V. Agejevo motina, jo draugai ir buvę kolegos patvirtino Rusijos BBC, kad po privalomosios karinės tarnybos jis liko kariuomenėje pagal sutartį, kurią pasirašė 2017 m. kovą.

1995 m. gimęs V. Agejevas pateko į nelaisvę Luhansko srityje, Želoboko kaime per 93-iosios mechanizuotos brigados ir pasiskelbusios Luhansko liaudies respublikos (LLR) 2-ojo kariuomenės korpuso 4-osios mechanizuotos brigados karių susirėmimą.

Apie tai BBC pranešė šaltiniai iš 93-iosios brigados ir Ukrainos Gynybos ministerijos.

Brigados vadas Vladislavas Kločkovas, komentuodamas „mūšio su LLR diversine žvalgybine grupe“ detales, pareiškė, kad per susidūrimą žuvo šios grupės vadas. Ukrainos žiniasklaida pranešė, kad žuvusysis – rusų karininkas Aleksandras Ščerbakas.

Ukrainiečių kariškiai taip pat pranešė, kad į nelaisvę pateko keturi LLR kariai, tarp jų – 22 m. Rusijos pilietis, Altajaus krašto gyventojas.

Ukrainos TV kanalo „24“ interneto svetainėje pranešė patekusio į nelaisvę kareivio pavardę – Viktoras Agejevas. Šią informaciją BBC patvirtino pašnekovai iš Ukrainos Gynybos ministerijos ir 93-iosios brigados – pateikė kario dokumentų nuotrauką.

Patekusiojo į nelaisvę paso ir karinio bilieto nuotrauką savo feisbuko paskyroje įkėlė ir Ukrainos TV kanalo ICTV žurnalistė Julija Kirienko.

Pasas išduotas vietos migracijos tarnybos 2016 m. gegužę. Karinis bilietas pasirašytas karinio komisaro Konstantino Ellero.

V. Agejevas ir pats pranešė pradėjęs karinę tarnybą pagal sutartį – socialiniame tinklalapyje „VKontakte“ balandžio 1 d. Tinklalapyje jis turėjo paskyrą ne savo pavarde. Šiame ir kitame socialiniame tinklalapyje jis ne kartą kėlė nuotraukų su karinės žvalgybos simbolika, taip pat kelias nuotraukas su ginklu, be skiriamųjų ženklų.

Rusijos kariuomenėje minimalus eilinio sutarties laikas – dveji–treji metai, karininkų – penkeri metai.

Rusijos BBC susisiekė su V. Agejevo motina Svetlana, kuri atpažino sūnaus dokumentus.

„Jaudinuosi, nes seniai negavau iš jo žinių, – pasakojo moteris. – Paskutinį kartą jis man skambino gegužės 30 d.“

S. Agejeva sakė, kad kol kas niekas iš vadų nesusisiekė su patekusiojo į nelaisvę artimaisiais.

Paklausta, ar sūnus minėjo, kad tenka vykdyti karines užduotis Ukrainos teritorijoje, S. Agejeva atsakė: „Jis miglotai kalbėjo. Aš pati jaudinausi. Atrodė – jei pasienyje, neramios mintys buvo. O jis sakė: „Mokomės mokomės, dirbame dirbame.“

Rusų BBC pašnekovų teigimu, šiuo metu į nelaisvę patekęs karys perduotas Ukrainos saugumo tarnybai.

Rusijos valdžia ne kartą sakė, kad rusų kariai nedalyvauja kariniuose veiksmuose Ukrainos Rytuose.

Rusija neigia, kad tai - jos karys

Rusijos gynybos ministerija paneigė pranešimą, kad vykstant mūšiams Luhansko srityje Ukrainos kariai paėmė į nelaisvę rusų karį Viktorą Agejevą, informuoja lenta.ru.

„V. Agejevas niekada neatliko karinės tarnybos pagal sutarti Rusijos Federacijos ginkluotose pajėgose“, – atsakė ministerija. Rusijos Gynybos ministerijos duomenimis, vyras atliko karinę tarnybą Rusijos ginkluotose pajėgose, o 2016 m. gegužę pagal nustatytąją tvarką jis perėjo į atsargą.

„Informacija apie tariamą Viktoro Agejevo karinę tarnybą pagal sutartį RF ginkluotose pajėgose yra ukrainiečių propagandininkų prasimanymas“, – pabrėžė ministerijoje.