Iš atostogų dažniausiai parsivežame ne tik įspūdžių, bet ir pilnas nuotraukų fotoaparatų atminties korteles. Rašalinių nuotraukų spausdintuvų gamintojai skatina užfiksuotas akimirkas spausdinti namuose, teigdami, kad tai patogiau ir netgi pigiau nei fotolaboratorijose. O fotolaboratorijų atstovų nuomonė apie nuotraukas, spausdintas tokiais spausdintuvais, yra gana kritiška. Yra ir trečia pusė – fotografijos mėgėjai ir entuziastai teigiantys, kad nuotraukų spausdinimas namuose dažniausiai yra tik malonus eksperimentavimas.

Spausdinimas populiarėja

Ištobulėjus rašalinio spausdinimo technologijoms, nuotraukų spausdintuvai ėmė konkuruoti su įprastomis fotolaboratorijomis. Spausdinti nuotraukas namuose vilioja ir gana mažos spausdintuvų kainos, nors šiuo atveju gerokai daugiau kainuoja spausdintuvo eksploatacija – rašalas bei popierius.

Vienos rašalinių spausdintuvų lyderės kompanijos „Hewlett-Packard“ (HP) atstovų teigimu, auganti nuotraukų spausdintuvų ir eksploatacinių medžiagų pardavimų kreivė rodo, kad spausdinimas namuose populiarėja.

Prognozuojama, kad jau kitais metais kas šešta skaitmeninė nuotrauka bus spausdinta namuose. 2005 metais namuose buvo atspausdinta maždaug viena iš 14 nuotraukų.

HP vaizdo ir spausdinimo produktų vadovė Baltijos šalyse Vita Stopa sako, kad rašalinis spausdintuvas namuose leidžia spausdinti kokybiškas nuotraukas tada, kada patogiau, suteikia galimybes pačiam eksperimentuoti su nuotrauka, išgauti norimą vaizdą.

Ji linkusi pabrėžti ir emocinį efektą – ką tik patirtas ir užfiksuotas akimirkas galima iškart pamatyti išspausdintas popieriuje.

Anot V.Stopos, nuotraukos, spausdintos namuose su HP spausdintuvais ilgiau išlieka neišblukusios negu fotolaboratorijose spausdintosios, ir tai patvirtina tyrimai.

Kitas HP argumentas – didesnio formato nuotraukų kaina. V.Stopos tvirtinimu, namuose rašaliniu spausdintuvu apsimoka spausdinti didesnio – 13x18 cm, A4, A3 formato nuotraukas.

HP skaičiavimais, rašaliniu spausdintuvu atspausdinta 13x18 cm formato nuotrauka vidutiniškai kainuoja apie 1,1 lito, A4 formato – apie 2,8 lito, A3 – 5,6 lito.

Fotolaboratorijose šių formatų kainos yra nuo 1,65 lito už 13x18 cm iki 6 litų už 20x30 cm formato nuotrauką.

Nemato privalumų

Fotolaboratorijų atstovai šiuos argumentus, ypač tvirtinimus apie kokybę, vertina labai kritiškai.

Bendrovės „Fotolita“, valdančios fotopaslaugų portalą foto.lt direktorius Algirdas Labeikis teigė, kad rašaliniu spausdintuvu spausdintos nuotraukos yra trumpalaikės, momentinės, skirtos nebent pasidžiaugti tą akimirką.

Anot jo, rašaliniu būdu spausdinta nuotrauka nėra ilgalaikė, kadangi rašalas gana greitai blunka, kai spausdinta nuotrauka laikoma šviesoje.

Tiesa, A.Labeikis sutiko, kad rašaliniu spausdintuvu gali spausdinti profesionalai savo darbus, kurie būtų naudojami trumpai, nors pridūrė, kad fotolaboratorijoje tą patį būtų galima padaryti kokybiškiau ir pigiau.

Lietuvoje atsiranda vis daugiau fotomėgėjams skirtų interneto portalų, tokių kaip foto.lt, fotofabrikas.lt, fotoservisas.lt, kuriuose galima užsakyti skaitmeninių nuotraukų spausdinimą per internetą. Taigi šie portalai kiek sumažina priklausomumą nuo fotolaboratorijų darbo laiko – į jas gali prireikti užsukti tik pasiimti gatavų nuotraukų.

Vadina maloniu žaidimu

Keli entuziastai, paklausti apie nuotraukų spausdinimą namuose, teigė, kad finansiškai nuotraukų spausdinti namuose neapsimoka. Dauguma rašaliniu spausdintuvu spausdina pavienes, didesnio formato nuotraukas.

Tiesa, vienas jų pažymėjo, kad nuotraukas spausdinti namuose jam kainuoja pigiau nei fotolaboratorijoje, tam jis naudoja gerokai pigesnį neoriginalų rašalą, pats pjausto popierių. Anot jo, kokybe jis yra patenkintas.

Tačiau kai kuriems rašalinio spausdinimo kokybė užkliūva, ir norėdami itin kokybiško atspaudo, jie nuotraukas duoda spausdinti fotolaboratorijoje.

Profesionalus fotografas Edmundas Katinas rašaliniu spausdintuvu nuotraukas pradėjo spausdinti prieš ketverius metus. Pasak jo, norint išgauti tinkamą kokybę reikia naudoti originalų fotopopierių, rašalą ir todėl namuose spausdintų nuotraukų kaina smarkiai išauga.

Jo nuomone, rašaliniu spausdintuvu nuotraukas namuose apsimoka spausdinti, kai norima paeksperimentuoti.

Daug kainuoja eksploatacija

Norint įsirengti mėgėjišką fotolaboratoriją, kaip ir visada, būtina žinoti savo poreikius.

Rašalinių fotospausdintuvų kainos prasideda nuo kelių šimtų litų. Norint spausdinti didesnio formato nuotraukas, tektų pakloti daugiau kaip 300–400 litų. Aukštos kokybės, A3 formato nuotraukų spausdintuvai gali kainuoti ir keletą tūkstančių litų.

Tačiau reikia pažymėti, kad šiuo atveju didžiausią nuotraukos savikainos dalį sudaro eksploatacinių medžiagų – rašalo bei popieriaus – kaina.

Daugumai šiuolaikinių rašalinių fotospausdintuvų reikia atskirų spalvų rašalinių. Vienos spalvos originali rašalinė kainuoja nuo 30 litų – jų reikia mažiausiai keturių. Aukščiausios kokybės popieriaus lapas kainuoja apie 2 litus.

Taip pat reikia atkreipti dėmesį, kad dažniausiai nurodoma išeiga yra paskaičiuota, kai dažais padengiama 5 proc. popieriaus lapo. Spausdinant nuotraukas šis rodiklis yra maždaug 10 kartų didesnis.

Siekdamas praktiškai išmėginti nuotraukų spausdinimą namuose, išbandžiau „HP Photosmart C7180“ serijos daugiafunkcį spausdintuvą.

Tam išspausdinau maždaug trisdešimt A4 nuotraukų. Pasirinktų nuotraukų raiška skyrėsi – didžioji jų dalis netenkino tokiam formatui keliamų raiškos reikalavimų.

Pagal HP nurodomą statistiką, spausdintuve naudojamos 363 tipo rašalinės gali išspausdinti mažiausiai 160 10x15 cm dydžio nuotraukų. Tiesa, skirtingų spalvų rašalas senka netolygiai.

Po 30 išspausdintų nuotraukų spausdintuvas ėmė signalizuoti, kad maždaug trečdaliu sumažėjo šviesiai žydros spalvos rašalo kiekis. Vadinasi, laikantis tokios tendencijos, išspausdinus apie 100 A4 formato nuotraukų, būtų prireikę keisti vienos spalvos rašalinę, kainuojančią maždaug 30 litų.

Nepaisant to, kad laukti pasirodančios nuotraukos ir vėliau ja gėrėtis – malonus užsiėmimas, siekiant kuo geresnės kokybės, tektų nemažai laiko praleisti eksperimentuojant. Tai kainuotų ir daugiau laiko, ir pinigų. Todėl perkant fotospausdintuvą verta pagalvoti ir apie prioritetus.