Tokią informaciją paskelbė „The Telegraph“.

Paskutinis dviejų politikų pokalbis, apie kurį pranešta viešai, vyko liepos 19 d. Tuomet Vokietijos kanclerė ragino V. Putiną pasinaudoti savo įtaka separatistams, siekiant kuo greičiau užtikrinti paliaubas Ukrainoje.

Tą pačią dieną A. Merkel pranešė, kad Vokietija nutraukia karinių mokymų centro statybas Rusijos teritorijoje.

„Vokietija, atsižvelgdama į situaciją, stabdo karinių mokymų centro statybas Rusijoje“, - pareiškė A. Merkel.

Diplomatinis šaltinis: dėl V. Putino jiems trūko kantrybė

V. Putino elgesiui tampant vis labiau neprognozuojamu, o įtampai Rytų Ukrainoje ir toliau didėjant, Europos Sąjunga (ES) nusprendė imtis naujų ekonominių prieš Maskvą nutaikytų sankcijų.

Po savaitę trukusių įtemptų derybų bei didėjant nusivylimui dėl neprognozuojamo V. Putino elgesio, ES šalys narės priėmė sprendimą jau šią savaitę imtis rimtų veiksmų bei taikyti prieš Rusiją ekonomines sankcijas, rašo „The Telegraph“.

JAV reikalavimai imtis griežtesnių veiksmų Maskvos atžvilgiu keletą savaičių buvo ignoruojamos, tačiau pagaliau Vašingtonas ir Briuselis sutarė dėl svarbaus naujų sankcijų paketo.

Dar liepos 25 d. derybose dėl sankcijų JAV atstovai abejojo, kad vieningos pozicijos neturinčiai ES pavyks susitelkti bei duoti reikšmingą ekonominį atkirtį Maskvai.

Tačiau V. Putinui neatsakius į keletą A. Merkel telefoninių skambučių, nuotaika ES per pastarąją savaitę pasikeitė iš esmės.

Remiantis nepriklausomo Vakarų diplomatinio šaltinio teigimu, nerimą kelia žiniasklaidoje pasirodanti informacija apie tai, jog V. Putinas pastaruoju metu per susitikimus elgiasi neprognozuojamai.

Be to, jam nepavyko pasiūlyti jokių paskutinės minutės nuolaidų tam, kad ES pozicija būtų sušvelninta, o ES šalys narės būtų supriešintos, kaip tai buvo daroma anksčiau.

„Atrodo, dėl V. Putino jiems trūko kantrybė“, - patikino prisistatyti nenorėjęs diplomatinis šaltinis.

„Nuoširdžiai kalbant, tai yra netikėta, tačiau dar šią savaitę tikimės sulaukti naujojo sankcijų paketo, kuris kai kuriais atžvilgiais net gali pranokti mūsų taikomas sankcijas“, - pridūrė šaltinis iš JAV.

Jei ES imsis naujųjų sankcijų (abi pusės pripažįsta, jog paskutinę minutę vis dėlto tam gali atsirasti kliūčių), tai taps JAV ir Jungtinės Karalystės (JK) diplomatine pergale: pastarąsias savaites abi šios valstybės sutartinai tvirtino, jog ES patikimumas šiuo metu priklauso nuo tuo, ar V. Putino avantiūrizmui bus duotas griežtas atkirtis.