Pirmą pavasario dieną apie 9 valandą vakare V. Listjevas, išeidamas iš namų, paskambino savo žmonai ir pranešė, kad netrukus grįš, tačiau jo gyvenamame name jau laukė žudikas. Žurnalistas nebuvo saugomas apsaugos darbuotojų, todėl Rusijos televizijos pirmasis generalinis direktorius su savo žudiku susitiko akis į akį, rašo „Lifenews“.

Pirmoji samdomo žudiko kulka kliudė V. Listjevo petį, todėl žurnalistas dar bandė gelbėtis ir parbėgo į savo butą, tačiau žudikas jį pasivijo ir paleido dar vieną mirtiną šūvį – šįkart į galvą. Žudikas kartu su savo bendrininku greitai pasišalino iš įvykio vietos nepalikdamas ginklo. V. Listjevas su savimi turėjo lagaminą su didele pinigų suma, tačiau žudikas jo net nepalietė.

Kolegos V. Listjevą vadino televizijos žurnalistikos „Gagarinu“. Jis galėdavo laimėti bet kokį pokalbį, kokį tik pradėdavo. Televizijos projektai, kuriuose jis pasirodydavo, žaibiškai tapdavo labai populiarūs. Žiūrovai jį atpažindavo iš tokių televizijos projektų kaip „Vsgliad“, „Pole Čudes“, „Čas pik“ ir kitos gerai žinomos laidos. Iki nužudymo V. Listjevas generaliniu ORT direktoriumi dirbo 33 dienas.

Vladislavas Listjevas
Tyrėjai aiškinosi keletą nužudymo versijų: nužudymas dėl asmeninių priežasčių, iš keršto, dėl žurnalisto politinės ir profesinės veiklos. Kai kurie buvę kolegos žurnalistai mano, kad motyvas galėjo būti „Ostankino“ televizijos padalijimas, kiti įsitikinę, kad nužudymo motyvas galėjo būti laikinas tabako reklamos draudimas televizijoje. ORT generalinis direktorius norėjo įmonėje įdiegti griežtesnius etikos standartus.

Žurnalisto mirtis sukrėtė visuomenę. Kovo 2 d. - iškart po žurnalisto nužudymo šalies ekranuose visą dieną buvo rodomas ORT generalinio direktoriaus portretas kartu su užrašu „Vladislavas Listjevas – nužudytas“.

Laidotuvėse susirinko dešimtys tūkstančių dalyvių, pritrenkti sielvarto dėl žurnalisto mirties žmonės sunkiai tvardė emocijas, daugelis jų net veržėsi pro užkardas.

Nuo V. Listjevo nužudymo praėjo dvidešimt metų, tačiau kaltųjų rasti iki šiol nepavyko. Nebuvo rasti nei nužudymo užsakovai, nei žudikai, tačiau tyrimas nutrauktas nebuvo. Kaip teigė tyrimo grupės atstovas spaudai Vladimiras Markinas, byla nebus nutraukta, kol nebus surasti asmenys, planavę ir įvykdę nusikaltimą.

„V. Listjevo žmogžudystės tyrimas nėra ir nebus sustabdymas, kol ji nebus išspręsta“ ,– naujienų agentūrai „Interfax“ sakė V. Markinas, kurio žodžius cituoja Newsru.com.

1995 m. kovo 2 d. buvo paskelbta gedulo diena, o tuometinis Rusijos prezidentas Borisas Jelcinas pažadėjo, kad „bus daroma viskas, kad V. Listjevo žudikai būtų surasti ir sulauktų atpildo“.

Vladislavas Listjevas
Panašų pareiškimą tik apie kitą nužudymą išsakė ir dabartinis Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas. Vėlų vasario 27 vakarą buvo nužudytas opozicionierius Borisas Nemcovas, kaltieji kol kas nerasti.

Rusijos prezidentas V. Putinas teigė, kad nužudymas buvo užsakytas ir siekiantis išprovokuoti. Nužudyto B. Nemcovo 86-erių metų mamai V. Putinas nusiuntė telegramą, kurioje reiškė savo užuojautą.

„Borisas Nemcovas paliko gilų pėdsaką Rusijos istorijoje, politikoje ir visuomeniniame gyvenime. Jam teko dirbti svarbiuose postuose sunkiu mūsų šaliai pereinamuoju laikotarpiu. Jis visuomet tiesiai ir sąžiningai reiškė savo poziciją, gynė savo įsitikinimus. Bus padaryta viskas, kad niekšingos ir ciniškos žmogžudystės organizatoriai ir vykdytojai sulauktų deramos bausmės“ ,– rašoma Rusijos prezidento telegramoje.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (123)