Žurnalistas Eliasas Grollas rašo, kad tarp Vakarų ir Rusijos vykstančiame informaciniame kare įsivėlė klaidų.

„Dvi neva nepriklausomos programišių grupės (saugumo specialistų įsitikinimu, susijusios su Kremliumi) paskelbė tuos pačius iš George‘o Soroso labdaros organizacijos nugvelbtus dokumentus“, rašoma „Foreign Policy“.

Visgi, pasak straipsnio autoriaus, „kai kurie vienos iš grupių pavogti dokumentai buvo pakeisti siekiant sudaryti įspūdį, kad G. Sorosas susijęs su kovos prieš korupciją aktyvistu iš Rusijos Aleksejumi Navalnu“.

Po programišių įsilaužimo į G. Soroso atviros visuomenė fondą „Open Society Foundations“ (OSF) dviejose skirtingose svetainėse pasirodė medžiaga apie fondo veiklą Rusijoje. Lapkritį informacija buvo paskelbta svetainėje „CyberBerkut“.

George'as Sorosas

Ši svetainė, anot straipsnio autoriaus, priklauso „prorusiškai nusiteikusių programišių grupei, demonstruojančiai neprielankumą dabartinei Ukrainos vyriausybei“.

Birželį duomenys pasirodė svetainėje „DCLeaks“. Autorius rašo, kad „šioje svetainė skelbiami pavogti dokumentai ir, kaip mano saugumo specialistai, tai yra rusiškas projektas“.

E. Grollas teigia, kad abiejose svetainėse paskelbti ne mažiau kaip trys tie patys dokumentai. „CyberBerkut“ paskelbti dokumentai buvo kiek pakoreguoti, siekiant sudaryti įspūdį, kad atviros visuomenės fondas OSF teikia A. Navalnui finansinę paramą“, rašoma straipsnyje.

Anot straipsnio autoriaus, „vienas „CyberBerkut“ paskelbtas su biudžetu susijęs dokumentas buvo pakeistas: į jį įtraukta eilutė, skirta dotacijai iš fondo prieš korupciją „Anticorruption“.

Joje nurodoma, kad A. Navalnui buvo skirta lyg ir 211 tūkst. eurų, lyg ir 99 tūkst. eurų suma: mat redaktoriai įsigudrino įtraukti į tą pačią biudžeto eilutę dvi skirtingas sumas.“

Kitas „CyberBerkut“ paskelbtas dokumentas, kuris vadinasi „Rusijos projekto strategija 2014–2017 m.“, buvo papildytas A. Navalno fondo pavadinimu. Pavadinimas buvo įtrauktas į pastraipą, kurioje rašoma apie Rusijoje juntamą „institucijų, kurios visą dėmesį turėtų skirti analitiniam aktualių politinių klausimų svarstymui“, stygių.

Straipsnio autoriaus nuomone, taip „CyberBerkut“ mėgina padaryti klaidinančią užuominą apie A. Navalno organizacijai skirtas lėšas iš atviros visuomenės fondo OSF.

Kaip teigia straipsnio autorius, „CyberBerkut“ pakeitė ir trečią dokumentą, kad „susidarytų nuomonė, jog A. Navalnas naudojasi „Yandex“ parama“.

„A. Navalnas neigia naudojęsis finansavimu iš G. Soroso fondo, be to, tvirtina, kad „Yandex“ niekada neteikė jam paramos. Oficiali OSF fondo atstovė Laura Silber patvirtino, kad fondas nėra skyręs paramos A. Navalnui, o svetainėje „CyberBerkut“ paskelbti pakeisti dokumentai tėra melagingi įrodymai“, rašoma straipsnyje.

„Foreign Policy“ adresuotame elektroniniame laiške A. Navalnas rašo, kad Kremliui „labai būdinga tokia taktika, būtent – su autentiškais programišių pavogtais dokumentais pateikti ir keletą pakeistų“.

Straipsnyje tvirtinama, kad Kremlius negali atleisti G. Sorosui už tai, kad OSF fondas siekia įtvirtinti demokratiją.

Išplatindami teiginius apie A. Navalnui skiriamą paramą iš G. Soroso fondo, programišiai bando įpiršti mintį apie „paties aršiausio Rusijos disidento ir vieno iš didžiausių Kremliaus priešų“ ryšius.

Gali būti, kad svetaines „DCLeaks“ ir „КиберБеркут“ prižiūri tie patys asmenys arba šios svetainės yra susijusios. Taip mano Antonas Čerepanovas iš slovakų įmonės ESET, nustatęs, kad paskelbti dokumentai sutampa tik iš dalies.

Anot jo, gali būti ir taip, kad dvi grupės įsilaužė į OSF fondą atskirai, o tada paskelbė internete tuos pačius, tik šiek tiek besiskiriančius dokumentus.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (94)