Tokią galimybę, apie kurią prabilo Izraelio žiniasklaida, Palestinos valdžios pareigūnai netrukus paneigė. Šokiruojantys faktai paimti iš britų archyvo, kuriame, pradedant nuo 1983 metų, pateikiami duomenys apie sovietų agentus. Informacija apie M. Abbasą itin intriguojanti, tačiau jos labai mažai – vos dvi eilutės, kuriose dabartinis Palestinos vadovas įvardijamas tiesiog „Mole“ (liet. šnipas). Įrašo pabaigoje du žodžiai: „KGB agentas“.

Įtarimai, kad Palestinos vadovas daugiau nei prieš tris dešimtmečius galėjo būti Maskvos žmogus, gali tebūti tiesiog įdomus istorinis faktas, tačiau ylos pasirodymas iš maišo gali būti ir ne atsitiktinis – kaip tik dabar Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas bando organizuoti naujas Palestinos prezidento ir Izraelio ministro pirmininko Benjamino Netanyahu derybas. Šį mėnesį Rusijos pasiuntinys lankėsi Jeruzalėje, kur susitiko su Izraelio premjeru, tačiau, bent kol kas jie ir toliau neranda bendros kalbos, todėl ir apie naują derybų etapą artimiausiu metu tarsi neverta kalbėti.

„Pamanėme, kad tai itin svarbu kaip tik dabar, atsižvelgiant į Rusijos bandymus tarpininkauti rengiant M. Abbaso ir B. Netanyahu susitikimą. Juk V. Putiną ir M. Abbasą vienija bendra praeitis KGB“, – sako vienas iš dviejų Jeruzalės hebrajų universiteto Trumano instituto akademikų Gideonas Remezas, kuris aptiko ir paviešino sovietų dokumentą Izraelio televizijai.

G. Remezo kolegė Isabella Ginor teigia, kad M. Abbaso praeitis labai svarbi turint omenyje galimybę, jog Rusija ir po šiai dienai gali tam tikra prasme lemti jo sprendimus.

„Mes nežinome, kas buvo paskui, taip pat nežinome, ar Abu Mazenas iš tikrųjų dirbo sovietams, o jeigu ir dirbo, kiek ilgai“, – paminėdama dar vieną M. Abbaso vardą paaiškino I. Ginor.

„Dabar jis vadovauja Palestinos valstybei, o praeitis greičiausiai yra savotiškas galios svertas“, – samprotauja akademikė.

Palestinos valdžios pareigūnai suskubo informaciją apie galimai nepalankią M. Abbaso praeitį paneigti – bet kokius bandymus susieti prezidentą su KGB jie vadina bandymu pakenkti jo įvaizdžiui kaip tik tuo metu, kai politikui ir taip tenka kaip reikiant pasistengti maldant jo valdymu nepatenkintuosius šalies viduje ir ieškant užtarėjų užsienyje. „Israel Radio“ darbuotojas Galas Bergeris sako, kad minėtieji dokumentai Palestinos valdžios atstovus paprasčiausiai prajuokino.

„Pastebime akivaizdžią tendenciją – visomis įmanomomis priemonėmis bandoma pakenkti Abu Mazenui, Izraelis elgiasi taip pat. Ir tai dar vienas bandymas jį apšmeižti“, – Izraelio dienraščiui „Haaretz“ sako M. Abbaso „Fatah“ partijos centrinio komiteto narys Mohammedas al-Madani.

Palestinos valdžios pareigūnai tvirtina, kad tuo metu M. Abbasui visai nebuvo reikalo būti slaptuoju sovietų agentu, nes tuo metu „Palestinos išlaisvinimo organizacija“ atvirai bendradarbiavo su Maskva. M. Abbasas, anot jų, tuomet paklojo pamatus Palestinos ir Sovietų Sąjungos draugystei, kad jokiam slaptam bendradarbiavimui nebuvo reikalo.

Dokumentas, kuriame figūruoja M. Abbaso pavardė – vienas iš tūkstančių, kurie, žlugus Sovietų Sąjungai, buvusio KGB archyvo darbuotojo Vasilijaus Mitrochino buvo perduoti britų žvalgybai.
Galiausiai suvokęs sovietų represijų siaubą ir mastą, V. Mitrochinas praleido daug metų slapta darydamas svarbių dokumentų kopijas. Ranka perrašyti dokumentai tapo tikru lobiu analitikams ir istorikams iš Vakarų. Jie netgi žinomi Mitrochino archyvo vardu.

Dokumentai, kuriais remiantis parašytos mažiausiai dvi knygos, šiuo metu saugomi Churchillio archyvų centre, esančiame Kembridžo universitete. Visuomenei su jais leista susipažinti prieš dvejus metus. G. Remezas ir I. Ginor teigia, kad dokumentą, kuriame minimas dabartinis Palestinos vadovas, aptiko gana netikėtai – ieškodami informacijos apie sovietų veiklą Artimuosiuose Rytuose.

Remiantis KGB 1983 metais parengtu sąrašu, dokumente kalbama apie „Abbasą, Mahmoudą“, gimusį 1935 metais Palestinoje – jis įvardijamas kaip agentas Damaske. M. Abbasas dar vadinamas ir „Krotov“ – tai dar vienas šnipo sinonimas. M. Abbasas iš tikrųjų gimė 1935 metais teritorijoje, tuomet vadintoje Palestina, tačiau, įkūrus Izraelio valstybę – 1948 metais – jo šeima persikėlė į Damaską, Sirijoje, kur jis gyveno ir studijavo.

Minėtasis dokumentas įdomus ir tuo, ką nutyli. Pavyzdžiui, jame nėra jokios informacijos nei kaip, nei kieno, nei kada M. Abbasas buvo užverbuotas, neskelbiama, ką jis konkrečiai veikė KGB, neaišku, ar jam buvo mokamas atlyginimas, nepatikslinama ir kiek laiko jis buvo slaptasis agentas.

G. Remezas ir I. Ginot pabrėžia, kad Rusijos užsienio reikalų ministro pavaduotojas Michailas Bogdanovas, kuris pastaruoju metu intensyviai tarpininkauja Izraelio ir Palestinos lyderių dialogui, maždaug tuo metu buvo pasiųstas į Damaską. Remiantis oficialia diplomato biografija, Damaske jis dirbo nuo 1983 iki 1989 metų ir laikotarpiu nuo 1991 iki 1994 metų.

„Negalime teigti, kad tuo metu jis turėjo tiesioginį kontaktą su M. Abbasu, tačiau galime daryti prielaidą, kad jis kažką žinojo, nes yra puikus Artimųjų Rytų ekspertas“, – teigia G. Remezas.
Anot G. Remezo, jie tikrai nesiekia pakenkti M. Abbasui. Tiesą sakant, jie teigiamai vertina derybas su palestiniečiais – tik be rusų, kuriais negalima pasitikėti, globos.

„Tai iš esmės nėra gera idėja. Štai kodėl pamanėme, kad dabar tinkamas metas viešai prabilti apie tai, ką pavyko sužinoti“, – sako akademikas.