Retame interviu Rusijos nevalstybiniam leidiniui V.Putinas patikino, kad iki susitikimo su vienu iš opozicijos lyderių Jurijumi Ševčiuku jis nežinojęs apie jį, o apie susirinkimus Triumfo aikštėje Maskvoje Konstitucijos 31-ajam straipsniui ginti buvo girdėjęs tik kraštu ausies.

"Ką sako galiojantys įstatymai apie eitynes? Reikia gauti vietos valdžios leidimą. Gavote? Eikite ir demonstruokite. Jeigu ne - neturite teisės. Atėjote, neturėdami teisės, - gaukite per makaulę lazda. Na, štai ir viskas!", - dienraščiui "Kommersant" dėstė V.Putinas.

Mitingų konstitucijos 31-ajame straipsnyje numatytai susirinkimų laisvei ginti organizatoriai taip pat remiasi įstatymu, nurodančiu, kad suderinant renginį, reikia apie jį pranešti, o ne gauti jam leidimą, ir priekaištauja valdžiai už pernelyg didelį žiaurumą demonstrantams, paprastai nesipriešinantiems milicijai.

V.Putinas įsitikinęs, kad valdžios metodai atitinka bendravimo su nesutinkančiaisiais praktiką išplėtotose demokratijose.

"Štai Londone nustatė vietą. Kur negalima - duoda lazda per makaulę. Negalima? Atėjai? Še tau, gavai. Ir niekas nesipiktina!",- sakė V.Putinas.

Jis pripažino, kad apskritai mažai susipažinęs su akcijų Triumfo aikštėje istorija, bet opozicijos tikslus supranta gerai.

"O čia tikslas kitas. Nepaklusti galiojantiems įstatymams, sakyti, kad mes norime teisinės valstybės kažkam kitam, o ne patiems sau, o mums leista tai, ko mes norime, ir mes jus provokuosime, kad jūs mums vožtumėte lazda per makaulę. Ir apsipylus raudonais dažais sakyti, kad antiliaudinė valdžia elgiasi nederamai ir slopina žmogaus teises", - sakė jis.

"Jeigu tikslas, kad valdžia padarytų nuolaidų, ir ji padarys, atsiras kita dingstis provokacijoms, štai kur visa esmė. Ir tai tęsis be galo", - įspėjo V.Putinas.

"NA, NEŽINOJAU AŠ!..."

V.Putinas patikino, kad negudravo, kai paprašė nenuramdomą disidentą J.Ševčiuką prisistatyti per vakarą su artistais prie padengto stalo Sankt Peterburge.

"Na, aš nežinojau, koks jo vardas ir pavardė! Na, nejaugi nesuprantama?!.. Tikrai nežinojau! Argi mažai pas mus Piteryje gabių žmonių. Tarp jų ir ponas Ševčiukas. Po to man dar, atsimenu, apie jį sakė, kad jis opoziciškai nusiteikęs. Na, ir puiku! Pas mus, ačiū Dievui, žmonės turi teisę kalbėti ką nori ir tai daro. Aš iš viso nenorėjau su juo polemizuoti!", - apibūdino V.Putinas pokalbį su J.Ševčiuku, bematant pavertęs rokerį opozicijos vėliavnešiu.

V.Putinas sakė, kad jo nedomina valdžios priešininkų likimai.

"Paklausykite. Patikėkite manimi: aš to nežinau! Aš tuo nesirūpinu! Aš kalbu atvirai ir duodu jums partinį garbės žodį! Aš ir Ševčiuko nepažinojau, ir nežinojau, kad jie rinkosi Triumfo aikštėje... reguliariai. Taip, mane kartais pasiekdavo (informacija): tai jie kalbėjo Triumfo aikštėje, tai juos išvaikė", - sakė V.Putinas.

"Klausiu: o kodėl juos išvaikė? O todėl, kad jiems leido vienoje vietoje, o jie atėjo į kitą. Aš sakau: o kam jie atėjo į kitą? Iki šiol nesuprantu", - pažymėjo premjeras.

Maskvos pareigūnai dažnai išvaiko prieš vyriausybę protestuojančius aktyvistus, nors Rusijos opozicija silpna ir susiskaldžiusi, o jos protestai paprastai nepritraukia daug šalininkų.

Tačiau aktyvistai argumentuoja, kad susirinkimų laisvę garantuoja Rusijos konstitucijos 31-asis straipsnis. Kiekvieno mėnesio, kuriame yra 31 diena, paskutinę dieną jie siekia atkreipti dėmesį į šį faktą.

Anksčiau šį mėnesį aktyvistai susirinko į uždraustą roko koncertą, protestuodami prieš prieštaringai vertinamą automagistralės statybos projektą, pagal kurį Maskvos apylinkėse planuojama iškirsti daug miško. Tąsyk sostinės centre susirinko mažiausiai 2 tūkst. žmonių - daug daugiau nei kelis praeitus mėnesius rengtose akcijose.