Bandydamas sužinoti daugiau apie Baltarusijoje vykusio susitikimo rezultatus, žurnalistas pakalbino kelis Minske apsilankiusius Ukrainos prezidento administracijos narius.

„Susitikimo akis į akį metu Ukrainos prezidentas pareiškė, kad mes nesileisime į jokius kompromisus Ukrainos suvereniteto ir teritorinio vientisumo klausimais, taip pat dėl Asociacijos sutarties su Europos Sąjunga ratifikavimo 2014 metų rugsėjį“, - S. Leščenka cituoja Ukrainos prezidento administracijos vadovo pavaduotoją Valerijų Čaliją.

„Savo ruožtu V. Putinas atsiribojo nuo paramos Ukrainos Rytuose veikiantiems teroristams ir pasiūlė Kijevui savarankiškai susitvarkyti su marionetėmis iš „Luhansko liaudies respublikos“ ir „Donecko liaudies respublikos“.

Rusijos diktatorius tarsi kuria dialogo iliuziją, taip bandydamas išlošti laiko tam, kad galėtų dar smarkiau smogti Ukrainos ekonomikai, o tada – nuversti dabartinę šalies valdžią, pasitelkęs pačių ukrainiečių, kurie išrinko naują prezidentą, iš jo besitikėdami taikos ir reformų (tačiau nesulaukia nei vieno, nei kito) rankas“, – rašo žurnalistas.

Pagrindinis V. Putino tikslas derybose Minske buvo pokalbį nukreipti prekybos ir ekonomikos temomis, taip tarsi į antrą planą nustumiant ar net išvengiant karinės paramos separatistams klausimo. Kaip teigia šaltiniai, viena iš įsimintiniausių V. Putino ir P. Porošenkos susitikimo akimirkų buvo prezidentų vienas kitam pasakyti keli sakiniai.

Žurnalistas pateikia dalį prezidentų dialogo:

„Rusija dotuoja Ukrainą, mes jums praeitais metais skyrėme 3 mlrd. dolerių paramos“, - tradiciškai priminė Rusijos prezidentas.

„Jūs juos davėte ne Ukrainai, o Janukovyčiui“, - Rusijos prezidentui atsakė V. Porošenka.

„Ne, būtent Ukrainai. Jeigu jis ką nors pavogė, įrodykite“, - sakė Rusijos vadovas.

„Juk jūs slepiate Janukovyčių ir neatiduodate jo į Ukrainos teismų rankas!“ - pareiškė P. Porošenka.

Kita detalė, atkreipusi Ukrainos delegacijos dėmesį - faktas, kad V. Putinas separatistus kelis kartus pavadino teroristais.

„Ten yra kovotojų, juos Vakarai vadina teroristais. Tebūnie teroristai, tačiau ne teroristai į Kijevą pasiuntė pajėgas, o Kijevas pasiuntė savo karius į Donecką“, – V. Putiną cituoja vienas iš Ukrainos delegacijos narių.