Vienos izraeliečių nausėdijos gyventojas 31 metų Yosefas Haimas Ben-Davidas buvo pripažintas to išpuolio vadeiva, bet jo advokatai paskutinę minutę pateikė dokumentus, kuriuose sakoma, kad jų ginamojo psichika yra sutrikusi.

Antradienį priimtas sprendimas atveria kelią paskelbti nuosprendį tam vyrui.

Nužudyto paauglio Mohammedo Abu Khdeiro šeima sveikino šį sprendimą ir išreiškė viltį, kad teisėjai skirs įkalinimą iki gyvos galvos Y.H.Ben-Davidui, kuris antradienį pasirodė teisme užsiauginęs vešlią barzdą ir užsidėjęs šlikę.

Teismo posėdyje dalyvavusi M.Abu Khdeiro motina buvo užsidėjusi širdies formos pakabutį su sūnaus, dėvinčio sportinę kepuraitę, atvaizdu. Žuvusio vaikino tėvas pareiškė, kad šis sprendimas „turėjo būti priimtas seniai“.

„Mes žinojome, kad jis sveiko proto“, – sakė Husseinas Abu Khdeiras (Huseinas Abu Chdeiras) naujienų agentūrai AFP.

„Visa tai tebuvo didžiulis melas siekiant išsisukti nuo atsakomybės už nusikaltimą, kurį jis įvykdė. Net jei jie nuteis jį kalėti iki gyvos galvos, tai nesugrąžins Mohammedo. Mūsų širdys kraujuoja dėl to, kas įvyko“, – sakė jis.

Teismo nutartyje rašoma, kad Y.H.Ben-Davidas „neserga psichoze, visiškai supranta faktus, yra atsakingas už savo veiksmus, suvokia realybę ir galėjo užkirsti kelią nusikaltimui“.

Vasarį teismas vieną jo bendrininką izraelietį nuteisė kalėti iki gyvos galvos, o kitam skyrė 21 metų laisvės atėmimo bausmę už šį nusikaltimą, kuris buvo įvykdytas įsisukus smurto ratui, atvedusiam prie 2014-ųjų karo Gazos Ruože.

Abu minėti izraeliečiai buvo nepilnamečiai, kai kartu su Y.H.Ben-Davidu įvykdė tą šiurpų išpuolį, per kurį vienoje Rytų Jeruzalės gatvėje pagrobė 16-metį M.Abu Khdeirą, o vėliau jį nužudė.

Palestinietis buvo pagrobtas praėjus kelioms savaitėms po to, kai netoli Vakarų Kranto Hebrono miesto iš populiarios keliautojų autostopu vietos buvo pagrobti ir nužudyti trys izraeliečiai paaugliai – 19-metis Eyalas Yifrachas (Ejalas Jifrachas) ir 16-mečiai Giladas Shaeras (Giladas Šairas) bei Naftali Frenkelis (Naftalis Frenkelis).

Izraelio pareigūnai sakė, kad įtariamieji nusprendė atkeršyti ir nužudyti kokį nors arabą. Jie apsirūpino virvėmis, benzinu, kitomis reikalingomis priemonėmis ir tuomet atsitiktinai pasirinko auką – M.Abu Khdeirą.

„Šios dienos sprendimo reikėjo laukti ilgai, bet jis teisingas“, – AFP sakė nužudyto vaikino šeimos advokatas Mohannadas Jbara (Mohanadas Džbara).