„Pabrėžta, kad šis dialogas turi įtraukti visus Ukrainos regionus, visas grupes“, – sakė S.Lavrovas per spaudos konferenciją.

Jis pažymėjo, kad visi sutinka, kad dialogas turi būti „visa apimantis, skaidrus ir atskaitingas“.

Keturšalių derybų dalyviai – Ukrainos, Jungtinių Valstijų, Europos Sąjungos ir Rusijos atstovai – pritarė dokumentui apie padėtį šalyje.

„Mes patvirtinome dokumentą – tai Ženevos balandžio 17-osios pareiškimas, kuriame mes sutarėme, kad būtina iš pradžių imtis konkrečių veiksmų įtampai deeskaluoti, visų Ukrainos piliečių saugumui užtikrinti“, – sakė S. Lavrovas per spaudos konferenciją.

„Mes susitarėme, kad visos šalys susilaikys nuo bet kokio smurto, bet kokio gąsdinimo, provokuojančių veiksmų; ir mes ryžtingai pasmerkėme bei atmetėme bet kokias ekstremizmo, rasizmo, religinio nepakantumo išraiškas, tarp jų ir antisemitizmą. Tai labai aktualus reikalavimas dėl to, kas vyksta pastaraisiais mėnesiais šiandieninėje Ukrainoje“, – nurodė ministras.

„Tarp veiksmų, kurių mes raginame imtis, yra šie: visos neteisėtos ginkluoto formuotės turi būti nuginkluotos, visi neteisėtai užimti pastatai turi būti sugrąžinti teisėtiems savininkams, okupuotos aikštės, gatvės ir kitos viešosios vietos visuose Ukrainos miestuose turi būti išlaisvintos“, – pabrėžė S.Lavrovas apie susitarimą, dėl kurio jis sutarė su JAV valstybės sekretoriumi Johnu Kerry, Ukrainos užsienio reikalų ministru Andrijumi Deščycia ir ES užsienio politikos vadove Catherine Ashton.

S.Lavrovas smulkiau nepaaiškino, bet atrodo tai taikytina prorusiškiems separatistams, kurie pastarosiomis dienomis sukėlė sumaištį Ukrainos pietryčiuose, užimdami valdžios pastatus keliuose miestuose, dėl ko šalis buvo smarkiai destabilizuota.

Dar Rusijos ministras nurodė, kad sutarta, jog „krizę sureguliuoti turi patys ukrainiečiai“. Jis taip pat tvirtino, kad Rusija neturi jokio noro siųsti savo karių į Ukrainą.

Vakarai į Ženevos derybas atvyko tikėdamiesi įtikinti Maskvą nuginkluoti sukarintas grupuotes, bet Rusija visą laiką neigė turinti sąsajų su jomis.

J. Kerry perspėja Rusiją dėl galimų naujų sankcijų

JAV valstybės sekretorius Johnas Kerry pasidžiaugęs, kad buvo „per dieną gerai padirbėta“, visgi pažymėjo, jog „žodžiai popieriuje“ mažai ką tereikš, jeigu nebus visų šalių veiksmų padėčiai nuraminti šioje posovietinėje valstybėje.

Per spaudos konferenciją J.Kerry pasakė, kad „mes visiškai gerbiame rusus“, jog jie rimtai siekia mažinti įtampą, ir palinkėjo, kad „tokių incidentų daugiau neturi būti“.

Vis dėlto JAV valstybės sekretorius dar pridūrė, kad savo kolegą Sergejų Lavrovą perspėjęs – jeigu nebus pažangos, „mes neturėsime kito pasirinkimo, tik skelbti“ griežtesnes sankcijas Rusijai.

Pagrindiniai keturšalio Ženevos pareiškimo teiginiai

Ketvirtadienį Ženevoje Ukrainos, Rusijos, ES ir JAV užsienio politikos žinybų vadovų susitikime buvo priimtas bendras pareiškimas. Jo pagrindiniai teiginiai yra tokie:

Ženevos susitikimo dėl padėties Ukrainoje dalyviai susitarė dėl pirmutinių konkrečių žingsnių, kurie leistų sumažinti įtampą ir užtikrinti saugumą visiems piliečiams.

Visos šalys turi susilaikyti nuo bet kokio smurto, bauginimo arba provokacinių veiksmų. Visi dalyviai griežtai pasmerkė ir atmetė bet kokias ekstremizmo, rasizmo arba religinio nepakantumo, taip pat antisemitizmo apraiškas.

Turi būti nuginkluotos visos neteisėtos ginkluotos formuotės; visi neteisėtai užimti pastatai turi būti grąžinti teisėtiems savininkams, visos neteisėtai užimtos gatvės, aikštės ir kitos viešos vietos Ukrainos miestuose ir gyvenvietėse turi būti atlaisvintos.

Amnestija turi būti garantuota demonstrantams ir tiems, kurie paliks pastatus bei kitas visuomenines vietas ir atiduos ginklus, išskyrus tuos, kurie padarė sunkių nusikaltimų.

Susitarta, kad speciali ESBO stebėjimo misija turi atlikti svarbiausią vaidmenį padedant Ukrainos valdžiai ir vietos bendruomenėms realizuoti deeskalavimo priemones ten, kur jos reikalingiausios, pradedant artimiausiomis dienomis. JAV, ES ir Rusija rems šią misiją, taip pat ir stebėtojais.

Paskelbtas konstitucinis procesas bus skaidrus. Nedelsiant bus pradėtas platus nacionalinis dialogas aiškinat šį procesą visuose Ukrainos regionuose ir rinkimų apygardose.

Susitikimo dalyviai pabrėžė ekonominės ir finansinės situacijos Ukrainoje stabilumo svarbą ir bus pasirengę svarstyti papildomą paramą realizuojant išvardytas priemones.