinusi Kompiuterių ir ryšių sektoriaus asociacija, kuri vienija "Microsoft" konkurentes, teigia, jog "Microsoft" programinės įrangos sudėtingumas lemia tai, kad ji yra labai pažeidžiama atakų požiūriu.

"Visiškas "Microsoft" dominavimas programinės įrangos staliniams kompiuteriams rinkoje lėmė pasaulinį pavojų saugumui, - teigiama ieškinyje. - Dėl "Microsoft" sutelktų pastangų stiprinti ir plėsti savo monopolį integruojant (programinius) sprendimus ir operacinę sistemą pasauliniai kompiuterių tinklai dabar yra neatsparūs didžiuliams kaskadiniams sutrikimams".

49 mlrd. JAV dolerių finansinių atsargų sukaupusi ir 90 proc. operacinių sistemų asmeniniams kompiuteriams rinkos užimanti "Microsoft" jau senokai laikyta taikiniu potencialiems grupiniams ieškiniams. Tačiau, pasak ekspertų, bendrovė, kuri šiuo metu bando išspręsti ginčus dėl tariamo naudojimosi monopoline padėtimi, iki šiol ieškinių išvengdavo dėl licencijose nurodytų teisinės atsakomybės atsisakymų. Pastaruosius vartotojai turi pripažinti prieš instaliuodami programinę įrangą.

Anot D. Taschnerio, "Microsoft" įrangos "naudojimo sąlygose" yra "iš esmės nesąžiningų" nuostatų, kurias, atsižvelgiant į bendrovės dominavimą rinkoje, draudžia Kalifornijos įstatymai.

Buvęs JAV teisingumo departamento kompiuterinių nusikaltimų skyriaus vadovas Markas Raschas, kuris šiuo metu dirba saugos bendrovėje "Solutionary", teigė, kad pastarasis argumentas teisme gal ir netaps "dėjimu iš viršaus", tačiau turėtų paskatinti esminius pokyčius. "Tai - pirmas kartas kai vartotojai programinės įrangos kūrėjams pareiškia: klausykite, jei jūs siūlote įrangą, kurią reikia taisyti tris kartus per savaitę, prisiimkite už ją atsakomybę", - aiškino ekspertas.

Ieškinys įteiktas po dviejų virusų atakų, kuriose pasinaudota "Microsoft" programinės įrangos trūkumais.

Šaltinis
Kopijuoti, platinti, skelbti agentūros ELTA informacijas ir fotoinformacijas be raštiško agentūros ELTA sutikimo draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją