„Kibernetiniai nusikaltėliai braunasi į nepakankamai apsaugotas interneto svetaines, kurias paverčia virusų skleidėjomis. Virusu vartotojas gali užsikrėsti tiesiog apsilankęs užgrobtoje svetainėje“, – pranešime spaudai cituojamas programinės įrangos platintojo „Atviros informacinės sistemos“ saugumo specialistas Andrius Šaveiko – „Per naršyklę iš tinklalapio patekęs į vartotojo kompiuterį, kenkėjas renka konfidencialią informaciją ir prisijungimo prie FTP serverių duomenis, kad galėtų apkrėsti kitus tinklalapius. Taip užgrobtų svetainių ir kompiuterių ratas sparčiai plečiasi“.

Pavojingiausias ir plačiausiai žinomas toks per interneto svetaines plintantis kenkėjas – Trojos arklys „Gumblar.a“. Jis per birželio mėnesį plito devynis kartus aktyviau nei gegužę ir užkrėtė daugiau nei 27 tūkst. interneto svetainių. Nuo šio kenkėjo nukentėjo pačios įvairiausios paskirties svetainės – verslo įmonių, restoranų, nevyriausybinių organizacijų, asmeniniai ir kiti tinklalapiai.

Pasak A. Šaveiko, „Gumblar.a“ virusas savo plitimui išnaudoja ir „Google“ paieškos sistemą. Jis apkrėstą svetainę optimizuoja taip, kad ji būtų pateikiama kuo aukštesnėje „Google“ paieškos rezultatų pozicijoje, o dėl to daugiau vartotojų, paspaudę nuorodą, patektų į nesaugius tinklalapius bei apkrėstų savo kompiuterį.

„Kai šį Trojos arklį pasigauna vartotojas, yra daug šansų, kad jis gaus visą „puokštę“ kitų virusų. Kenkėjas taip pat užblokuoja antivirusines programas ir priėjimą prie jų tinklalapių, o kompiuteryje įrašo netikrą antivirusinę programinę įrangą“, – aiškino „Atviros informacinės sistemos“ specialistas. „Be to, apkrėsto kompiuterio vartotojas „Google“ paieškos sistemoje uždavęs vienokią užklausą, bus nukreipiamas į visai su užklausa nesusijusius rezultatus, vedančius į kitus užkrėstus tinklalapius“.

Ekspertų vertinimų, „Gumblar.a“ ir kiti analogiški kenkėjai yra pakankamai bjaurūs ir pavojingi, ypač jeigu ir toliau išlaikys dabartines plitimo tendencijas. Neturinčiam tinkamos saugumo programos vartotojui gali tapti pavojinga užsukti net į gerai pažįstamus tinklalapius, kuriuose lankėsi vakar, nes jie jau gali būti apkrėsti. Be to, kenkėjai renka konfidencialią vartotojo informaciją, prisijungimo prie bankų kodus ir pan.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją