Intensyvi artilerijos ugnis prie Mariupolio kelia pavojų paliauboms Ukrainoje

Daugybė sprogimų drebino nakties dangų, Mariupolio – strateginę reikšmę turinčio, vyriausybės kontroliuojamo uostamiesčio prie Azovo jūros šalies pietryčiuose – horizonte matėsi tiršti dūmai.
Gyventojai pasakojo apie savo paniką, šūvių ir artilerijos ugnies padarytą žalą pastatams ir automobiliams.

„Visi ima bėgti“, – sakė viena 46 metų Mariupolio gyventoja, kuri prisistatė tik vardu Viktorija.
„Esu išsigandusi. Noriu taikos, bet manau, kad šis ugnies nutraukimas baigėsi, jau trečia naktis negalėjome miegoti“, – sakė ji.

Smurtas atsinaujino vos kelios valandos po Ukrainos prezidento Petro Porošenkos ir Rusijos prezidento Vladimiro Putino pokalbio telefonu, kurio metu buvo sutarta, kad ugnies nutraukimo, dėl kurio buvo pasirašyta penktadienį, „bendrai yra laikomasi“.

Dėl naujo smurto gali pasikartoti birželio įvykiai, kai Kijevo paskelbtas vienašališkas ugnies nutraukimas po kelių dienų žlugo.

Abi konflikto šalys šeštadienį jau kaltino viena kitą paliaubų pažeidimu po jų pasirašymo Baltarusijos sostinėje Minske.

Kaip praneša unian.net, jau yra pirmoji šių susirėmimų auka tarp taikių gyventojų. Naktį į vieną iš Mariupolio ligoninių buvo atvežta 33 metų moteris, kuriai į širdies sritį pataikė sviedinių skeveldra. Ji mirė ant operacinės stalo. Nelaimės metu moteris buvo su savo vaikais.

Kiek geriau pasisekė automobiliu greičiausiai bėgusiems nuo šūvių trims suaugusiems ir dviem vaikams. Jų automobilis buvo apšaudytas, o žmonės sužeisti. Iš automobilio jiems teko bėgti.

Šeštadienio vakarą BBC paskelbė, jog jų korespondentas Mariupolyje mato prie miesto vykstančius sprogimus: susirėmimai, nepaisant susitarimo dėl paliaubų, tęsiasi.

Mariupolis žymi svarbią geopolitinę Luhansko-Donecko-Mariupolio liniją, kuri plačiu frontu atveria priėjimą prie Azovo jūros.

Ukrainos vyriausybinės pajėgos šeštadienį vakare netoli strateginę reikšmę turinčio Mariupolio uosto Rytų Ukrainoje buvo apšaudytos iš artilerijos pabūklų ir tai yra pirmas rimtas prieš maždaug 30 valandų paskelbto ugnies nutraukimo pažeidimas.

Rusijos ir Ukrainos prezidentai anksčiau sakė, kad ugnies nutraukimo, kuris yra taikos gairių penkis mėnesius trunkančiam konfliktui užbaigti dalis, daugiausia laikomasi visoje Rytų Ukrainoje, kur Kijevo pajėgos kovojo su prorusiškais separatistais.

Prie Donecko oro uosto girdėti artilerijos ugnis

Į šiaurę nuo didžiausio rytinės Ukrainos miesto Donecko sekmadienį ryte buvo girdima artilerijos ugnis ir į dangų kilo juodų dūmų kamuoliai, pranešė vienas „Reuters“ liudininkas ir vietoje esantis AFP žurnalistas.

Kol kas neaišku, kieno artilerija šaudė per šį incidentą, kuris, pažeisdamas ugnies nutraukimą, penktadienį pasirašytas trapias paliaubas daro dar trapesnėmis.

Kaip nurodė „Reuters“ liudininkas, šaudymas buvo girdėti prie oro uosto. Nors pats Doneckas tebėra sukilėlių rankose, oro uostą kontroliuoja Ukrainos vyriausybės pajėgos.
Sukilėliai nurodė „Reuters“, kad pats oro uostas dabar yra tuščias ir kad kova vyksta prie šalimais esančios aptvertos karinės teritorijos.

„Pasiklausykite paliaubų garso, - pajuokavo vienas ginkluotas sukilėlis. – Čia vyksta tikras mūšis.“
Anksčiau buvo pranešta, kad Ukrainos vyriausybinės pajėgos šeštadienį vėlai vakare buvo apšaudytos iš artilerijos pabūklų netoli strateginę reikšmę turinčio Mariupolio uosto.

„Amnesty International“ ragina Rusiją nustoti kurstyti konfliktą

Žmogaus teises ginanti organizacija „Amnesty International“ paskelbė ataskaitą, kurioje ragina Rusiją nutraukti krizės Rytų Ukrainoje kurstymą. Ataskaitoje teigiama, kad dėl konflikto kaltos „visos pusės“, skelbia Deutsche Welle“.

„Amnesty International“ sekmadienį išplatintoje ataskaitoje apkaltino ginkluotame konflikte dalyvaujančias puses „civilių žmonių gyvybių nepaisymu“. Pasak organizacijos, tiek Ukrainos pajėgos, tiek Rusija „pažeidžia tarptautinius įsipareigojimus“.

„Mūsų įrodymai liudija, kad Rusija kursto konfliktą – tiek tiesiogiai kišdamasi, tiek remdama separatistus Ukrainos rytuose“, – sekmadienį paskelbtoje ataskaitoje cituojamas „Amnesty International“ generalinis sekretorius Salil Shetty.

Rusija raginama „nutraukti ginklų tiekimą bei kitokią paramą sukilėlių pajėgoms“. Jos kaltinamos padariusios „sunkius žmogaus teisių pažeidimus“.

Teigiama, kad yra svarių duomenų įrodančių Rusijos dalyvavimą konflikte. Be kita ko, civiliai gyventojai pateikė nemažai įrodymų apie žmonių grobimą, kankinimą ir nužudymą.

„Jų (gyventojų – ELTA) liudijimai rodo, kad beatodairiški išpuoliai gali prilygti karo nusikaltimams,“ – pridūrė generalinis sekretorius.

„Amnesty International“ teigia, kad privalu užtikrinti teisingumą, o civiliai gyventojai Ukrainoje turi būti apsaugoti.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2096)