Ginčytinos jūrinės teritorijos naujajame žemėlapyje atrodo lyg Kinijos teritorija.

Kaip rašo businessinsider.com, ankstesniuose Kinijoje išleistuose žemėlapiuose taip pat atsispindėjo Kinijos troškimas dominuoti Pietų Kinijos jūroje, tačiau paprastai Pietų Kinijos jūroje esančios salos buvo vaizduojamos atskirame langelyje žemėlapio kampe tam, kad į žemėlapį tilptų likusi didžiulė šalies teritorija.

Naujajame didesnio formato šalies žemėlapyje pavaizduota žemyninė Kinijos dalis ir šios šalies savarankiškai nustatyta valstybinė siena Šiaurės Kinijos jūroje visai šalia Malaizijos, Vietnamo ir Filipinų krantų.

„Paprastai Pietų Kinijos jūros salos Kinijos žemėlapyje vaizduojamos atskirame langelyje, todėl žmonės negali matyti bendro vaizdo“, - patikino Kinijos komunistų partijos atstovas.

„Anksčiau išleistuose žemėlapiuose Pietų Kinijos jūros salos atrodė labiau kaip priedas, o ne kaip neatsiejama šalies dalis, tačiau pažvelgus į naująjį žemėlapį tai tampa akivaizdu iš pirmo žvilgsnio“, - pridūrė valdančiosios Kinijos partijos atstovas.

„Vertikalus Kinijos žemėlapis turi ypatingą reikšmę bei didina gyventojų suvokimą dėl mūsų teisių į jūrinę teritoriją, taip pat pabrėžiamas teritorinio vientisumo reikšmingumas“, - patikino neįvardintu likti pageidavęs naujojo žemėlapio leidėjų atstovas.

Kinijos Užsienio reikalų ministerijos teigimu, žmonės neturėtų per daug sureikšminti naujojo žemėlapio.

„Mūsų tikslas – tarnauti Kinijos gyventojams. Kalbant apie mūsų siekius, manau, nevertėtų čia ieškoti per daug asociacijų“, - pareiškė Užsienio reikalų ministerijos atstovas Hua Čuningas.

„Kinijos padėtis Pietų Kinijos jūroje yra pastovi ir visiškai aiški. Mūsų pozicija nesikeičia“, – pareiškė jis.

Pekinas pretenduoja į apie 90 proc. Pietų Kinijos jūros teritorijos, tačiau į dalį potencialiai vertingų dėl ten glūdinčių energijos išteklių jūrinių teritorijų taip pat pretenduoja Filipinai, Vietnamas, Malaizija, Brunėjus ir Taivanas.

Pastaraisiais mėnesiais įtampa šiame regione didėjo, ypač tarp Kinijos, Vietnamo ir Filipinų.

Praėjusį mėnesį Pietų Kinijos teritorijoje, į kurią pretenduoja tiek Kinija, tiek ir Vietnamas, Pekinas sumontavo naftos gavybos įrangą. Dėl šios priežasties jūroje šių dviejų šalių laivai atlieka pavojingus manevrus, o Vietname kyla prieš kinus nukreipta smurto banga.