Trečio didžiausio Vokietijos miesto administracija turi apie 14 tūkst. kompiuterių, šiuo metu naudojančių operacinės sistemos "Windows" versiją NT. Jungtinių Valstijų programinės įrangos milžinė "Microsoft" artimiausiu metu ketina nebeaptarnauti NT, todėl pasiūlė Miunchenui licenciją naudoti naujesnę "Windows" versiją - XP.

Po aršios konkurencinės kovos, netgi privertusios "Microsoft" vadovą Steve Ballardą (Stivą Balardą) sutrumpinti slidinėjimo atostogas Šveicarijoje ir susitikti su Miuncheno meru Christianu Ude (Kristianu Ude), dauguma iš 80 Vokietijos miesto tarybos narių pasirinko "Linux".

Pasak analitikų, tai - ne tik viena iš didžiausių "Linux" pergalių pasaulyje, bet ir skaudus smūgis "Microsoft", kuri yra beveik monopolizavusi verslo ir valstybės įstaigų kompiuterių pasaulinę rinką.

Anksčiau "Microsoft" laimėjo pergalę Vokietijos parlamento žemuosiuose rūmuose - Bundestage, kuris nusprendė įdiegti "Linux" 180 tarnybinių stočių, tačiau kitiems kompiuteriams pasirinko operacinę sistemą "Microsoft XP".

Trečiadienį priimti galutinį sprendimą Miunchene tebus formalumas, nes pirmadienį K. Udė (Christian Ude) rekomendavo 35 savo partijos nariams balsuoti už "Linux". Pastarąją rinksis ir aštuoni tarybai priklausantys žalieji. Anksčiau tikėtasi, kad konkursą laimės "Microsoft", pasiūliusi Miunchenui 15 proc. nuolaidą.

"Linux" 1991 metais sukūrė suomių programuotojas Linusas Torvaldsas. Vėliau šią programinę įrangą keisdamiesi interneto žinutėmis tobulino daugelis entuziastų. Pirminis programos kodas yra skelbiamas viešai ir juo galima naudotis nemokamai.

Tačiau Miuncheno valdžia turės Vokietijos bendrovei "SuSE Linux" sumokėti apie 30,2 mln. eurų už programinės įrangos pritaikymą savo reikmėms. Pritaikyti "Linux" padės ir Jungtinių Valstijų kompiuterių milžinė IBM.

Tuo tarpu miesto administracijos darbuotojams teks priprasti ne tik prie kitos ekrano spalvos ir naujų simbolių, bet ir lankyti kursus bei išmokti išsiversti be pagalbinės programos "Microsoft Office" rašant elektroninio pašto žinutes. Tikėtina, kad pastarąją programą pakeis nemokama, "Linux" pritaikyta "Open Office".

Anot analitikų, naujasis sprendimas iš dalies atspindi Vokietijos klientų nuomonę, jog "Microsoft" paprašė pernelyg brangiai už pakankamai išvystytą programinę įrangą, kuriai nereikia didelių investicijų. Šaltinių teigimu, "Microsoft" Miunchenui pateikė 27,3 mln. eurų vertės pasiūlymų paketą, tačiau miesto administracija išsigando papildomų išlaidų.

Kaip ir daugelyje kitų pasaulio šalių, Vokietijoje dažniausiai perkami namų kompiuteriai su iš anksto instaliuota operacine sistema "Windows". Todėl šie vartotojai nenutuokia apie operacinės sistemos kainą ir beveik nesidomi galimybe naudoti "Linux".

"Microsoft" daugiausiai pelno gauna iš profesionalių vartotojų. JAV milžinei palanku ir tai, kad daugelis žmonių, naudojančių "Windows" darbe, šią operacinę sistemą renkasi ir savo namų kompiuteriams. Tačiau dabar panašus veiksnys gali pagausinti "Linux" stovyklą 1,2 mln. gyventojų turinčiame Miunchene.

Vietiniai konservatoriai teigia, jog "Microsoft", kurios buveinė Vokietijoje yra įsikūrusi prie pat Miuncheno, regione sukuria darbo vietų. Tačiau "Linux" atstovai atsikerta sukursiantys programuotojams naujų darbo vietų ir pačiame Miunchene, ir bendrovėje "SuSE", kuri įsikūrusi kaimyniniame Bavarijos žemės mieste Niurenberge.

Miuncheno valdžiai papildomus 20 mln. eurų kainuos personalo mokymas naudotis "Linux".

Šaltinis
Kopijuoti, platinti, skelbti agentūros ELTA informacijas ir fotoinformacijas be raštiško agentūros ELTA sutikimo draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją