„Teroristai ieško galimybių įsigyti ginklų Čekijoje, – nurodo leidinys. – Radikalieji judėjimai iš Artimųjų Rytų ir Afrikos neaplenkia Prahos. Jie naudojasi savo tautiečių, ilgą laiką gyvenančių Čekijoje, paslaugomis“.

Tiesa, valstybės suteiktas licencijas prekiauti ginklais turinčios Čekijos įmonės gali nežinoti, kas iš tiesų perka ginklus, į kieno rankas jie gali patekti.

„Mes apie tai neklausiame“, – nurodė leidiniui vienos iš tokių bendrovių vadovas.

Prekybą vykdančioms įmonėms pakanka pirkėjo pateikto būtinųjų dokumentų paketo ir savo šalies oficialiųjų tarnybų – šie garantuoja, kad sandoris vyksta skaidriai. Pardavėjas neturi galimybės patikrinti, ar šie dokumentai gauti legaliu būdu, pavyzdžiui, ar nebuvo sumokėtas kyšis. Dažnai pirkėjo nurodoma šalimi tampa Nigerija, kurioje kyšininkavimo lygis yra vienas aukščiausių pasaulyje.

„Tai, kad dalis ginklų savo kelią baigia IS, aišku kiekvienam. Karą palaiko abi jame dalyvaujančios pusės. Jeigu jos karo neremtų, šis jau būtų pasibaigęs, o kartu su juo ir visa ši karinė pramonė“, – kalbėjo anonimiškai pasisakęs ginklais prekiaujančios įmonės direktorius.

„Mlada fronta Dnes“ informuoja, kad vien 2014 metais Čekijos valstybinės tarnybos leido į Nigeriją eksportuoti ginklų, šaudmenų ir karinės technikos už 1,17 mlrd. Čekijos kronų (maždaug 50 mln. JAV dolerių).