Kaip rašo leidinys „The Sunday Times“, po kelių mėnesių Mahomedas žuvo, rašo žurnalistas Markas Franchetti.

„Po kelių dienų baigsis gedulo laikas. Madina bijo, kad jos „kuratoriai“-islamistai privers ją ištekėti už kito teroristo“, – rašo autorius.

„Mes einame iš proto, nežinome, kaip ją išlaisvinti, – sakė Mahomedo motina. – Kontrabandininkas užsiprašė už ją 1,25 mln. rublių, tačiau mums tai – astronominė suma. Jei po pabėgimo ją sugautų, gali nužudyti. Noriu tik vieno – kad ji ir mano anūkai grįžtų namo. IS tapo prakeiksmu mūsų šeimai.“

„Jokia kita Europos valstybė netapo tokia vaisinga verbavimo į IS vieta, kaip Rusija“, – komentuoja žurnalistas. Manoma, kad daugiausia žmonių užverbuota Dagestane.

„Mes tylomis palaikėme šiuos išvykimus, užmerkdavome akis, – sakė pavardės nenorėjęs skelbti šaltinis Kremliuje. – Tegu kariauja ir žūsta užsienyje, toli nuo Rusijos. Mus tai tenkino.“

„Daugelis iš tų, kurie išvyko kariauti, nusivylė ir nori grįžti namo“, – rašoma leidinyje. Kitus iš Sirijos varo rusų oro antskrydžiai. Rusijos valdžia baiminasi – grįžę šie žmonės gali surengti teroro išpuolių bangą Rusijos teritorijoje.

„Išvažiuoti ir įstoti į IS gretas lengva. Gyviems iš ten ištrūkti labai sunku. O jei pavyktų parkeliauti į Rusiją, ten susidurtum su teisėsaugos institucijomis ir specialiosiomis tarnybomis“, – teigia aktyvistė Sevill Novruzova, padedanti tiems, kas bando pabėgti iš IS kontroliuojamos teritorijos.

„Po to, kai Novruzova viešai pasisakė prieš radikalųjį islamą, apkaltinusi jį tuo, kad „pasitelkusi ideologinį apdorojimą ardo šeimas“, į jos gyvybę jau du kartus kėsinosi, ji buvo priversta prašyti policijos apsaugos.

Jai skambina ir rašo žinutes abi pusės, ji dažnai būna tarpininkė sudėtingose derybose“, – rašoma straipsnyje.

31 m. Samuras iš Dagestano 2014 m. gruodį išvykęs kovoti už IS į Iraką, sako, kad vadai, tarp kurių daug arabų, blogai elgiasi su užverbuotais asmenimis iš Kaukazo.

„Jie mus naudoja kaip patrankų mėsą, man nepatiko, kaip jie mus stumdo“, – pareiškė jis.

Kai Samuras susirgo, vadas jam leido išvykti į Turkiją gydytis. Samuras pasinaudojo situacija ir pabėgo.

Rusijoje jį nuteisė penkeriems metams lygtinai už bendrininkavimą su teroristais.

„Mahomedą Musajevą, irgi užverbuotą IS Dagestane, į nelaisvę paėmė grupuotė „Hezbollah“, jis dingo. Vėliau giminaičiai išsiaiškino, kad jį perdavė Rusijos specialiosioms tarnyboms ir išvežė į Maskvą, kur kelias savaites slapta laikė jį kalėjime“, – rašoma straipsnyje.