Visų antra – Vladimiras Putinas pabrėžtinai susilaikė nuo galimų krizės Ukrainoje sprendimų aptarimo, duodamas suprasti, kad taikos ir karo klausimais Petro Porošenka neturi kompetencijos.

Dviejų šalių lyderių susitikimas truko beveik dvi valandas. Rusijos prezidentas derybas apibūdino kaip „pozityvias“, o jo kolega iš Ukrainos jas įvardijo kaip „labai sudėtingas ir sunkias“, skelbia newsru.com.

Apžvalgą straipsnių, skirtų deryboms Minske, pateikia „Zagolovki“. Žiniasklaida pastebėjo, kad V. Putinas derybų su P. Porošenko išvadas apibūdino labai kukliai, o ginkluoto konflikto Ukrainoje klausimu apsiribojo vos keliais žodžiais.

Rusija savo ruožtu padarys viską, kad šis taikus procesas vyktų – jeigu tik jis prasidės. Šį procesą būtina pradėti kuo įmanoma greičiau“, - pareiškė Rusijos prezidentas ir pridūrė, kad šalys sutarė dėl kontaktinės grupės, kuriai keliamas tikslas pasirūpinti taikiu krizės sprendimu, veiklos atnaujinimo.

P. Putinas taip pat kalbėjo apie svarbą pelnyti Kijevo pasitikėjimą humanitarinės pagalbos, skirtos konflikto zonai, tiekimo klausimais.

Rusijos prezidento teigimu, Rusija negali su Ukraina aptarinėti ugnies nutraukimo Luhansko ir Donecko srityse klausimo, gali tik prisidėti „kuriant pasitikėjimo vieni kitais“ atmosferą Ukrainos viduje vykstančio konflikto dalyvių deryboms, nes iš tikrųjų tai tik pačios Ukrainos reikalas.

Bendrame Ukrainos, Baltarusijos, Kazachstano prezidentų ir ES atstovų susitikime V. Putinas rinkosi kalbėti apie ekonomiką, o ne apie politiką.

P. Porošenkos raginimas peržiūrėti jo pateiktą taikos planą liko neišgirstas, nors Ukrainos prezidentas ir pažymėjo, kad plano logikai „pagaliau pritarė visi be išimties valstybių vadovai“. Tačiau detaliau šis planas derybų metu analizuotas nebuvo.

RBK pateikia specialistų nuomonę, kurie teigia: nenorėdamas viešai kalbėtis apie politines krizės Ukrainoje aplinkybes, V. Putinas parodė, kad P. Porošenkos nevertina kaip lygiaverčio partnerio, su kuriuo būtų galima spręsti karo ir taikos klausimus – tai tema, tinkama tik Maskvos ir Vašingtono deryboms.

Aukštosios ekonomikos mokyklos Europos ir tarptautinių tyrimų centro vadovas Timofėjus Bordačiovas teigia, kad karinė-politinė situacija Donbase susitikimo metu aptarta nebuvo, nes derybose nebuvo JAV atstovų. Ekspertas pažymi: šiuo metu Baracko Obamos administracija nepasirengusi tiesioginėms Rusijos ir Amerikos deryboms šia tema.

Žurnalistai atkreipė dėmesį į skirtingas emocijas, kurias viršūnių susitikime Minske rodė P. Porošenka ir V. Putinas.
Susitikęs su kolega iš Ukrainos, Rusijos prezidentas atrodė pabrėžtinai atsipalaidavęs ir noriai šypsojosi. P. Porošenka buvo itin rimtas, pastebi Gazeta.ru.

Reziumuodamas viršūnių susitikimo Minske ir Ukrainos bei Rusijos prezidentų derybų baigtį, dienraštis „Kommersant“ rašo, kad V. Putinas ir P. Porošenka kalbėjo rusiškai, tačiau skirtingomis kalbomis.

Trumpiau tariant, lūžio po derybų niekas ir nesitikėjo. Tačiau V. Putino pateiktas susitikimo vertinimas nepalieka abejonių: lyderiai aptarė daug dvišalių santykių klausimų, tačiau sąlyčio taškų bent jau kol kas nerado, rašo dienraštis „Moskovskij komsomolec“.