Lapkričio 15 dieną savižudžio sprogimas nugriaudėjo per „Jarmuko kankinių brigados“ – „Islamo valstybei“ priklausančios svarbios karinės formuotės, pagarsėjusios kruvinu ir žiauriu Golano aukštumų valdymu – vadovybės susirinkimą.

Per šią ataką žuvo šeši šios brigados lyderiai, tarp kurių buvo ir Muhammadas Abu Ali al Baridis – šešėlinis grupuotės vadas, žinomas slapyvardžiu „Dėdė“.

„Al Qaedos“ atšaka Sirijoje – „al Nusra“ frontas – tuoj pat prisiėmė atsakomybę dėl šio išpuolio ir socialiniame tinkle „Twitter“ pašlovino šį „didvyrišką“ išpuolį, svetainėje foxnews.com rašo Izraelyje dirbantis žurnalistas Paulas Alsteris.

Islamo valstybė“, kontroliuojanti arčiausiai Izraelio sienos esančias Sirijos Golano aukštumas, nukentėjo nuo didžiulio sprogimo ir vienu kartu neteko kelių aukšto rango vadų“, – patikino Izraelio dienraščio „Yediot Aharonot“ karo korespondentas Alexas Fishmanas.

Nors „Islamo valstybė“ ir „al Nusra“ į šiaurę nuo Damasko kovoja su bendrais priešais, taip pat ir tarpusavyje, šios dvi teroristinės organizacijos į pietus nuo Sirijos sostinės, prie Izraelio sienos, yra įsitraukusios į nuožmų karą.

Tai dalis itin daugialypio konflikto Sirijoje, kur vyksta aršios vidinės kovos tarp musulmonų sunitų teroristinių grupuočių.

Pasitelkdama masines egzekucijas, žiaurius nukirsdinimus ir netgi cheminį ginklą, „Islamo valstybė“ sugebėjo atitraukti tarptautinės bendruomenės dėmesį nuo „al Qaeda“, nors būtent iš jos ir yra kilusi.

Tačiau nors juodais drabužiais vilkintys žudikai pasėjo baimę visame pasaulyje, grupuotė, atsakinga už rugsėjo 11-osios, liepos 7-osios ir daugybę kitų teroristinių atakų, nesiruošia nusileisti.

Žinia apie šį susisprogdinusio savižudžio išpuolį sklido vangiai, iš dalies dėl to, kad viso pasaulio dėmesys tuo metu buvo sutelktas į Paryžių, kur lapkričio 13 dieną „Islamo valstybės“ surengtos teroristinės atakos nusinešė 130 žmonių gyvybių.

Regioninė arabų žiniasklaida pirmoji pranešė, kad „Islamo valstybė“ Sirijoje nukentėjo nuo didžiulio sprogimo Golano aukštumose esančiame Džamlės kaime.

Triuškinantis smūgis „Islamo valstybei“ išaiškėjo tik po to, kai pasklido žinios apie „Dėdės“ pseudonimu žinomo teroristo, kuris anksčiau šiais metais socialiniame tinkle skelbė prisiekiantis ištikimybę „Islamo valstybei“, žūtį.

Kol su „al Qaeda“ ir „Islamo valstybe“ siejamos grupuotės kovoja dėl Golano aukštumų kontrolės, Izraelis supranta, kad kovos gali persiristi per jo sieną.

„Mes girdėjome stiprų sprogimą, kuris atsklido iš buvusios partijos „Baath“ štabo kaime, – „Syria Direct“ sakė Džamlės kaimo gyventojas Abu al Ezzamas. – Mes nubėgome į vietą pažiūrėti ir pamatėme visur ištaškytas kūnų dalis“.

A. al Ezzamas pridūrė, kad šis kaimas garsėjo kaip „Jarmuko kankinių brigados“ lyderių susitikimo vieta“.

„Nusra“ frontas taip pat paragino pasiduoti „Islamo valstybės“ kovotojus, kurių yra apie du tūstančius ir kurie turi didelį ginklų arsenalą, įskaitant pasienyje iš Sirijos kariuomenės įgulų pagrobtus tankus“, – rašė Libano laikraštis „Daily Star“.

Šį raginimą ignoruojančiame pranešime, kuris pasirodė socialinėje žiniasklaidoje, „Jarmuko kankinių brigados“ atsakė: „Lyderių kankinystė tik sustiprins mūsų ryžtą. Mes siekiame kraujo ir aukos Dievo labui“.

Regiono ekspertai mano, kad sėkminga savižudžio misija prieš tokį reikšmingą padalinį liudija dalies „Islamo valstybės“ pažeidžiamumą.

Jie sako, kad tai galima interpretuoti kaip pateisinimą tų ekspertų, kurie tvirtina, kad triuškinantį smūgį „Islamo valstybei“ gali suduoti tik sausumos pajėgos.

Anot pranešimų, „Islamo valstybė“ turi daug požeminių slėptuvių, ir nors JAV, Prancūzijos ir kitų šalių antskrydžiai atneša daug nuostolių, tokia taktika nesuduos jiems mirtino smūgio.

Izraelis jau stebėjo, kaip prie jo sienos kovėsi islamistai ir konkuruojančio Sirijos režimo šalininkai. Tačiau šaltiniai FoxNews.com sakė, kad Izraelio pareigūnai žino, jog visada egzistuoja tikimybė, kad „Islamo valstybė“, „Nusra“ arba – labiausiai tikėtina – Libane įsikūrusi Irano įgaliotinė „Hezbollah“ gali pradėti organizuoti konfliktą su žydų valstybe.

„Pastarojo meto „Islamo valstybės“ nesėkmės prilygsta jos sėkmėms, – sakė A. Fishmanas. – Viena vertus – teroro aktai Paryžiuje, Rusijos lėktuvo susprogdinimas Sinajuje, sprogimas Beiruto širdyje ir keli pasiekimai Alepo – Damasko maršrutu. Kita vertus – atsitraukimas Irake dėl irakiečių kariuomenės, kurdų ir šiitų karinių formuočių spaudimo“.

„Mažai tikėtina, kad mirtina ataka, pašalinusi „Jarmuko kankinių brigados“ vadovybę šiame rajone, iš tikrųjų buvo ženklas, reiškiantis „Islamo valstybei“ priklausančios Golano kontrolės pabaigą“, – teigė jis.