Nors buvo akivaizdu, kad ši apklausa - nesusipratimas ar kažkieno piktybinis triukas, joje dalyvavo net 390 žmonių. Dauguma jų pasisakė už antrąjį variantą.

"Kol kas nieko apie tai nežinau. Važinėjau ramiai dviračiu Neringoje, kai man paskambino kažkokia moteris ir paklausė, ar aš čia siūlau seksą su arkliais. Nesupratau apie ką ji šneka", - pasakojo prisistatyti pabijojęs žmogus, kurio vardu registruotas minėtas tinklalapis.

Vėliau pašnekovas paaiškino, kad naktį iš trečiadienio į ketvirtadienį kažkas įsilaužė ir pakeitė minėtą anketą. "Kol kas neaišku, kaip tą pavyko padaryti, tačiau yra dvi galimybės -arba buvo pasinaudota mano slaptažodžiu, arba įsilaužta į FTP serverį", - aiškino nukentėjusysis.

Pašnekovas baiminosi, kad šis įsilaužėlių triukas gali ne tik pakenkti jo reputacijai, bet ir baigtis bauda. Nukentėjęs tinklalapio savininkas teigė ketinantis kreiptis į policiją, kad įsilaužėlis būtų surastas ir nubaustas.

Lietuvos Kriminalinės policijos biuro Nusikaltimų tyrimo vyriausiosios valdybos specialisto Bolislovo Stankaus teigimu, šioje situacijoje visų pirma reikia atlikti tyrimą ir išsiaiškinti, kokiu būdu buvo įsilaužta.

Jeigu į tinklalapį įsibrovė kompiuterių įsilaužėlis, jam gresia nemaža bauda. "Pagal mūsų teismų praktiką, dažniausiai tai būna įsilaužėliai, pakliuvę į policijos rankas pirmą kartą. Priklausomai nuo žalos, jiems gresia nuo 3 tūkst. iki 5 tūkst. litų", - aiškino B.Stankus. Taip pat iš jų atimamas nusikaltimo įrankis - kompiuteris. Pašnekovo teigimu, dar Lietuvoje nebuvo atvejo, kuomet elektroninės erdvės įsilaužėlis būtų baudžiamas antrą kartą.

INTERNETO SVETAINIŲ APSAUGA

IT technologijų specialisto Gintaro teigimu, visiškai apsaugotų sistemų, į kurias nebūtų galima įsilaužti, nėra. "Viskas priklauso nuo tinklalapio administratoriaus. Jeigu jis paliko klaidą arba spragą - įsilaužimas garantuotas", - aiškino Gintaras.

Pašnekovas pridūrė, kad tinklalapio apsaugos kokybė priklauso ne tik nuo administracijos kompetencijos, bet ir į jį investuotų pinigų.

"Mes nieko neinvestavom į apsaugą. Sėdom su draugu, sukūrėme tinklalapį ir viskas. Vienintelė apsauga buvo prisijungimo kodai", - guodėsi www.kursiunerija.lt portalo įkūrėjas. Jis pridūrė išsiaiškinęs, kad yra specialios programos, kurios lengvai "nulaužia" šiuos kodus. "Jeigu būtų įsilaužęs "hakeris", būtų visą portalą nulaužęs", - pridūrė jis.

Pašnekovas neatmetė galimybės, kad tokį pokštą galėjo iškrėsti ir pažįstami žmonės, žinoję apsaugos kodus.