J.Assange'as, kuris siekdamas išvengti išdavimo Švedijai, birželio 19 dieną pasiprašė prieglobsčio Ekvadoro ambasadoje Londone, kalbėjo per sausakimšą renginį Jungtinių Tautų (JT) Generalinės Asamblėjos užkulisiuose.

J.Assange'as kreipdamasis į JT išjuokė B.Obamą už žodžio laisvės arabų pasaulyje gynimą ir savo patirtį pateikė kaip įrodymą, jog B.Obama "padarė daugiau nei bet kuris kitas JAV prezidentas laisvam žodžiui nusikaltimu padaryti".

"Egiptiečių paaugliams, kurie (per Arabų pavasarį) plovėsi iš akių amerikietiškas ašarines dujas, turėjo būti netikėtumas išgirsti, kad JAV rėmė permainas Artimuosiuose Rytuose, - pareiškė J.Assange'as. - Laikas prezidentui Obamai tesėti savo žodį, ... o JAV - nutraukti "WikiLeaks" persekiojimą, nutraukti mūsų žmonių persekiojimą ir nutraukti mūsų įtariamų šaltinių persekiojimą".

J.Assange'as, kuris atrodė geros sveikatos ir sėdėjo prie stalo priešais knygų lentyną, kreipėsi į maždaug 150 tame renginyje dalyvavusių žmonių. Jis sakė, jog Didžioji Britanija ir Švedija kol kas atsisako pateikti garantijas, kad jis nebus išduotas Jungtinėms Valstijoms.

"Šiandien kalbuosi su jumis kaip laisvas žmogus", - sakė J.Assange'as per teletiltą iš ambasados Londone, kurią yra apsupusi britų policija.

41 metų J.Assange'as, Australijos pilietis, kritikuodamas JAV prezidento "gražius žodžius", kad Jungtinės Valstijos remia Arabų pavasario sukilimus, sakė: "Tuniso istorija prasidėjo ne 2010 metais ir Mohammedas Bouazizi padegė save ne dėl to, kad Barackas Obama galėtų būti perrinktas".

Pasak J.Assange'o, "WikiLeaks" paskelbė dokumentus, kurie rodo, kad Jungtinės Valstijos ilgus metus indiferentiškai vertino buvusį Tuniso diktatorių Zine'ą el Abidine'ą Ben Ali, nors buvo puikiai žinoma apie "jo ekscesus ir jo nusikaltimus".

"Tai nepagarba mirusiesiems ir įvairių sukilimų įkalintiems (žmonėms) - tvirtinti, kad Jungtinės Valstijos rėmė permainų jėgas", - pridūrė jis.