Kai kurie į Sočį atvykę žurnalistai aprašo pribloškiančias gyvenimo sąlygas šiame mieste, kur svečiams parengti tik šeši iš devynių žiniasklaidai skirtų viešbučių. Viešbučiai tebėra remontuojami. Vanduo, jeigu jis bėga, yra negeriamas.

Vienas fotografas iš Vokietijos naujienų agentūrai AP savaitgalį pasakojo, kad po jo viešbučio kambarius tebešmirinėja benamiai šunys ir statybininkai, rašo washingtonpost.com.















Tokia betvarkė prieštarauja ne kartą kartotiems Rusijos ir Olimpiados pareigūnų tikinimams, esą Sočis yra pasirengęs žaidynėms, nepaisant to, kad šalyje tvyro terorizmo grėsmė, tebevyksta statybos ir netyla būgštavimai dėl žmogaus teisių pažeidimų.

Sočio Olimpiada kelia nemažai diskusijų ir dėl biudžeto, kuris siekia rekordinius 51 mlrd. dolerių (127,5 mlrd. litų). Tokia suma itin stebina, turint galvoje, jog dalis darbų tebėra neužbaigta. Žinoma, Tarptautinio Olimpinio Komiteto prezidentas Thomas Bachas tai neigia, tikindamas, kad „scena jau parengta“ ir kad daugelis nuogąstavimų, įskaitant dėl saugumo ir statybų, yra išpūsti.

Tuo metu Sočio Olimpiados organizacinio komiteto pirmininkas Dmitrijus Černyšenko socialiniame tinkle „Twitter“ bendravo žinutėmis su vienu CNN prodiuseriu, kuris skundėsi, kad jų televizijos atstovams parengtas tik vienas kambarys iš 11-os rezervuotų.

DELFI jau rašė, kad bendrabučiai, skirti Sočio žiemos olimpinių žaidynių savanoriams apgyvendinti, dar nebaigti statyti, nors iki sporto šventės liko vos savaitė. Statybininkai ir kiti darbininkai glaudžiasi viešbučiuose, kur turėjo apsistoti žurnalistai iš viso pasaulio.

Sočio olimpinių žaidynių organizatoriai susidūrė su rimta apgyvendinimo krize – nors iki atidarymo ceremonijos teliko vos kelios dienos, darbininkams nepavyko darbų atlikti laiku. Kitaip tariant, dalis Sočio olimpinių žaidynių darbuotojų ir savanorių neturi kur apsistoti.

Pasirengimą olimpinėms žaidynėms apsunkino sugriežtintas saugumas. Žmogaus teisių gynėjai ėmėsi teisinių veiksmų – juos papiktino draudimas dalyvauti žaidynių renginiuose.

Bendrabučiai, kuriuose turėjo apsistoti 25 tūkst. savanorių (daugiausia Rusijos universitetų studentai), dar nebaigti statyti. Mažiausiai 5 tūkst. statybininkų apgyvendinti viešbučiuose ir butuose, skirtuose žurnalistams iš viso pasaulio.

Tokią informaciją atskleidė olimpinių žaidynių organizacinio komiteto pareigūnas, pageidavęs išlikti anonimu. Dabar žiniasklaidos atstovai priversti glaustis privačiuose viešbučiuose – o tai nemenkos papildomos išlaidos.

Vienas su žaidynių organizavimu susijęs pareigūnas sako: „Tai labai rimta problema, jūs net nenumanote“.

Rusijos valdžios pareigūnai žadėjo, jog sugriežtintas saugumas darbams netrukdys, tačiau vis auganti islamistų kovotojų, besibazuojančių šalia esančiose Šiaurės Kaukazo respublikose, veiksmų grėsmė skatina imtis papildomų saugumo priemonių.

Skaičiuojama, jog pačiame Sočyje ir aplink jį dislokuota apie 70 tūkst. policijos pareigūnų, karių ir kito saugumu besirūpinančio personalo, taikomos itin griežtos saugumo ir patekimo į teritoriją bei iš jos procedūros.

Pakrantėje patruliuoja karo laivai, dangų raižo stebėjimo misiją atliekantys bepiločiai, paruoštos priešlėktuvinės raketos, bet kurią akimirką imtis veiksmų pasirengę specialiųjų pajėgų kariai – pastarieji akylai prižiūri didžiulę saugumo zoną, besidriekiančią nuo Juodosios jūros iki Kaukazo kalnų.

Žiemos olimpinių žaidynių personalas ir atvykėliai susiduria su itin netikėtais veiksmų ir judėjimo ribojimais.

Norėdami patikti į geležinkelio stotis ir olimpinių žaidynių objektus, lankytojai privalo praeiti patikros punktus, kur įrengti rentgeno aparatai, metalo detektoriai ir sprogmenų skaneriai.

Dirbti Sočio olimpinėse žaidynėse atvykę užsieniečiai su lagaminais nemaloniai nustemba sužinoję, jog į dar tviskančio naujutėlaičio oro uosto greituosius traukinius jiems patekti nepavyks – kuprinės ir lagaminai juose nepageidaujami. Vietoj greitųjų traukinių jiems tenka rinktis autobusus ir taksi automobilius.

Iš viso pasaulio dirbti Sočyje atvykę asmenys nuo penktadienio negali registruotis leidimui į itin saugomą Olimpinį parką – taip nutiko jų vardus ir pavardes klaidingai perrašius kirilica.

„Ateikite rytoj, sistemai pakeitimams pažinti prireiks 24 valandų“, - darbuotojus guodžia administracijos darbuotojai.

Skelbiama, jog policijos pareigūnai iš penktadienio vakarą vyksiančios atidarymo ceremonijos repeticijos svečių konfiskuoja mobiliuosius telefonus ir planšetinius kompiuterius: siekiama užtikrinti, kad iki pačios ceremonijos nebūtų paviešinti jokie su ja susiję vaizdai.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1835)