„Taip, kaip naciai, naikindami žydų tautą, norėjo sutrypti civilizaciją ir sudaryti sąlygas šeimininkų rasei viešpatauti visame pasaulyje (...), taip Iranas nori kontroliuoti regioną, plėstis ir sunaikinti žydų valstybę“, – kalbėjo B. Netanyahu trečiadienį holokausto atminimo memoriale „Jad Vašem“.

Premjeras įspėjo dėl „tironiško režimo“ ir pareiškė abejones, kad yra pasimokyta iš Antrojo pasaulinio karo. Ar pasaulis iš tikrųjų pasimokė iš praėjusio šimtmečio žydų tragedijos, klausė B. Netanyahu.

„Bloga sutartis, kuri rengiama su Iranu, rodo mums, kad istorijos pamokos nevertinamos rimtai“, – pabrėžė jis. Taip, kaip demokratinės valstybės prieš Antrąjį pasaulinį karą padarė didelę klaidą, taip esą vėl daroma klaida.

B. Netanyahu yra aršus tarptautinių branduolinių derybų su Iranu kritikas. Jis nepavargsta kartoti, kad siekiama sutartis, dėl kurios preliminariai susitarta balandžio pradžioje, leis Iranui kurti branduolinę bombą.

Izraelis pagerbė holokausto aukų atminimą

Izraelis ketvirtadienį pagerbė 6 mln. holokausto aukų atminimą. 10.00 val. (9.00 val. Vidurio Europos vasaros laiku) visoje šalyje gaudė sirenos. Žmonės nutraukė darbą ir sustingo dviem tylos minutėms. Sustojo praeiviai ir automobiliai.

Vieno fondo duomenimis, Izraelyje šiuo metu gyvena 189 000 holokaustą išgyvenusių žmonių.

Jau trečiadienį holokausto aukų atminimo ceremonija surengta „Jad Vašem“ memoriale. Šiais metais ypatingas dėmesys skirtas 1,5 mln. vaikų, nužudytų nacių koncentracijos stovyklose. „Jad Vašem“ memoriale jiems skirta speciali paroda.

Lenkijoje ketvirtadienį bus rengiamas "Gyvųjų maršas": 10 000 jaunų žydų iš Izraelio ir viso pasaulio kartu su solidariais žmonėmis taip pagerbs daugiau kaip 1 mln. Aušvice - didžiausioje nacių koncentracijos stovykloje - nužudytų žydų atminimą.