Ministro pirmininko užsipuolimas gali rodyti, kad besirengiantį persėsti į prezidento kėdę po rinkimų kovą V.Putiną vis labiau erzina kritika spaudoje, ir jis gali imtis priemonių opoziciniams leidiniams pažaboti.

"Atrodo, kad aš jus įžeidžiau, aš jaučiu, matau iš veido. O be reikalo. Aš štai neįsižeidžiu ant jūsų, kai jūs mane dergiate nuo ryto iki vakaro, o jūs įsižeidėte", - sakė V.Putinas "Echo Moskvy" " vyriausiajam redaktoriui Aleksejui Venediktovui per susitikimą su maždaug trisdešimt žiniasklaidos priemonių vadovų savo rezidencijoje Pamaskvyje.

V.Putinas sakė, kad neseniai poilsiaudamas Sočyje klausėsi vienos tiesioginės "Echo Moskvy" laidos Amerikos priešraketinės gynybos tema. Svarstymus joje aš supratau kaip antirusišką propagandą.

"Štai paklausykite, aš gulėjau lovoje prieš miegą ar buvau atsibudęs, jau neatsimenu, ir galvojau: "Tai juk ne informacija. Tai, ką jie daro, - tai vienos valstybės užsienio politinių interesų kitos, Rusijos atžvilgiu, aptarnavimas. Aš jums sakau tiesiog kaip ekspertas, dirbantis šį darbą daug metų: yra paprasčiausi dalykai, jų negalima nežinoti, aš netikiu, kad jie to nežino, ir jie daro tai už Rusijos mokesčių mokėtojų pinigus", - sakė jis.

Dalis pokalbio buvo parodyta per televiziją, dalis vyko už uždarų durų. Tarp susitikimo dalyvių buvo vadovai trijų didžiausių televizijos kanalų, kurie nieko nepranešė apie pirmuosius protestus gatvėse po ginčijamų parlamento rinkimų gruodžio 4 dieną, bet jau saikingai nušvietė vėlesnes, daug didesnes akcijas.

Radijo stotis "Echo Moskvy", kurią kontroliuoja dujų milžinės "Gazprom" žiniasklaidos priemonių padalinys, - viena iš nedaugelio nepriklausomų sostinės žiniasklaidos priemonių ir populiari V.Putino kritikų ir jo apologetų viešų diskusijų vieta.

V.Putinas pasirengęs dialogui?

A.Venediktovas paklausė V.Putiną, ar šis pasirengęs susitikti su kai kuriais protesto judėjimo lyderiais, tokiais kaip populiarus rašytojas Borisas Akuninas ir publicistas Dmitrijus Bykovas. Abu įeina į "Rinkėjų lygą" - žinomų kultūros veikėjų, siekiančių pasipriešinti pažeidimams per prezidento rinkimus, grupę.

"Sąžiningų rinkimų reikia visiems", - sakė A.Venediktovas kandidatui į prezidentus.

"Jūs žinote, lyga "Už sąžiningus rinkimus". Ten nėra politikų, ten rinkėjų lyga, ten rašytojai Akuninas, Ulickaja, Bykovas. Kodėl Jums nesusitikus su jais", - paklausė vyriausiasis redaktorius, pripažindamas, kad "jie ne visi jus myli".

V.Putinas sakė, kad yra pasirengęs dialogui, bet opozicijos lyderiai jį ignoruoja.

Ir aš asmeniškai pasirengęs, ir mano kolegos pasirengę - su jais susitikti ir pasikalbėti. Ne kartą kvietėme, beje ir kai kuriuos iš tų kolegų, kurių pavardes jūs paminėjote dabar. Nė vieno karto! Nė kartą neatėjo!", - pasiskundė jis.

V.Putinas atkreipė dėmesį į rašytojo tautybę ir padarė prielaidą, kad ji daro įtaką jo politinėms pažiūroms.

"Mes visi mylime rašytoją Akuniną... Jis, kiek aš žinau, etninis gruzinas. Aš suprantu, kad jam galėjo būti nepriimtini Rusijos veiksmai per žinomą krizę ir įvykius Kaukaze, iš esmės, per ginkluotą kovą tarp Gruzijos ir Rusijos", - sakė premjeras.

Borisas Akuninas atsakydamas "Echo Moskvy" laidoje pažymėjo, jog jis - Rusijos pilietis ir visą gyvenimą gyveno Maskvoje, į priekaištą, kad atsisakė kvietimo į renginį su V.Putinu, atsakė, jog ignoruoja valdžios rinkimams skirtas ceremonijas, o vesti dialogą sutinka bet kada, tik netiki, kad V.Putinas pasirengęs dalykiškai diskusijai.

Atėjęs iš KGB V.Putinas, neseniai paskelbęs straipsnį , kuriame aprašo savo laimėjimus valstybės vadovo poste, sakė, jog jį siutina "Echo Moskvy" tinklaraščio komentarai, kad "už Putiną balsuoja darbiniai jaučiai".

"Kas tai? Apie ką galima diskutuoti su žmogumi, kuris mano, kad dauguma - o daugumą už mane bent iki šiol balsavo - tai darbiniai jaučiai, o straipsnio jis skaityti nenori? Kaip diskutuoti?".

Dar vienas V.Putino sąjungininkų mėginimas pasėti nesantaiką oponentų stovykloje buvo dar vienas - likus kelioms valandoms iki V.Putino susitikimo su redaktoriais - opozicijos aktyvistų, matyt, rezgančių intrigas prieš savo draugą protesto judėjime ir vieną populiariausių valdžios kritikų Aleksejų Navalną, privačių pokalbių nutekinimas į internetą.

Vaizdo medžiaga buvo nufilmuota slapta kamera ir priminė specialiųjų tarnybų metodus. Filmavimo personažai padavė skundą į tyrimo institucijas.